Utorak 11.02.2014.
12:48
Đ. Barović - Vesti

Vreme je da se neko bavi i ubijenim Srbima

Nada za pravdu: Bruno Vekarić
 

Ovaj sud je u stručnoj javnosti nazvan "Lokerbi", a Vekarić objašnjava da bi se ad hok sud za zločine na Kosmetu nalazio "negde u Evropi", vodile bi ga međunarodne sudije, a primenjivalo bi se domicijelno pravo, međutim nije želeo da precizira Srbije ili samoproklamovanog Kosova.

Pročitajte još:

* Vekarić: Moguće osnivanje suda za zločine na Kosmetu

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Nataša Šćepanović, smatra da je došlo vreme da neko odgovara i za zločine počinjene nad Srbima.


- Od početka se zalažemo za formiranje ozbiljnog istražnog tima koji će napokon početi da se bavi i ubijenim Srbima. Sumnjičavi jesmo da bi i ovaj sud mogao da se pretvori u onaj u Hagu, odnosno da se sudi samo Srbima, ali opet gajimo nadu da je i međunarodna zajednica shvatila da se Srbi na Kosovu ipak nisu sami ubijali - kaže Šćepanović.

Zaštita svedoka

Vekarić tvrdi da bi osnov za formiranje suda za zločine na Kosmetu mogao biti izveštaj Dika Martija, ali i izveštaj Žan-Šarla Gardeta u kojem se pominje zaštita svedoka.
- Međutim, ne znam da li će se i Hašim Tači naći među osumnjičenima, jer je sve još u granicama pretpostavki - ističe Vekarić.


Advokat Borivoje Borović, zastupnik porodica nestalih i ubijenih na Kosmetu, ocenjuje da bi formiranje takvog suda bilo u interesu pravde, ali da ne treba gajiti nadu kako će to biti institucija nalik onoj u Hagu.


- Najverovatnije će to biti neko odeljenje za ratne zločine i ništa više od toga.
Ipak, Borović veruje da to neće biti sud samo za Srbe, već bi se na njemu mogli naći i Agim Čeku, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i svi oni drugi koji su oslobođeni u Haškom tribunalu.


- Verujem da Tužilaštvo za ratne zločine ima dovoljno dokaza da se tim ljudima sudi za dela koja nisu bila obuhvaćena haškim optužnicama - zaključuje Borović.

2024 © - Vesti online