Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 01.01.2014.
01:38
J. Arsenović - Vesti A

"Dajte Kosovo, ili puštamo Šešelja"

Predsedavajući Sudskog veća u predmetu protiv Vojislava Šešelja Žan Klod Antoneti smatra da lidera Srpske radikalne stranke sud eventualno može pustiti na slobodu do izricanja presude u neku drugu državu, a ne u Srbiju! Apsurdan zaključak leži u još skandaloznijem tumačenju i praktičnom priznanju pomenutog sudije da se plaši mogućnosti da se Šešelj, kao još uvek neosuđeni optuženik koji uživa pretpostavku nevinosti, po povratku u Srbiju može baviti politikom.

Vlast se plaši povratka Šešelja: Sa jednog od protesta podrške lideru radikala
 

- Sudija ne treba da se bavi dnevnom politikom Srbije, a ovo je još jedan dokaz da Tribunal to čini i da su zapravo politički sud, koji primenjuje odluke kako im odgovara. Njih ne treba da zanima da li će se Šešelj po povratku u Srbiju baviti politikom, na šta ima prava prema Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima. Uostalom, to im nije smetalo da puste Ramuša Haradinaja na slobodu do izricanja presude i da mu dozvole da se bavi politikom - komentariše poznati beogradski advokat Toma Fila.
 

Mirčić: Zapad želi Vojinu smrt

Potpredsednik SRS-a Milorad Mirčić smatra da Brisel i Vašington žele da lider radikala umre u Hagu da bi sa političke scene otišla jedina ličnost koja se mogla suprotstaviti razaranju Srbije.
- Šešeljevom smrću u Hagu nestala bi s političke scene ličnost koja je svojom harizmom i nepotkupljivošću jedina mogla da zaustavi rušilački pohod EU i Amerike na suverenitet i nacionalni identitet Srbije. Njima je vest o Šešeljevoj bolesti došla kao naručena - izjavio je Mirčić.

Ovaj advokat, koji je zastupajući nekoliko haških optuženika dobro upoznat sa radom Tribunala, kaže da se tumačenje sudije Antonetija sasvim uklapa u nezvanične priče da su sadašnju vladajuću garnituru u Beogradu ucenjivali i povratkom Šešelja.
- Neformalne su priče, a u koje ja verujem, da su naši pregovarači bili uslovljavani da će, ako ne prihvate briselski sporazum, Tribunal pustiti Šešelja nazad u Srbiju, pa nek vide šta će - dodaje Fila.


U Beogradu se danas na ključnim vladajućim pozicijama, kao predsednik države i kao vicepremijer, nalaze upravo Šešeljevi nekadašnji najbliži saradnici Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, Njih dvojica su pre pet godina napustili Srpsku radikalnu stranku, uspevajući da u svoju novoformiranu Srpsku naprednu stranku prevedu najveći broj radikala. To razbijanje SRS-a Šešelj im nikada nije oprostio, a budući da ih je on uveo u politiku i da o njima zna mnogo više nego što je to njihova današnja slika u srpskoj javnosti, jasno je zašto i Nikolić i Vučić ne bi bili oduševljeni njegovim eventualnim povratkom.
 

Haški sud je politički sud: Toma Fila

Od Šešelja kao verziranog i sugestivnog političara zazirali su i politički protivnici sa kojima nije delio isto biračko telo. To je napismeno potvrđeno i u knjizi bivšeg glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte "Lov: Ja i ratni zločinci". U svojim haškim memoarima Del Ponteova citira Zorana Đinđića prilikom njenog poslednjem susreta sa tadašnjim srpskim premijerom: "Vodi ga i nemoj više da nam ga vraćaš", rekao joj je tada Đinđić, upozoravajući da radikalski vođa može "da izazove u sudnici mnogo veću pometnju od Miloševićeve tvrdoglavosti".


Toma Fila smatra i da sam Šešelj sebi dodatno otežao poziciju tvrdoglavim zastupanjem da na priznaje sud i da ne želi da se obrati Tribunalu sa molbom da ga puste na privremenu slobodu, kao i Vladi Srbije da mu da garancije.


- Smatram da je istog dana kada je doneta odluka o izuzeću sudije Harhofa zbog mogućnosti da bude pristrasan prilikom izricanja presude, Šešelj trebalo da traži da ga puste. Ovako im je on dao pola godine vremena kako da ga preveslaju i sada su počeli da traže način da ga ne puste u Srbiju da ne bi opstruirao briselski sporazum. Zato mogu da se pozivaju na to da on nikada nije tražio puštanje na slobodu uz priložene garancije države jer znaju da on to neće učiniti ni po cenu života - dodaje Fila.

