Petak 19.03.2010.
07:48 >> 07:55h
Vestionline

Tadić besan na slovenačkog premijera

Ljut na najbliže Evropljane: Boris Tadić

Prema saznanjima "Blica", Tadić je od početka razgovora o konferenciji bio konsultovan kao da je bukvalno i on jedan od organizatora, iako su formalno to Slovenija i Hrvatska. Time je poslata poruka suseda o važnosti koja se pridaje Srbiji u regionu.


Tadić je bio podjednako zainteresovan kao i Pahor i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor da se konferencija i održi.


Organizovanje skupa tako što bi pored učesnika stajala samo imena bila je tek jedna od ideja koja je predložena na samom početku razgovora, ali koja je odmah i odbačena. Tadić je rekao da on na svim skupovima predstavlja Srbiju, a ne sebe samog.


Izvor "Blica" blizak Tadiću kaže da je on u "startu rekao da podržava učešće Kosova i izneo principijelan stav – u skladu sa principima UN".


Međutim, tada je postavljena i "crvena linija" to jest, još jedna ponuda na stolu da pored svih država stoji ime zemalja, a da samo ispred predstavnika Kosova stoji ime šefa Unmika Zanijerija i premijera Kosova Hašima Tačija.


"I to je za Sloveniju bilo u redu. Principi konferencije praktično su postavljeni prvog dana", rekao je sagovornik "Blica".


Međutim, na sastanku u Ptuju 5. marta počinje priča kako bi "trebalo da se dogovore tehnički detalji". Tada kreće i "šatl diplomatija i neka vrsta pritiska da se od onoga oko čega su se u početku svi složili pronađe neki kompromis".


Tada se iznova na mala vrata gura odbačena ideja o imenima pored učesnika i odjednom menja dogovorena donja granica koja je postavljena da imena stoje samo pored predstavnika Kosova.

Smejanje za kamere, a kad se vrata zatvore...: Borut Pahor i Boris Tadić

Slovenački premijer je u sredu uveče iznenada doputovao u Beograd, a Tadić je, posle tog sastanka, bio veoma ljut, jer je pokušano da se potpuno izmene principi sa kojima organizatori ranije bili saglasni, navodi izvor "Blica".

2024 © - Vesti online