Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.03.2014.
16:48
J. L. Petković - Vesti A

Grabe sir sa Šare, o putu premišljaju

Turistički potencijal Kosova predstavljen je Beograđanima na Sajmu turizma, održanom prošle nedelje. Turistička asocijacija KiM, Privredna komora Kosova i Metohije, etno-selo Zavičaj, Turističke organizacije opština Štrpce, Zubin Potok i Leposavić i drugi pokušali su da animiraju građane prestonice da ih posete. Animirale su ih devojke u nošnjama, domaća hrana, bezbroj suvenira i nadaleko čuvena kosovska vina.

Bezbedan obilazak: Kosovo na Sajmu turizma u Beogradu 

- Pokušali smo da na najbolji mogući način predstavimo turističke potencijale KiM. Akcenat smo stavili na verski turizam, na naše srednjovekovne manastire, zadužbine Nemanjića. Nudimo i prirodne lepote našeg kraja, posebno Šar-planinu. Kosmet ima mogućnosti da dočeka turiste i da oni dožive srpsku srednjovekovnu kulturu, stare običaje i pre svega uživaju u našoj hrani - kaže Srđan Vučinović iz Turističke asocijacija KiM.


Turistički potencijal opštine Štrpce prvi put je posle deceniju predstavljen Beograđanima. Nedostatak flajera nije bio toliko primećen, jer su pažnju odvukli domaća hrana i devojke u narodnim nošnjama iz etno-sastava Mladost.

Carsko crveno vino

- Najprodavanije je carsko crveno vino. Prodaja ide dobro, mada radimo pod nekorektnim uslovima. U Srbiju se uvoze jeftina čileanska vina koja ne mogu da se mere sa našim po kvalitetu, ali sa niskim cenama samo prave pometnju na našem tržištu - kaže Srđan Petrović iz udruženja vinara i vinogradara iz Velike Hoče.

- Predstavljamo Nacionalni park, Šar-planinu i skijalište Brezovica, koje je 80-ih i 90-ih bila nosilac zimskog turizma, ali sada je potpuno devastiran. Pokušali smo da oživimo turizam, i ovo je jedan ohrabrujući potez u tom procesu. Turisti koji su dolazili pred rat, sećaju se tih vremena i voleli bi ponovo da dođu. Pitaju da li radi ski-centar, žičare, hoteli Molika i Narci - priča Vesna Redžić iz Štrpca.


Ipak, Beograđani najviše pitaju za bezbednost.


- To je najčešće pitanje. Ako mogu ja da živim sa suprugom i četvoro dece i ako se osećam bezbedno, ne znam što bi to nekome bilo prepreka - kaže Srđan Vučinović. Redžićeva dodaje da "bez ikakvih problema svakog dana ide redovna linija Beograd-Štrpce, i da 12.000 Srba živi u toj opštini".


Koliko je turizam dobro predstavljen, tek će se pokazati u nastupajućoj sezoni, ali su zato rezultati na Sajmu vina, koji je istovremeno organizovan u hali 2 odmah bili vidljivi. Vina iz Vinice Petrović, Vinarije Antić, Dečanske vinice i Hočanskih vina DOO prodavala su se brzinom svetlosti. Šarski sir je nestao još prvog dana sajma, a ništa lošije nisu prošli ni prodavci mesnih prerađevina iz Donje Gušterice.

Najviše turista iz Republike Srpske

- Najčešći turisti su nam iz Republike Srpske i stranih zemalja. Nekoliko puta dok sam bio u Visokim Dečanima video sam da dolaze ture iz celog sveta. Najmanje je turista iz centralne Srbije. Zbog toga bih iskoristio da ih pozovem da budu naši gosti - poručuje Srđan Vučinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online