Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Četvrtak 06.03.2014.
16:05
D. N. Petrović - Vesti A

NATO od ubica stvorio vojsku

Odluka Vlade Kosova da, na predlog premijera Hašima Tačija formira Ministarstvo odbrane i Oružane snage Kosova (OSK) koje će brojati oko 5.000 aktivnih vojnika i oko 3.000 rezervista, izazvala je dodatni strah i uznemirenje među svim Srbima na Kosovu i Metohiji, a posebno među žiteljima severnog Kosmeta.

Već paradirali: Uskoro vojska umesto Kosovskog zaštitnog korpusa
 


Podsetimo, odlukom Vlade Kosova, proces formiranja Oružanih snaga Kosova počinje odmah i to sledećim redom: do 2016. godine trebalo bi da se izvrše potrebne ustavne promene kojima će se pravno regulisati mandat i zadaci Oružanih snaga. U ovom periodu trebalo bi da se izvrši reorganizacija sadašnjih Bezbednosnih snaga Kosova, proisteklih iz bivšeg Kosovskog zaštitnog korpusa, sastavljenog uglavnom od bivših boraca terorističke OVK.

U periodu od 2016. do 2019. godine, kada bi Oružane snage Kosova trebalo da potpuno "stanu na noge" i postanu operativne na celoj teritoriji države Kosovo, u skladu sa novim zakonima, izradiće se doktrina, uspostavljanje infrastrukture i obučavanje za nove zadatke i ovlašćenja. Sledi zatim "druga faza" i "podizanje kapaciteta komandovanja, kontrole i snabdevanja naoružanjem i drugom vojnom opremom". U "trećoj fazi" biće kompletirano ljudstvo(vojska) i dostignut "puni operacionalni kapacitet".

Civilna zaštita

U Prištini planiraju da u Oružane snage Kosova prebace i Srbe koji su sada deo Civilne zaštite Kosova. Pošto će Oružane snage Kosova brojati oko 8.000 aktivnih vojnika i rezervista, potrebno im je bar deset odsto Srba. Ima nekih koji su spremni da, zbog para, obuku uniformu Vojske Kosova, ali takvih je za sada mali broj.

Premijer Kosova Hašim Tači ističe da je formiranje Oružanih snaga Kosova u interesu države Kosovo i svih njenih građana, bez obzira na etničku versku i političku orijentaciju.


- Ova odluka je dobra za ceo region, za sve zemlje, bez izuzetka. Formiranje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Kosova u interesu je evropskih integracija i predstavlja potvrdu posvećenosti Kosova u očuvanju mira i bezbednosti - objašnjava Tači.


Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je prekjuče na Kopaoniku da formiranje Oružanih snaga Kosova nije u skladu sa dogovorom iz Brisela i nije deo Briselskog sporazuma.

Plodovi Brisela: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači
 


- Oni su i ranije najavljivali formiranje Oružanih snaga Kosova, a mi(Srbi) smo tražili garancije KFOR-a i NATO-a da, ukoliko se nekada i formira ta vojska, ne sme da dolazi na sever Kosova bez odobrenja KFOR-a - rekao je Dačić.


Iz Brisela je objašnjeno da NATO podržava Kosovske bezbednosne snage u okviru njihove izvorne misije i mandata, ali ne odlučuje o strukturi, mandatu i misiji tih snaga, jer je to u nadležnosti domaćih kosovskih institucija. Ipak, gotovo svi Srbi na Kosovu sigurni su da i iza Oružanih snaga Kosova stoje i Brisel i NATO i da Tači ništa ne radi dok ne dobije zeleno svetlo iz sedišta Evropske unije i centrale NATO-a.

Pod oružjem trgovci organima

- Dobro nam je poznato ko je i ko će biti u tim oružanim snagama, oni koji su trgovali organima ubijenih Srba sada su u Kosovskim bezbednosnim strukturama, sutra će biti i u vojsci Kosova. Ništa dobro, osim ubijanja i proterivanja, Srbi na severu Kosova od tih ljudi i te vojske ne mogu da očekuju. Formiranje Oružanih snaga ozbiljna je pretnja i Srbiji i celom regionu, ali na žalost, u Beogradu za to ne haju, razbili su nam odbrambeni sistem koji smo imali i doprinose svemu ovome što Priština radi i namerava da uradi. Mi još i ne znamo šta je sve dogovoreno Briselskim sporazumom, narod je zbunjen i trenutno je pod nekom vrstom "anestezije", sve trpi, ali neće uvek biti tako - objašnjava Radenko Nedeljković.

