Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.02.2014.
12:47

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Humani Milomir: Za 6 decenija - 6 miliona € iz Kanade

Rodnom kraju u kome nije bio skoro šest decenija, Milomir Glavčić (90) iz Kanade poklonio je do sada preko šest miliona evra, zbog čega je nagrađen zlatnom medaljom za humanost i dobročinstvo, koju je na Dan državnosti dodelio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ponosan na prezime: Milomirov nećak Radoje Glavčić

Umesto Glavčića, koji se iz Srbije, iz rodnih Popa, sela kod Jošaničke Banje, otisnuo u pečalbu 1948. godine, medalju je primio njegov nećak Radoje Glavčić.


- Bio je siroče u potrazi za parčetom hleba. Neko vreme je šegrtovao u Beogradu, a po ratu, dok je služio vojsku, ne mireći se s jednom nepravdom, čamcem je pobegao preko Prespanskog jezera. "Otplovio" je u Grčku. Onda ga je put odveo u Italiju, pa u Kanadu, gde se i skrasio, u gradu Nijagara Fols - priča za "Vesti" Radoje. On objašnjava da se njegov stric bavio mnogim poslovima, od metalskih do stolarskih, ali je zahvaljujući radu i umeću stekao imetak - dva hotela kraj Nijagare, bioskop, stotine hektara zemlje...


- Umeo je da kupi, ali i da proda, i tako oplodi svoj kapital. Zato je danas jedan od najbogatijih Srba u Kanadi - hvali strica Radoje Glavčić.


Milomir se u Srbiju ne vraća, a nostalgiju leči tako što pomaže rodni kraj i narod.

Pomaže zdrave, bolesne, mlade i stare

Moj stric dva puta godišnje šalje novac za oko 60 domaćinstava. Svakom od svojih rođaka šalje od 2.000 do 5.000 evra. Pomaže školovanje i studiranje mladih, ali i starijima u nevolji. Za bolesne redovno šalje novac, a od srca je pomagao i izbeglicama - podseća Radoje Glavčić.

- Na pitanje zašto to radi, uvek ima isti odgovor: "Zadovoljan sam što moje malo nekome znači mnogo. Ako sam nekome umanjio nevolje i olakšao život, pa se tamo daleko, u mojoj Srbiji, neko toj mojoj pomoći raduje, ja sam srećan" - citira Radoje reči svog strica, sa kojim se svakodnevno čuje telefonom.


On prenosi čitaocima "Vesti" da je veliko državno priznanje Milomira veoma obradovalo, ali i raznežilo i rastužilo.


- Kad je čuo da je dobio Sretenjsku zlatnu medalju, moj stric je uzdahnuo i zaplakao od sreće, priznajući da mu Srbija sve više nedostaje - otkriva Radoje Glavčić.


Milomir decenijama pomaže svoje zemljake i državu. Šalje novac ugroženima, finansira gradnju puteva, crkava, domova kulture... O njegovom trošku sada se u Kraljevu gradi most preko Ibra. Veliki humanista dobio je pre nekoliko godina Orden Svetog Save, a Raška i Kraljevo proglasili su ga počasnim građaninom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.02.2014. 15:07
Bog poziveo jos dugo ovog dobrocinitelja! Covek iskrenih i dobrih namera..Ali.. Na taj nacin pomazete opstanak komunisticke vlasti i pomazete neradnike po Otadzbini i odrzavate ih u uverenju da postoji nesto sto se zove 'besplatan novac' Puno Srece u zivotu i Vama i vasoj familiji !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online