Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 01.03.2014.
20:02
D. N. Petrović - Vesti A

Umesto Albanki Ruskinje

Humanitarna organizacija Stara Raška iz Beograda, koja uz pomoć donatora iz cele Srbije i dijaspore pomaže žiteljima Raške oblasti da se ožene i ostanu na svojim ognjištima, više neće posredovati u dovođenju mladih Albanki u Rašku oblast i druge delove Srbije i njihovoj udaji za neženje iz zabiti na Pešteru, Zlataru, Javoru, Rogozni i Goliji, a umesto Albankama potrudiće se da vremešne momke iz ovdašnjih zabitih sela, koji ne mogu da nađu bračnog druga, ožene - Ruskinjama.

Puna kuća dece: Porodica Matović iz Buđeva
 


Ovaj zaokret najavio je Vojin - Voja Vučićević, dugogodišnji predsednik Stare Raške koja je godinama pomagala mladim srpsko-albanskim bračnim parovima, a organizovala je i nekoliko poseta momaka iz Raške oblasti Skadru i okolini i dolazak udavača iz Albanije na upoznavanje (Sabor na Javoru) sa mladićima iz ovog kraja. Računa se da je do sada u Rašku oblast stiglo oko 400 Albanki koje su se uglavnom pokazale kao dobre supruge i majke, odlične radnice i verni čuvari kućnih ognjišta.


- Neki su ceo ovaj projekat pretvorili u biznis, uzimaju veliki novac gorštacima da bi ih oženili Albankama. Zbog toga smo se odlučili za novi projekat dovođenja neudatih Ruskinja, za početak bi ih došlo pedesetak, mahom iz seoskih sredina. Trenutno tražimo sponzore za prvi čarter let i boravak grupe Ruskinja u Raškoj oblasti i drugim delovima Srbije. Devojke treba da vide gde će živeti i upoznati ovdašnje momke - kaže Vučićević i naglašava da su za pomoć u realizaciji ovog projekta interesovanje do sada pokazale opštine Jagodina i Čajetina i nekoliko firmi, ali ne i država.

Albanke sa Vojinom Vučićevićem
 


U početku, Albanke su u Rašku oblast dolazile uglavnom po preporuci rođaka i prijatelja i uz neku vrstu garancije Stare Raške. Poslednjih godina u ceo projekat umešali su se razni menadžeri, mešetari i agencije koji za pronalaženje neveste u Skadru i okolini traže (i često dobijaju) 2.000-3.000, pa i više hiljada evra.


Bolje upućeni u Sjenici, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Priboju i Prijepolju kažu da su, uprkos dobroj nameri Stare Raške, mali izgledi da se uskoro zaustavi nekontrolisano dovođenje Albanki, najpre zato što su najbliže, a i iz razloga što su se pokazale kao sjajne radnice i domaćice, privržene mužu i kući, koje žele da rode što više dece. Raniji projekti sa Ruskinjama uglavnom su propadali, jer su devojke sa Istoka mnogo probirljivije i zahtevnije, a momci iz Raške oblasti ističu da su, za razliku od Albanki, previše slobodne i da vole da švrljaju.
 

Buđevo za primer

U zabitom pešterskom selu Buđevo tri decenije nije se čuo dečji plač, a tridesetak momaka, uglavnom starijih od 35 godina, nije imalo nikakvih šansi da se oženi. Sada se u ovom selu ponose sa 22 neveste iz Albanije i 20 dece, još nekoliko mališana je na putu. Selo je oživelo, pa je posle više decenija u njemu nedavno otvorena i škola.

POVEZANE VESTI

Subota 01.03.2014. 20:12
Али,важно је напоменути и то да Албанке узимају нашу веру и српство.
Subota 01.03.2014. 20:20
Kakve bre ruskinje, albanke su prave domacice i radjaju mnogo dece. Gosn vucicevicu batalite droce, koje vole da vrsljaju, nastavite uspesno zapocet poso u skadru.
Subota 01.03.2014. 23:53
Ljudi te Albanke oko Skadra su mahom poreklom Srpkinje ili još Srpkinje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online