Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.02.2014.
18:02
Ekipa "VESTI" A

Biće glasanja, odziv mizeran!

Sutra ističe rok koji je ostavljen građanima Srbije u dijaspori da se prijave za glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji zakazanim za 16. mart ove godine. Dopisnici "Vesti" u konzularno-diplomatskim predstavništvima Srbije u zapadnoj Evropi saznali su da će glasanja uglavnom biti svuda, ali je broj prijavljenih glasača u odnosu na brojnost naših građana - mizerno mali.

Srbi nezainteresovani za izbore u matici
 

Broj prijavljenih uglavnom prelazi "magičnu crtu" od 100 glasača koliko je Izborna komisija propisala da bi glasačko mesto uopšte bilo i otvoreno. Na nekim biračkim mestima, kao u Parizu, broj do sada prijavljenih glasača smatra se "visoko čuvanom tajnom", koju bez odobrenja MIP-a ne sme saopštiti javnosti, ali smo uspeli barem da "iščupamo" podatak da će glasanja ipak biti i u glavnom gradu Francuske i u Strazburu.
 

Danska: 500 km do biračkog mesta

 

"Do juče kod nas je prijavljeno 31 glasač, a od toga je komisija potvrdila za njih 11. Za ostale još čekaju odgovore narednih dana. Znatan broj prijava pristiže poslednjih dana", kaže Jasmina Kljajić Veselinović, šef konzularnih odeljenja u Srpskoj ambasadi u Kopenhagenu. "Veliki je problem samo jedno biračko mesto, tako da primera radi, ljudi sa susednog poluostrva zovu telefonom i razočarani su što nije ni ovoga puta odobreno elektronsko glasanje, putem mejla, jer nisu voljni prevaliti i po 500 kilometara u jednom pravcu, samo da bi glasali".
Ona se nada da će u poslednji čas dana stići još dosta prijava i da će glasačko mesto u Kopenhagenu, ipak biti otvoreno.
"Postoje i neke najave iz RIK-a da će se cifra od minimalnih 100 prijava glasača ipak smanjiti tako da se iskreno nadam da će se glasanje ipak održati", ističe Jasmina Kljajić Veselinović.

 

Kao i na ranijim izborima biće otvoreno biračko mesto i u Beču. Očekuje se da će se na biralištu pojaviti nešto više od 300 birača, ali kada se u obzir uzme činjenica da u glavnom gradu Austrije i okolini živi više desetina hiljada srpskih državljana, odziv je veoma mali.

Da su naši građani na privremenom radu u Austriji u potpunosti nezainteresovani, bolje rečeno totalno apatični, za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji, najbolji primer je odziv u Generalnom konzulatu u Salcburgu. Na prste obe ruke se mogu nabrojati prijavljeni glasači što je razočaravajuće ako se zna da u pokrajinama Gornja Austrija, Salcburg, Tirol i Forarlberg, koje pokriva konzulat, prema nekim procenama živi preko 40.000 Srba.

Zbog toga 16. marta neće biti otvoreno glasačko mesto u ovom konzulatu, a prijavljeni će biti na spisku najbližeg drugog diplomatskog predstavništva Srbije u Austriji, u ovom slučaju Beču, koji je više od 300 kilometara udaljen od Salcburga pa je malo verovatno da će bilo ko otputovati da ostvario svoje pravo.


I zaposleni u konzulatu su iznenađeni slabim odzivom, koji je čini se najslabiji u poslednjih dvadesetak godina. Oni ne znaju valjane razloge, iako su, kako kažu učinili sve, da na vreme obaveste građane. Preko naših klubova u Salcburgu (tri udruženja) proteklih dana preneli su brojnim članovima sve detalje oko izbora. Ipak, očigledno je da to nije donelo rezultate.


Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu primio je za sada više od 150 zahteva za upis u birački spisak i očekuje se potvrda Izborne komisije da će u konzularnim prostorijama biti otvoreno biračko mesto. Generalni konzul Božidar Vučurović je uputio apel našim građanima na području Baden-Virtemberga da iskoriste svoje biračko pravo i da u rasejanju glasaju. Zahtevi će se primati do 22. februara putem faksa 0711 649 4048 ili elektronske pošte (gk-stutgartŽt-online.de).

U Generalni konzulat Srbije u Diseldorfu ( Klosterstrase 79, 40211 Düšeldorf ) za izbore se prijavilo do juče 116 potencijalnih glasača što znači da će glasanja biti u prostorijama ovog konzulata Srbije, a diplomate se nadaju da će do isteka roka biti i više prijavljenih. Slična situacija je i u minhenskom konzulatu (Böhmernjaldplatz 2), gde je do juče stiglo 225 prijava. Glasačko mesto biće otvoreno i u Frankfurtu, gde je takođe pređen "cenzus" od 100 prijava za glasanje.


"Ovde će sigurno biti glasanja jer smo premašili broj od 100 prijavljenih glasača", kazala nam je juče za "Vesti" Aleksandra Đorđević, generalni konzul Srbije u Frankfurtu. "U ovom trenutku nemam tačan broj prijavljenih jer se nove prijave još unose i obrađuju".


Iz ambasade Srbije u Berlinu su javili da imaju već više od 100 prijavljenih birača i da prijave još pristižu. Pa ipak, u odnosu na izbore 2012. godine broj prijavljenih je daleko manji, iako su obaveštenja za upis u birački spisak distribuirana po srpskim udruženjima i putem dve srpske crkve u Berlinu.

Generalni konzul Momirka Marinković iz Generalnog konzulata Srbije u Hamburgu očekuje da će se do kraja nedelje prijaviti potreban broj zainteresovanih građana za učešće na izborima, jer je do 19. februara urednu dokumentaciju predalo 97 glasača. Nekoliko prijava još nije potpuno, ali se očekuje da će dokumentacija biti blagovremeno kompletirana.


"Procenjujem, na osnovu dosadašnjih prijava i poziva građana, da će spisak za naše konzularno područje sadržati najmanje 120 glasača, pa prema tome da će u našem konzulatu biti otvoreno glasačko mesto", rekla nam je gospođa Marinković.

 

Prema informacijama koje smo dobili u ambasadi Srbije u Bernu do sada je prijavljeno samo 70 birača.


"Iako treba da ih je 100 biračka komisija ima pravo da odluči da se otvori biračko mesto, bez obzira što nema dovoljan prijavljenih glasača", kaže za "Vesti" konzul Dragan Marković i nada se da će do ponoći 22. februara kada ističe rok biti još prijavljenih građana za glasanje i da će u Bernu biti otvoreno glasačko mesto.
 

U Generalnom konzulatu Srbije u Cirihu za glasanje se prijavilo 300 glasača i tu je sigurno da će glasačko mesto biti otvoreno.

POVEZANE VESTI

Petak 21.02.2014. 18:40
toliko o tome... "sreća" pa je ovo sajt "srpske" dijaspore...
Subota 22.02.2014. 02:20
ДВЕРИ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online