Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.03.2010.
07:48 >> 07:55h
Vestionline A

Tadić besan na slovenačkog premijera

Srbija najverovatnije neće biti prisutna na konferenciji o Zapadnom Balkanu na brdu kod Kranja u Sloveniji, rekao je za "Blic" izvor blizak predsedniku Srbije Borisu Tadiću. On je dodao da je Tadić, posle sastanka sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, bio "veoma ljut, jer organizatori pokušavaju da izvrgnu principe sa kojima su se složili još na početku dogovora o održavanju konferencije".

Ljut na najbliže Evropljane: Boris Tadić

Prema saznanjima "Blica", Tadić je od početka razgovora o konferenciji bio konsultovan kao da je bukvalno i on jedan od organizatora, iako su formalno to Slovenija i Hrvatska. Time je poslata poruka suseda o važnosti koja se pridaje Srbiji u regionu.


Tadić je bio podjednako zainteresovan kao i Pahor i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor da se konferencija i održi.


Organizovanje skupa tako što bi pored učesnika stajala samo imena bila je tek jedna od ideja koja je predložena na samom početku razgovora, ali koja je odmah i odbačena. Tadić je rekao da on na svim skupovima predstavlja Srbiju, a ne sebe samog.


Izvor "Blica" blizak Tadiću kaže da je on u "startu rekao da podržava učešće Kosova i izneo principijelan stav – u skladu sa principima UN".


Međutim, tada je postavljena i "crvena linija" to jest, još jedna ponuda na stolu da pored svih država stoji ime zemalja, a da samo ispred predstavnika Kosova stoji ime šefa Unmika Zanijerija i premijera Kosova Hašima Tačija.


"I to je za Sloveniju bilo u redu. Principi konferencije praktično su postavljeni prvog dana", rekao je sagovornik "Blica".


Međutim, na sastanku u Ptuju 5. marta počinje priča kako bi "trebalo da se dogovore tehnički detalji". Tada kreće i "šatl diplomatija i neka vrsta pritiska da se od onoga oko čega su se u početku svi složili pronađe neki kompromis".


Tada se iznova na mala vrata gura odbačena ideja o imenima pored učesnika i odjednom menja dogovorena donja granica koja je postavljena da imena stoje samo pored predstavnika Kosova.

Smejanje za kamere, a kad se vrata zatvore...: Borut Pahor i Boris Tadić

Slovenački premijer je u sredu uveče iznenada doputovao u Beograd, a Tadić je, posle tog sastanka, bio veoma ljut, jer je pokušano da se potpuno izmene principi sa kojima organizatori ranije bili saglasni, navodi izvor "Blica".

Petak 19.03.2010. 10:36
Tadic ne treba da ide pod tim uslovima i treba da ostane dosledan prvobitnoj odluci Kosovo samo kao UMNIK,njegovo ucestvovanje pod uslovima koji mu se predlazu je indirektno priznavanje nezavisnosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online