Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.02.2014.
14:05
Lj. Ivanović - Vesti A

I kontrolori letenja lete u pečalbu

Kada je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić navodno lupio vratima jer su mu srpski kontrolori letenja tražili 13. platu, prva posledica bila je ispadanje cilindra iz brave vrata koja je Vučić zalupio navodno ljut na kontrolore što nemaju osećaj za tešku ekonomsku situaciju u zemlji.

Ima posla za sve: Bruno Genel
 


Vučić je tada prevideo da se njihove plate ne isplaćuju iz budžeta, već iz Eurokontrola u Briselu, čiji je Srbija član, ali pokazalo se da to nema veze.


Nije mnogo vremena prošlo, a sa čelne funkcije u Kontroli leta razrešen je Vladimir Cvijan i na njegovo mesto doveden Radojica Rovčanin. Ni tu nije kraj, pa se tako u beogradskim medijima pojavila informacija kako "srpsko nebo uskoro možda neće imati ko da nadgleda, jer će traženi srpski kontrolori krenuti put drugih država u kojima su plate za ovaj izuzetno odgovoran posao daleko veće".

Nebo na dlanu

Srpska Agencija za kontrolu letenja kontroliše vazdušni prostor Srbije, bez Kosova, 55 odsto BiH, Crne Gore i dela južnog Jadrana u ukupnoj površini od 155.000 kvadratnih kilometara. Centar Oblasne kontrole letenja na aerodromu u Beogradu proglašen je za drugi najbolji u Evropi. Inače, broj službenika u kontroli određuje Eurokontrol na osnovu obima saobraćaja u vazdušnom prostoru koji naša zemlja kontroliše.

Plata kontrolora u Srbiji je u rasponu od 250.000 do 470.000 dinara, dok im se u zemljama poput Emirata ili na Dalekom istoku nudi i 30.000 evra uz zaposlenje članova porodice, plaćen smeštaj i druge privilegije. Takve ponude mnogi su prihvatili. Da Srbija ne zaostaje samo za bogatim Arapima svedoči i podatak, koji mediji navode, da su plate veće i u Mađarskoj, Hrvatskoj, te čak i Albaniji.


- Vazduhoplovstvo se u svetu ubrzava i saobraćaj nad Evropom će se do 2020. godine udvostručiti. Izuzetna primanja i laka procedura zapošljavanja stranaca su primamljiva za mnoge moje kolege. Ipak, to ne ugrožava sistem kontrole letenja u Srbiji. SMATSA stipendira studente koji su posle višegodišnjim ugovorima vezani za nas jer u suprotnom moraju da vrate novac uložen u njihovo školovanje. Podsećam, školovanje kontrolora staje oko 40.000 evra - naveo je Bruno Genel, direktor u SMATSA.


Školski centar Agencije za kontrolu letenja inače je dosad odškolovao više od 2.100 pilota, što iz naše zemlje, što iz inostranstva i oni od starta rade po svetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online