Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 11.02.2014.
04:27
M. Todorović - Vesti A

Preševo: Troše struju, ali je ne plaćaju

Ništa kao struja u opštinama na jugu naše zemlje Bujanovcu, Preševu i Medveđi nije besplatno u Srbiji. Svi potrošači imaju električnu energiju, ali je skoro niko ne plaća. Albanci čine većinu u Preševu, Srbi većinu u Medveđi, a u Bujanovcu većinu čine Albanci, dok Srbi i Romi čine dobar deo stanovništva.

Očitavanje struje u Preševu
 

Ono što je zatečeno na terenu, gde su boravili rukovodioci Privrednog društva Jugoistok Niš, a gde su se godinama i decenijama gubici u potrošnji električne energije merili milionskim sumama u evrima, moglo bi se slobodno nazvati Divljim zapadom. Struja se krade na svakom koraku, a gole žice pod punim naponom su nestručno urađeni priključci, a mnogi kradu direktno sa bandere - to je slika električne mreže koja govori da se struja masovno krade i za to niko ne odgovara.

Igor Novaković, generalni direktor PD Jugoistok, kaže:
- Previše dugo, godinama i decenijama se zna da se na ovom području gubici mere milionima evra. Tačno se zna da su gubici srpske elektroprivrede na području ove tri lokalne zajednice čak 65 odsto, odnosno toliki je procenat ukradene od ukupno isporučene i potrošene struje. A podaci koji govore o onoj trećini količine struje, za koju bi se možda moglo zaključiti da se regularno koristi, takođe su katastrofalni. Elektrodistributivne organizacije u ovom delu Srbije uspevale su do sada da fakturišu potrošačima samo 35 odsto utrošene struje, no ni to nije moglo da se naplati jer samo minimalni broj potrošača shvata da je to obaveza i da se plaća utrošena struja.

Otpor popisu

Gustina naseljenosti na srpskom jugu je različita - u Vranju je, na primer 39, a u selu Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac, ima 120 stanovnika na jednom kvadratnom kilometru. Prema popisu u 2002. godine u opštini Preševo je živelo 31.098 Albanaca, a 2011. u popisu odazvalo se samo - 415 Albanaca.

U opštinama Bujanovac i Preševo živi oko 65.000 stanovnika, a u Medveđi, koja je u Jablaničkom okrugu, nešto više od 10.000 žitelja.


- U Medveđi, Preševu i Bujanovcu račune je tokom prethodne godine od ukupno registrovanih 20.000 strujomera preuzimalo svako treće domaćinstvo, ili manje od 7.000 registrovanih potrošača. Ali, od tog broja utrošenu električnu energiju plaćao je tek svaki četvrti, odnosno samo 1.700 vlasnika strujomera. To je tek 8,5 odsto od ukupnog broja potrošača. Niko od ostalih ne izmiruje svoje obaveze - kaže Novaković.


Na pitanje da li se nešto čini da se ovaj veliki problem reši, dobili smo odgovor da je posle utvrđivanja nezakonitog korišćenja električne energije - krađa struje i ilegalnih priključaka u ovim najjužnijim srpskim opštinama u prvih deset meseci prethodne godine podneto 1.520 krivičnih prijava. Sudovi su rešili 119 slučajeva!


Prilikom obilaska tri opštine na jugu Srbije rukovodioci Jugoistoka boravili su i u Velikom Trnovcu, najpoznatijem selu na Balkanu po krijumčarenju i distribuciji heroina i drugih droga u evropske zemlje i svet. Situacija je bila kao i u svim drugim mestima i selima sa većinskim albanskim stanovništvom - svi dobijaju električnu energiju i greju se na nju, nema dima ni iz jednog dimnjaka, a struja se ne isključuje onima koji je ne plaćaju. 

POVEZANE VESTI

Utorak 11.02.2014. 05:20
Albanci u albaniju!
Utorak 11.02.2014. 07:43
Alkoholicar navikao da pije a oni da ne placaju struju....A ako odseces struju onda si velikosrpski nacionaljist....
Utorak 11.02.2014. 09:31
Pa šta je ovde sporno zakon je isti za sve isključenje struje zatvor i doviđenja pa bre sečete struju sirotinji svuda po Srbiji a Šiptarima ne smete da se ne bi pobunili i da ne dođe do nekih demonstracija i sukoba sa policijom pa jer to znači da nemamo pravnu državu ili da država nema muda da im se suprostavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online