Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 04.03.2014.
14:03
J. Arsenović - Vesti A

Beograd na vodi, Morava u kanalu

U aktuelnom dodvoravanju biračima ne manjkaju predizborna obećanja, ali ona sada nisu opipljiva poput onih Dinkićevih 1.000 evra od akcija privatizovanih državnih preduzeća. Pomenuti novac, inače, građani nikada nisu dobili, dok se Dinkić sa svojim Ujedinjenim regionima Srbije na predstojećim izborima bori za cenzus. Velike stranke zato igraju na veliko, pa su i obećanja megalomanska.

Započeto pre 37 godina: Železnička stanica Prokop
 


Najpoznatiji je svakako projekat Beograd na vodi koji je, eto, sasvim slučajno, imao svečano predstavljanje u finišu predizborne kampanje, u Dubaiju, gradu odakle i potiču njegovi finansijeri, dok će svetsku premijeru imati 11. marta u Kanu, dva dana uoči izborne tišine.

I taman kada se ponadate da je realno sagledavanje razvoja Srbije preovladalo kod većine političara, ministar prostornog planiranja Milan Bačević se oglasio sa čuvenim i verovalo se zaboravljenim projektom izgradnje Kanala Dunav - Morava - Vardar - Egejsko more! Ministar, kojeg nema na izbornoj listi naprednjaka, ne odustaje od projekta Morava, čija se cena kreće od 10 do 15 milijardi evra, a zbog kojeg je više puta u javnosti dočekan uz podsmehe. Bačević kaže da su Kinezi, dok čekaju izgradnju Kanala, spremni odmah da ulažu u podizanju malih hidrocentrala na Moravi.
Istine radi, ne prednjače samo naprednjaci u projektima zamašnih gabarita. Tu je i Dragan Marković Palma, koji bi da u svojoj Jagodini ugosti Olimpijadu!

Sa njujorških dokova

Beograd na vodi bio je izborni adut Aleksandra Vučića i na prethodnim izborima 2012, kada je kao kandidat naprednjaka za gradonačelnika Beograda u srpsku prestonicu doveo bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Đulijanija, koji se odmah "dosetio" da bi grad na ovako dobroj lokaciji morao da se "spusti" na svoje obale.

Tako su milioni i milijarde investicija u najavi ponovo ključni aduti predizbornih kampanja.


- Danas su nemoguće ciljeve preuzeli političari. Nesposobni da ostvare ono potrebno i moguće, bave se prizivanjem nemogućih, nerealnih i neostvarivih ciljeva. Prizivaju lepu, a neostvarivu stvarnost! Takvi ciljevi se tokom izborne kampanje javnosti prezentuju kao ciljna obećanja koja samo oni - ti i ti - mogu da ostvare. Tako srpski politički nadrealisti u svakom izbornom ciklusu objavljuju almanah Nemoguće - komentariše sociolog Srećko Mihajlović.


Očito je da se igra na zaboravnost glasača koji svoje primedbe na rad državnih organa i neostvarena obećanja političara ne mogu da dostave, recimo, na šalter za brze odgovore, jedno od neostvarenih obećanja naprednjaka. Po svemu sudeći, šalter je bio komplikovaniji za realizaciju od izmeštanja železničke stanice i Savskog amfiteatra, obaveze koju Srbija preuzima na sebe kako bi moglo da se započne sa izgradnjom Beograda na vodi, superluksuznog grada u gradu. Još samo da saznamo ko će od prosečnih Srba tu moći da stanuje i šopinguje?

Prokop(avanje) rokova

Železnička stanica Prokop je jedan od najboljih primera dugotrajne realizacije velikih projekata kojima se kraj ne vidi, kao savremeno zidanje Skadra na Bojani. Izgradnja Prokopa je započeta još 1977, sa planiranim rokom izgradnje od 18 meseci, a ni do današnjih dana nije završen, iako je i to jedan od uslova za spuštanje Beograda na reke. Da li vredi podsećati da je kao kandidat za gradonačelnika Beograda Milutin Mrkonjić 2008. obećavao da će radovi na stanici Prokop biti završeni u roku od godinu dana.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.03.2014. 15:40
Interesantno da te 'investicije' koje dolaze u EU mogu da se trose na doslovno sve sem na razvoj drzave. Pa neko ce pomisliti da EU i Amerikancima nikako ne odgovara razvoj Srpske drzave. Ako nije tako zasto se od tih para ne isfinansira jedna jedina srpska fabrika? Samo jedna. Pa nek delje krompir i pakuje pomfrit, hrana se sigurno ne bi bacila. Pa neko ce pomisliti da je to zato sto Srbi od svoje bede moraju da kupuju paprenu hranu iz EU. I preko svega Beograd na vodi ili Beograd u vodi? Projekat koji donosi luksuzne gajbe tajkunima a narodu nove olovne gajbe na grbacu. I sve to samo da bi Vucko i par EU poltrona mogli lepo da zive zajedno sa svojim porodicama. Eto, vratise se Turci.
Utorak 04.03.2014. 16:26
Beograd na Savi, zeleznica u kolapsu, srbii na ulici a arapi u raju.
Utorak 04.03.2014. 14:21
I jaje na oku, što reče onaj čiča. ;)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online