Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Ponedeljak 17.02.2014.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Šešelj u Beogradu pre izbora?

Izbori u Srbiji mogli bi da se neplanirano "rasplamsaju" zato što postoji realna mogućnost da lider radikala Vojislav Šešelj uskoro bude pušten na slobodu. Zamenik predsednika Haškog tribunala, Karmel Ađus, u petak je formirao petočlano Žalbeno veće koje bi trebalo da odluči po Šešeljevom zahtevu za obustavu postupka i hitno puštanje na slobodu.

Bitka duga 12 godina: Vojislav Šešelj
 

Po istom principu, petočlano žalbeno veće je prošle godine u rekordnom roku, uoči izricanja prvostepene presude, usvojilo Šešeljev zahtev za izuzeće sudije Frederika Harhofa.
 

Ko su sudije?

Zahtev lidera srpskih radikala i protivargumente optužbe će, po odluci zamenika predsednika Haškog tribunala Karmela Ađusa, razmotriti Žalbeno veće u sastavu: Kristof Fluge, Vilijam Husein Sekule, Arlete Ramaroson, Kalida Rašid Kan i Kofi Afande.

Član pravnog tima odbrane lidera radikala, koji će na ovim izborima pokušati da se vrate u Skupštinu Srbije, Dejan Mirović kaže da ne treba povezivati izbore i Šešeljev povratak, ali da nema dileme da je za njegovo oslobađanje sasvim dovoljna činjenica što će se za desetak dana navršiti punih 12 godina koliko je zatvoren u Hagu.


- Sama ta činjenica je dovoljan presedan da neko bude oslobođen. Da kojim slučajem Tribunal poštuje sopstvenu sudsku praksu, takođe ne bih imao nikakvih dilema da li ćemo uskoro videti Voju u Beogradu. Ovako, vrlo je teško prognozirati ishod Žalbenog veća, pošto svaka odluka ovog suda uglavnom ima političku pozadinu - obazriv je Mirović.


S druge strane, sagovornici "Vesti", advokati koji su u Haškom tribunalu učestvovali u više procesa protiv Srba, tvrde da zaista postoji dovoljno argumenata da se Šešelj ubrzo nađe u Srbiji. Tomislav Višnjić kaže da je najozbiljniji argument to što su prošli svi razumni rokovi za pravično i fer suđenje.
 

Osnov za žalbu

Žalbeno veće odlučuje o žalbi Šešelja i to posle odluke da se umesto Harhova imenuje drugi sudija (Senegalac Nijang), koji bi posle upoznavanja sa predmetom trebalo da se uključi u izricanje prvostepene presude.
Šešelj se na tu odluku žalio tražeći obustavu postupka i hitno puštanje na slobodu ili, alternativno, da proces sa novim sudijom krene ispočetka.
U svom zahtevu on je naveo da je predugo u pritvoru i da je proces protiv njega često bio "bespotrebno odlagan".
Tužilac je to osporio tvrdnjom da suđenje toliko traje i zato što je Šešelj odbijao da komunicira na bosanskom ili hrvatskom jeziku ili što je - štrajkovao glađu!

- Međutim, veliko je pitanje da li Haški tribunal to želi da prizna ili ne, jer su bez sumnje upali u ćorsokak iz koga ne znaju kako da izađu. Uostalom, u procesu protiv Šešelja učinjen je i čitav niz veoma ozbiljnih pravnih pogrešaka, što daje pravnu osnovu i snagu da se usvoji njegov zahtev - ističe Višnjić.


Borivoje Borović smatra da je potpuno nerealno očekivati da se Šešelju obustavi proces, ali da je veoma izvesno da ga privremeno puste na slobodu.


- Takvu odluku čak i ne mora da donese kompletno Žalbeno veće, ali je problem što ne postoji rok u kome bi oni trebalo da se izjasne. Ostaje pitanje da li će se rukovoditi pravnim ili političkim razlozima i na koji način će želeti da opravdaju toliko zadržavanje u pritvoru.


Za Ljubišu Živadinovića to je najmanje sporan detalj, jer će Haški tribunal učiniti sve da Šešelj na kraju ipak bude osuđen kako bi se opravdalo skoro 12 godina provedenih u zatvoru.


- Na prvoj godini pravnog fakulteta se uči da nema krivice u javnim istupima ili političkim manifestima koji nemaju konkretne posledice. Ukoliko bi Šešelj bio kriv za svoje govore, onda bi to značilo da ćemo ubuduće na optuženičkim klupama gledati predsednike država, a pre svega SAD ili Velike Britanije - naglašava


Živadinović. On dodaje da oslobađanju Šešelja ide u prilog i činjenica da će neko te haške sudije i tužioce za pet ili deset godina pitati kako su mogli da dozvole da im neko tolike godine leži u zatvoru bez ikakve presude.


Toma Fila ne isključuje mogućnost i da bi Žalbeno veće moglo da opere ruke tako što bi Šešelja pustilo na slobodu iz "zdravstvenih razloga".


- Formalno pravno, zdravstveni status optuženog u ovakvim odlukama ne igra nikakvu ulogu, ali ne bi me iznenadilo da Šešelja puste na lečenje u Srbiju kako bi videli šta će uopšte biti sa njim. Ali, imajte na umu da je u ovom sudu apsolutno sve moguće, pa čak i da se donesu dve potpuno suprotne presude, poput one generalima Momčilu Perišiću i Vladimiru Lazareviću - kaže Fila. On isključuje mogućnost da bi eventualno odbijanje Šešeljevog zahteva imalo ikakve veze sa vanrednim izborima u Srbiji.


- Pa Šešelj se sve ove godine bavio politikom. Pri tom, nakon potpisivanja briselskog sporazuma on više ne može da predstavlja nikakvu smetnju ili opasnost - zaključuje Fila.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.02.2014. 18:10
"НОВИ САД – Покрет Двери саопштио је данас да је дошао до сазнања да је Дарко Шарић, одбегли нарко бос, доступан српским службама безбедности које га чувају далеко од очију јавности. Двери истичу како је план лидера Српске напредне странке Александра Вучића да у оквиру предизборне кампање Шарић буде званично ухапшен. Како Двери сазнају, у Вучићевом предизборном штабу је планирано да ова медијска операција буде изведена пред крај изборне кампање, па можда чак у времену изборне тишине. Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић поновио је данас позив Вучићу на телевизијски дуел, на коме би одговорио на ова и друга постављена питања. http://srbin.info/2014/02/17/dveri-vucic-ima-plan-da-u-okviru-pr
Ponedeljak 17.02.2014. 18:30
Daj dragi Boze da se desi i to cudo i ovog naseg srpskog viteza novog doba oslobode...12 godina nevin lezi u kazamatu pod surovom i pristrasno-politickom cizmom "sudskog medjunarodnog prava". Heroj i mozak si bio svih ovih godina sudskog mrcvarenja Vojislave. Dobro nam dosao i sretna ti sloboda ...dace Bog dragi!
Ponedeljak 17.02.2014. 18:24
Vrati nam se Vojo,da izdajnike upitas malo za njihovo zdravlje...!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online