Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 18.02.2014.
00:07
Danas A

Dokumenti o ubistvu Đinđića u Hagu?

Dodatna dokumentacija o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića najverovatnije bi mogla da bude u Haškom tribunalu, dok je znatno manje izvesno da bi bila u posedu neke od bivših jugoslovenskih republika, ili u nekoj od "starih članica EU", piše Danas pozivajući se na izvore u bezbednosnim krugovima u našoj zemlji, a u vezi sa tumačenjem nedavne izjave izvestioca EU za Srbiju Jelka Kacina.

Da li smo na pragu otkrića svih činjenica u vezi sa ubistvom Zorana Đinđića?
 

Kacin je za novosadski Dnevnik izjavio da je obavešten da postoji dodatna dokumentacija "van Srbije" koja je vezana za pozadinu atentata na Đinđića, što može biti iskorišćeno ako nova istraga bude pokrenuta. Novinari Danasa pokušali su da dođu do Kacina, kako bi on pojasnio ove navode, ali on nije bio dostupan.


U prilog saznanju da se dokumentacija nalazi u Hagu, navodi se činjenica da je postupak koji se u Srbiji vodi o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva povezan sa ranijim političkim problemom saradnje sa Tribunalom, a time i indirektno sa potencijalnim istragama ratnih zločina. Reč je, kao što je poznato, o suđenju koje traje godinu i po dana, za oružanu pobunu nekadašnje JSO iz novembra 2001.

Jelko Kacin

Pročitajte još:

 * Stranci imaju dokaze o pozadini ubistva Đinđića

 

* "Dokumenti o pozadini atentata na Đinđića postoje... van Srbije"


Međutim, pojedini izvori lista ukazuju da Hag nije mesto gde bi trebalo tražiti pomenute spise.

- Malo je verovatno da je Tribunal mesto gde se nalazi dokumentacija o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva, jer se tamo nalaze dokumenti o mnogo ranijem periodu - o događajima vezanim za BiH i Hrvatsku od 1992. do 1995, o Kosovu 1998-1999. - istakao je za Danas obavešteni sagovornik iz bezbednosnih krugova.

Drugi izvor ukazuje da je, prema dostupnim saznanjima, jedino što se u Hagu odigralo vezano za Đinđićevo ubistvo, saslušanje lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je obavio istražni sudija Vučko Mirčić. Prema tom sagovorniku, šta god da je Kacin nameravao da poruči, postoje ljudi uključeni u procesuiranje Đinđićevog ubistva, koji tvrde da je deo dokumentacije zapečaćen u Srbiji i nedostupan javnosti.
 

Nova uslovljavanja Srbije

Četvoro poslanika Evropskog parlamenta, među kojima i Kacin, zatražili su od Evropske komisije 21. januara na dan otvaranja pregovora Srbije i EU, da se rasvetljavanje političke pozadine Đinđićevog ubistva ispostavi kao uslov prilikom otvaranja poglavlja 23 - pravosuđe i osnovna prava.

U slučaju da je reč o dokumentaciji u nekoj od bivših jugoslovenskih republika, ona bi mogla da se odnosi i na period posle atentata, kada su se u Hrvatskoj krili odbegli pripadnici Zemunskog klana. Zasad su, međutim, sve ovo spekulacije.


- Nesklon sam tome da verujem da Kacinova izjava ima veze sa izbornom kampanjom u Srbiji, i dok ne dobijemo neke dodatne detalje, teško je dati pametno tumačenje - rekao je za Danas novinar Vremena i autor knjige o atentatu na Đinđića Miloš Vasić.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.02.2014. 00:51
pa koga jos danas zanima/interesuje ubistvo djindjica,briga me za njega,sto je zasluzio dobio je,
Utorak 18.02.2014. 04:51
U zivotu samo vreme ne staje a ostalo je prolazno pa tako i ubistvo djindjica i procice 1000 godina citacemo u istorijskim knjigama i nagadjati u kafani ko je ubio djindjica!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online