Sudija Antoneti traži alibi

U svom izdvojenom mišljenju sudija Antoneti "kupuje" sebi alibi za to što se "slučaj Šešelj" pretvorio u teško kršenje procesnih i ljudskih prava optuženog Šešelja koji 11 godina čami u pritvoru bez izricanja prvostepene presude. On otkriva, što je takođe svojevrstan skandal, da sudije donose odluku u postupku nad kojim "nemaju potpunu kontorlu". Naime, oni ne mogu da završe većanje bez materijala koje im pripremaju njihovi savetnici, a koje oni ne upošljavaju, već to čini Sekretarijat Tribunala. "Situacija se pogoršala od zaključenja pretresa, kada su jedan za drugim otišla tri sudska savetnika Veća", žali se Antoneti što presuda nije doneta u martu ove godine, kako je prvobitno bilo planirano.


Haradinaj im nije bio sporan

Ramuša Haradinaja, jednog od lidera ozloglašene OVK, Tribunal je svojevremeno pustio na slobodu do izricanja presude iako je on imao mnogo teže optužbe od onih koje se stavljaju na teret lideru SRS-a. To što su svedoci optužbe u njegovom slučaju likvidirani ili ginuli u sumnjivim okolnostima, sudu nije bio dovoljno da ga ne puste na slobodu. U njgovom slučaju nisu videli ni problem da se Haradinaj bavi politikom, što su u odluci o puštanju na privremenu slobodu i naznačili.


Teška bolest nije dovoljna

Šešelju je ranije u zatvorskoj bolnici ugrađen pejsmejker, a ovoga puta stanje je još ozbiljnije, jer je nakon operacije tumora na debelom crevu ustanovljeno da ima metastaze na limfnim čvorovima. Iako je istražni postupak okončan i čeka se samo izricanje presude, bilo bi za očekivanje da se pusti kući na lečenje do donošenja presude. Sudija Antoneti, međutim, čeka zahtev optuženog za puštanje na slobodu, uz garancije Srbije ili neke druge države, ono što zna da se neće desiti. Dodaje i da bi mogao da kolege zamoli da postupe prema sopstvenoj proceni ukoliko im se "predoče eventualni ozbiljniji medicinski razlozi". Advokat Fila kaže da medicinski razlozi nikada nisu bili dovoljan argument za Tribunal da se optuženik pusti na privremenu slobodu.

Sudija Antoneti: Ne može se vratiti u Srbiju

"Najdelikatniji momenat u slučaju eventualnog puštanja na slobodu bio bi, po mom mišljenju, korišćenje građanskih i političkih prava koja optuženi uživa zahvaljujući međunarodnim instrumentima.

Od čega da živi u drugoj državi

Za predlog sudije Antonetija da bi eventualno Šešelj mogao biti pušten u neku drugu zemlju, advokat Fila kaže da za tako nešto prvi put čuje u svojoj dugogodišnjoj pravničkoj karijeri.
- Nisam čuo nigde na svetu da se tako nešto desilo, da optuženog puste na privremenu slobodu u neku drugu državu. Pa od čega on tamo da živi, kod koga da bude. Bio bi praktično u zatvoru, samo u drugoj državi.

Optuženi Vojislav Šešelj trenutno je predsednik jedne legalne političke stranke i ni u pritvoru nije prekinuo svoju političku aktivnost. Može li se ozbiljno verovati da bi mu se, kad bude na slobodi, to na bilo koji način moglo onemogućiti ako je i u pritvoru bio politički aktivan? To mi se čini nemogućim, tim više što optuženi Vojislav Šešelj još uvek uživa pretpostavku nevinosti.

Da bi se gorepomenute teškoće ublažile, rešenje za probleme u vezi sa zaštitom svedoka, kao i za političke aktivnosti optuženog moglo bi biti puštanje na slobodu u neku drugu zemlju, a ne u Republiku Srbiju , što bi, po mom mišljenju, bilo bolje i da bi se predupredio rizik od bekstva", napisao je Antoneti u svom izdvojeno-saglasnom mišljenju prilikom odluke veća da se postupak protiv Šešelja nastavi, a nakon što je iz veća izuzet danski sudija Frederik Harhof i umesto njega imenovan Senegalac Mandijaje Nijang.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.01.2014. 02:25
Проклети да сте непријатељи наши! Пустите Шешеља да човек умре у својој земљи. Убили сте га електромагнетним оружјем јер му нисте могли ништа доказати.Наравно паметнији је него сви ви у том инквизицијском суду.Боже опрости грехе Војиславу Шешељу и Сачувај његову породицу.Србија треба да се поноси генијалношћу Србина који је пркосио свим непријатељима српства и српске државности.Још једном:Боже опрости му грехе!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sreda 01.01.2014. 02:31
Biće veselo kad se bata Voja vrati.
Sreda 01.01.2014. 04:08
Vucic i Nikolic nisu nista bolje od Djindjica izdajnika,tako je prosao kako je zasluzio.Politika koju vode Vucic i Dacic gora je od svih predhodnih dosovskih izdajnika,nazalost pokazace vreme na stetu naroda i drzave i bice kasno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online