Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 24.02.2014.
13:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Srpski bogoslovi u Kijevu spaseni pred svitanje

Bogoslove Nemanju Spasojevića iz Bijeljine i Vladana Miličića iz Zvornika, koji imaju 22 godine i studenti su druge godine pravoslavnog Teološkog fakulteta u Kijevu u noći između subote i nedelje diplomatsko osoblje evakuisalo je u Ambasadu Srbije, jer su demonstranti upali u kompleks manastira Kijevsko-pečerske lavre.

Srpski studenti evakuisani iz Kijevsko-pečerske lavre

- Naše studente smo evakuisali u nedelju pre svitanja, oko tri sata ujutru. I niko nam oko toga nije pravio problem. Bogoslove smo zatekli prilično uznemirene i uplašene gužvom i dešavanjima u manastirskom kompleksu. Spasojević i Miličić su zbrinuti u Ambasadi Srbije, dobro su i već su se javili roditeljima da su živi i zdravi. Pošto su obojica državljani Bosne i Hercegovine, oni su pod konzularnom zaštitom naše ambasade i sad tražimo najpogodniji način da ih što pre vratimo kući. I ostali naši građani, kao i državljani BiH i Crne Gore o kojima takođe brine naša ambasada, dobro su koliko to može da bude u ovim složenim okolnostima - izjavio je za "Vesti" Rade Bulatović, ambasador Srbije u Ukrajini.

Kijev: Demonstranti u manastiru, srpski bogoslovi bezbedni u ambasadi!


Kijevsko-pečerska lavra pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi autonomnoj u okviru Ruske pravoslavne crkve. Budući da u Ukrajini takođe deluje otcepljena Ukrajinska pravoslavna crkva demonstranti su upali u prvi deo svetinje, gde je administrativno sedište i istakli zahtev da se manastirski kompleks preda toj otcepljenoj crkvi. 


Demonstranti su upali u lavru dok se na Trgu nezavisnosti u Kijevu obraćala nekadašnja ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

Svetinja na listi Uneska

Kijevsko-pečerska lavra jedan je od najznačajnijih pravoslavnih spomenika za Ruse i Ukrajince. Nalazi se na južnim padinama Kijeva. Svetinja je podignuta u doba Kijevske Rusije, a nastala je na mestu gde je do 1015. godine bio manastir u lavri (pećini). Tu prvobitnu pečersku lavru, s pogledom na reku Dnjepar osnovao je asketa Ilarion Kijevski i u njoj živeo do 1051. godine kada je postao kijevski mitropolit.
Današnji manastir su podigli Sveti Antonije Pečerski, kijevski Rus i njegov učenik Teodosije Pečerski iz Kurska. Svetinju je na svoju listu uvrstio i Unesko i jedno je od sedam čuda Ukrajine.


Prema izveštajima ukrajinskih medija, antiruski nastrojeni demonstranti ipak nisu nasilnički upadali u monaške kelije i studentski internat niti su fizički maltretirali 150 monaha i 400 studenata bogoslovlja, ali su postavili obezbeđenje ispred manastira i oko njega da bi ga zaštitili od razbojničkih pljačkaških grupa koje haraju Kijevom.


Ukrajinske televizije javljaju da su "odredi samoodbrane" sa kijevskog Trga nezavisnosti, Majdana, organizovali čuvanje lavre kako bi sprečili moguću pljačku crkvene imovine i dragocenosti posle spekulacija da radikalni demonstranti planiraju upad u taj crkveni kompleks.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.02.2014. 13:13
sotona pokusava sve unistiti ..
Ponedeljak 24.02.2014. 14:55
Spasena su dva velika naucnika. Sta bih Srbistan bez ovakvih..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online