Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 11.02.2014.
15:13
Beta A

Šakalima 106 godina robije za zločine nad Albancima

Viši sud u Beogradu osudio je danas pripadnike paravojne formacije "Šakali", teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije, na višegodišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina i ubistva više od 100 Albanaca u selima kod Peći 1999. godine.

Foto: Ilustracija

Komandant 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć Toplica Miladinović osuđen je na maksimalnih 20 godina zatvora. Miladinović je izdao naredbu da se pretresu sela Ćuška, Pavljan i Zahač, 14. maja 1999. godine, kako bi se pronašli pripadnici OVK, iako je, kako je utvrdio sud, bio upoznat sa ponašanjem pripadnika jedinice čiji je komandir pokojni Nebojša Minić zvani "Mrtvi".

Minić i pripadnici jedinice primenjivali su mere zastrašivanja i terora, uništavali civilnu imovinu, palili kuće, otimali novac, nakit i dragocenosti, i vršili pojedinačna i masovna ubistva civila, utvrdio je sud.

Maksimalne kazne zatvora od 20 godina izrečene su i pripadnicima tog odreda Dejanu Bulatoviću i Milojku Nikoliću, Ranko Momić osuđen je na 15 godina zatvora, a Srećko Popović na 10 godina zatvora. Pripadnik tog odreda Abdulah Sokić osuđen je na 12 godina, Slaviša Kastratović i Boban Bogićević na po dve godine, Siniša Mišić na pet godina.

Pripadnik teritorijalne odbrane Veljko Korićanin i pripadnik policije Radoslav Brnović su oslobođeni optužbi. Osuđeni pripadnici Šakala su, prema presudi, uništavali imovinu i pljačkali, a sve u nameri da steknu ličnu imovinsku dobit i sa
glavnim ciljem da primoraju stanovništvo albanske nacionalnosti da se iseli u Albaniju.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je danas da će će se žaliti na presudu. Tužilaštvo će, nakon pismenog otpravka, uložiti žalbu na visine izrečenih kazni, prvo na oslobađajuće presude, kao i na visine kazni u slučajevima gde se one razlikuju od predloga Tužilaštva.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.02.2014. 17:02
"Ubistvo civila"? Ovaj popisani sud koga laze?? Svuda gde je Policija i Vojska bila,tu su Siptari bili do zuba naoruzani. To ti je Srbija: Ivica Thaci zdravi se sa teroristom,a ovi,koji su branili drzavu protiv terorista su krivi... Serem ti se u Srbiju....
Utorak 11.02.2014. 17:22
Bruka a gnjilanska grupa oslobodjena.Kuku nama Srbima nad crnom sudbinom koja nas je zadesila sa ovim izdajnicima!!!
Utorak 11.02.2014. 17:46
Neosporno je da ako je bilo zlocina treba ih sankcionisati ali se postavlja veliko pitanje po cijem nalogu i u ciju korist radi ovaj sud,jedno je sigurno nikako u korist Srbije.Interesantno je to da sud donosi odluku da je to bila vojna formacija i da su im glavni svedoci na sudjenju kriminalci."ZIVEO SUD I PRAVDA"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online