U Prištini, a i u NATO-u dobro znaju da u sadašnjim Bezbednosnim snagama Kosova imaju "svega i svačega" i da razni kriminalci koji su došli iz OVK-a ili su pokupljeni sa ulice ne mogu da čine ozbiljnu vojsku i da je, zbog terorističke i kriminalne prošlosti, na neki način kompromituju.


Zanimljivo je da najavu formiranja Oružanih snaga Kosova podjednako osuđuju i od tih snaga strahuju Srbi sa severa Kosova koji priznaju i sprovode Briselski sporazum i Srbi koji su bili izričito protiv primene ovog sporazuma.


- Oružane snage Kosova su ozbiljna pretnja miru u celom regionu i pretnja svim Srbima, a posebno nama na severu Pokrajine. Po Briselskom sporazumu nije predviđeno formiranje ovakvih snaga, učinićemo sve da ne zažive, ako ipak budu formirane, shvatićemo to kao poruku da treba da se selimo, "sešćemo za sto" i dogovorićemo se na koji način da odgovorimo, dosta su nam zla već naneli, svakako nećemo im dozvoliti da dođu na sever, niti ćemo sedeti skrštenih ruku i mirno čekati da nas proteraju, ako bude trebalo odgovorićemo našim-srpskim snagama - kaže Stevan Vulović, novoizabrani predsednik opštine Zubin Potok.


Ipak, Srbi na severu pokrajine kažu da ništa još nije gotovo i sigurni su da će kad se otrezne i shvati šta im se sprema i umeće da se samoorganizuju i odbrane.
- Imamo mi pravo i na samoopredeljenje i na odbranu, tako će biti i sa Oružanim snagama Kosova - ističe Radenko Nedeljković, doskorašnji načelnik Kosovsko-Mitrovačkog okruga.

 

Uključena i ANA?

Kad god je neka krizna situacija na severu Kosova obavezno se pojave pripadnici zvanično zabranjene i terorističke Albanske nacionalne armije ANA koju takođe čine najozloglašeniji bivši pripadnici OVK-a i teroristi. Srbi na severu veruju da je i ANA, iako Priština "pere ruke od nje" deo sadašnjih Bezbednosnih snaga Kosova i da će biti deo Oružanih snaga Kosova.

 

Srbi kao dekor

U Kosovski zaštitni korpus koji je potom prerastao u Bezbednosne snage Kosova primani su uglavnom bivši borci OVK-a delom i da bi bili "sklonjeni sa ulice", materijalno zbrinuti i pod kontrolom, u ovim formacijama je i par desetina Srba uglavnom sa sumnjivom prošlošću, nisu obavezni da stalno dolaze na posao, uglavnom ih angažuju da "paradiraju" kad dođe neka strana misija, da posluže kao "fikus" i da se pokaže kako su Bezbednosne snage Kosova tobož višenacionalne, sada sledi proces "čišćenja" i formiranja ozbiljne albanske vojske u kojoj će biti po nekog Srbina, Turčina ili Bošnjaka) sa ozbiljnim pretenzijama i ozbiljnim pretnjama ne samo Srbima na Kosovu već čitavom regionu - kaže Srbin iz Kosovske Mitrovice koji se godinama bavi bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.03.2014. 16:08
Србијо мајко,пробуди се и са својом децом отерај ове јањичаре и западњачке слуге са власти! ДВЕРИ за живот Србије
Četvrtak 06.03.2014. 16:15
Pre cemo da imamo zajednicke vezbe nego da im bilo sta uradimo. Hag i Brisel su od srba napravili toalet papir.
Četvrtak 06.03.2014. 16:23
"NATO od ubica stvorio vojsku" Ma plačite Bogu Jokinu. Kako je od srpskih ubica izdajnika i kriminalaca stvorio novu srpsku ekonomsku i političku elitu, tako je i od Šiptarskih. Nemamo se mi pravo javljati dok se Čedo (Bi)serka okolo. A, nešto mi govori da će, kad po kući počistimo, i to Tačijevo nestati kao snijeg na suncu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online