Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 06.02.2014.
13:04
Đ. Barović - Vesti A

Perišića vraćaju u Hag?!

Prvi put u svojoj 20-godišnjoj istoriji, glavni tužilac Haškog tribunala zatražio je reviziju jedne oslobađajuće presude.

Sudski presedan: Momčilo Perišić


Serž Bramerc je to učinio u slučaju nekadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića pozivajući se na nedavno donetu presudu Žalbenog veća Nikoli Šainoviću, te generalima Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću u kojima je prihvaćeno tumačenje "konkretna usmerenost" kao element odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina.

Bramerc se pozvao i na slučaj Čarlsa Tejlora pred Tribunalom za Ruandu, objasnivši da je presudom Šainoviću i drugima "nedvosmisleno poništen pogrešan zaključak iz drugostepene presude u predmetu Perišić".

Ništa od "špijunaže"

Više tužilaštvo u Beogradu vratilo je Višem sudu optužnicu protiv Momčila Perišića za špijunažu u korist SAD podignutu 2002. U dopisu Tužilaštvo nije zatražilo nastavak postupka. Inače, postupak protiv Perišića je obustavljen 2005. nakon njegovog dobrovoljnog odlaska u Hag, pošto Tribunal ima prednost u odnosu na nacionalno pravosuđe.

Da podsetimo, u jednom od žalbenih tačaka generala Lazarevića on se pozvao upravo na presudu Perišiću, a petočlano Žalbeno veće taj zahtev je odbacilo uz objašnjenje da je presuda Perišiću bila pogrešna.


Novak Lukić, šef advokatskog tima generala Momčila Perišića, kaže da je ponovno preispitivanje konačne i pravosnažne presude a bez postojanja novih dokaza sudski presedan ne samo za Haški tribunal, već i međunarodnu sudsku praksu.


- Do sada je bilo zahteva za preispitivanje, ali to je uvek tražila odbrana, a ne tužilaštvo. Ono se uvek protivilo tome, a sada upravo tužilac Bramerc to radi i to s apsurdnim obrazloženjem - kaže Lukić.


Predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da posle zahteva Bramerca ostaje sumnja da Tribunal permanentno primenjuje dvostruke aršine.
- Mogao bih da razumem taj zahtev da je istovremeno podnet i zahtev za reviziju postupka i protiv hrvatskih generala Gotovine i Markača jer bi to onda značilo primenu istih standarda i kriterijuma - kazao je Ljajić.


Ostaje pitanje da li će po principu "konkretne usmerenosti" haško tužilaštvo uskoro zatražiti revizije oslobađajućih presuda šefova DB Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su prvostepeno oslobođeni u maju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.02.2014. 13:12
Kada je Perišić u pitanju potpuno sam ravnodušan . On je AMERIČKI ŠPIJUN koga amerikanci tretiraju kao upotrebljen kurton . ON je trebao u SRBIJI DA BUDE SUĐEN ZA IZDAJU JER SU DOKAZI NEOBORIVI . Ali u SRBIJI SE NE SUDI IZDAJNICIMA . NAŽALOST .
Četvrtak 06.02.2014. 17:05
Neka istrune tamo u Hagu američka špijunčina prodata za šaku $....GADALUK !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online