Utorak 11.02.2014.
14:05
Lj. Ivanović - Vesti

I kontrolori letenja lete u pečalbu

Ima posla za sve: Bruno Genel
 


Vučić je tada prevideo da se njihove plate ne isplaćuju iz budžeta, već iz Eurokontrola u Briselu, čiji je Srbija član, ali pokazalo se da to nema veze.


Nije mnogo vremena prošlo, a sa čelne funkcije u Kontroli leta razrešen je Vladimir Cvijan i na njegovo mesto doveden Radojica Rovčanin. Ni tu nije kraj, pa se tako u beogradskim medijima pojavila informacija kako "srpsko nebo uskoro možda neće imati ko da nadgleda, jer će traženi srpski kontrolori krenuti put drugih država u kojima su plate za ovaj izuzetno odgovoran posao daleko veće".

Nebo na dlanu

Srpska Agencija za kontrolu letenja kontroliše vazdušni prostor Srbije, bez Kosova, 55 odsto BiH, Crne Gore i dela južnog Jadrana u ukupnoj površini od 155.000 kvadratnih kilometara. Centar Oblasne kontrole letenja na aerodromu u Beogradu proglašen je za drugi najbolji u Evropi. Inače, broj službenika u kontroli određuje Eurokontrol na osnovu obima saobraćaja u vazdušnom prostoru koji naša zemlja kontroliše.

Plata kontrolora u Srbiji je u rasponu od 250.000 do 470.000 dinara, dok im se u zemljama poput Emirata ili na Dalekom istoku nudi i 30.000 evra uz zaposlenje članova porodice, plaćen smeštaj i druge privilegije. Takve ponude mnogi su prihvatili. Da Srbija ne zaostaje samo za bogatim Arapima svedoči i podatak, koji mediji navode, da su plate veće i u Mađarskoj, Hrvatskoj, te čak i Albaniji.


- Vazduhoplovstvo se u svetu ubrzava i saobraćaj nad Evropom će se do 2020. godine udvostručiti. Izuzetna primanja i laka procedura zapošljavanja stranaca su primamljiva za mnoge moje kolege. Ipak, to ne ugrožava sistem kontrole letenja u Srbiji. SMATSA stipendira studente koji su posle višegodišnjim ugovorima vezani za nas jer u suprotnom moraju da vrate novac uložen u njihovo školovanje. Podsećam, školovanje kontrolora staje oko 40.000 evra - naveo je Bruno Genel, direktor u SMATSA.


Školski centar Agencije za kontrolu letenja inače je dosad odškolovao više od 2.100 pilota, što iz naše zemlje, što iz inostranstva i oni od starta rade po svetu.

2024 © - Vesti online