Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 11.02.2014.
12:48
Đ. Barović - Vesti A

Vreme je da se neko bavi i ubijenim Srbima

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić najavio je mogućnost formiranja ad hok tribunala koji bi se bavio isključivo procesuiranjem ratnih zločina na Kosovu od 1998. do 2000. Vekarić kaže da ta informacija potiče iz "kontakata sa međunarodnim akterima", a da bi ovaj sud podsećao na onaj formiran zbog obaranja putničkog aviona iznad Škotske, 21. decembra 1988, kada je poginulo 249 ljudi.

Nada za pravdu: Bruno Vekarić
 

Ovaj sud je u stručnoj javnosti nazvan "Lokerbi", a Vekarić objašnjava da bi se ad hok sud za zločine na Kosmetu nalazio "negde u Evropi", vodile bi ga međunarodne sudije, a primenjivalo bi se domicijelno pravo, međutim nije želeo da precizira Srbije ili samoproklamovanog Kosova.

Pročitajte još:

* Vekarić: Moguće osnivanje suda za zločine na Kosmetu

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Nataša Šćepanović, smatra da je došlo vreme da neko odgovara i za zločine počinjene nad Srbima.


- Od početka se zalažemo za formiranje ozbiljnog istražnog tima koji će napokon početi da se bavi i ubijenim Srbima. Sumnjičavi jesmo da bi i ovaj sud mogao da se pretvori u onaj u Hagu, odnosno da se sudi samo Srbima, ali opet gajimo nadu da je i međunarodna zajednica shvatila da se Srbi na Kosovu ipak nisu sami ubijali - kaže Šćepanović.

Zaštita svedoka

Vekarić tvrdi da bi osnov za formiranje suda za zločine na Kosmetu mogao biti izveštaj Dika Martija, ali i izveštaj Žan-Šarla Gardeta u kojem se pominje zaštita svedoka.
- Međutim, ne znam da li će se i Hašim Tači naći među osumnjičenima, jer je sve još u granicama pretpostavki - ističe Vekarić.


Advokat Borivoje Borović, zastupnik porodica nestalih i ubijenih na Kosmetu, ocenjuje da bi formiranje takvog suda bilo u interesu pravde, ali da ne treba gajiti nadu kako će to biti institucija nalik onoj u Hagu.


- Najverovatnije će to biti neko odeljenje za ratne zločine i ništa više od toga.
Ipak, Borović veruje da to neće biti sud samo za Srbe, već bi se na njemu mogli naći i Agim Čeku, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i svi oni drugi koji su oslobođeni u Haškom tribunalu.


- Verujem da Tužilaštvo za ratne zločine ima dovoljno dokaza da se tim ljudima sudi za dela koja nisu bila obuhvaćena haškim optužnicama - zaključuje Borović.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.02.2014. 13:25
Dobro je da si se setio i srba, majmune!!!
Utorak 11.02.2014. 13:48
Tako da je za pocetak uhapseno cetiri Srba.To ti je taj tvoj sud Brundo!!!
Utorak 11.02.2014. 17:16
Sada si se setio i srba kada ti ističe mandat i ti bi sad da ti se produži mandat previlegije i dobra plata,i da se sledeće 10 godina bavio srbima i njihovih žrtasva nemogu prosto d verujem da ti kao hrvart imaš takvu brigu za srbe e srbijo zemljo umesto da te strpa u zatvor kao tajnog agenta i špijuna koji je u hag poslao sve ugledne i hrabre srbe,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online