Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 03.02.2014.
22:54
Beta A

Bramerc traži preispitivanje presude Perišiću

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od žalbenog veća suda da vanredno preispita oslobađajuću presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo od žalbenog veća suda da vanredno preispita oslobađajuću presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću
 

General Perišić je u februaru prošle godine pravosnažno oslobođen krivice za pomaganje i podržavanje granatiranja civila u Sarajevu, masovnog ubistva i progona Muslimana u Srebrenici i raketnih napada na Zagreb, 1993-95.

Žalbeno veće tada je oslobodilo generala Perišića na osnovu zaključka da pomoć koju je Vojska Jugoslavije, na čelu s Perišićem, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s "konkretnim uputstvom", odnosno "direktnom usmerenošću" da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za "opšti ratni napor" VRS.

Po presudi, da bi general Perišić bio proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici on bi morao zna da će pomoć koju je upućivao VRS biti iskorišćena za činjenje tih zlodela.

Glavni tužilac Serž Bramerc u današnjem zahtevu za preispitivanje tvrdi da je prvostepena presuda, kojom je Perišić bio osuđen na 27 godina zatvora, bila "pravovaljana" i da je "pogrešno ukinuta".

Prema Bramercu, ta greška mora se popraviti "kako bi se ispravila teška nepravda nanesena desetinama hiljada muškaraca, žena i dece koji su ubijeni ili ranjeni u Sarajevu i Srebrenici i njihovim porodicama".

Serž Bramerc

Kao osnov za zahtev za preispitivanje, tužilaštvo se poziva na nedavnu pravosnažnu presudu Nikoli Šainoviću i saoptuženima za zločine nad kosovskim Albancima 1999.

"U toj presudi žalbeno veće... je nedvosmisleno poništilo pogrešan zaključak iz drugostepene presude u predmetu Perišić prema kojem je 'konkretna usmerenost' element odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina", na osnovu kojeg je "Perišić pogrešno oslobođen", naglasio je Bramerc u večerašnjoj pisanoj izjavi.

Tužilaštvo je, podseća Bramerc, od oslobađajuće presude Perišiću tvrdilo da je primena standarda "konkretne usmerenosti" protivna međunarodnom pravu i praksi Tribunala. Taj zaključak, po Bramercu, krajem januara je potvrdilo i žalbeno veće u slučaju Šainović.

"Tužilaštvo je sada zatražilo od žalbenog veća da preduzme sledeći korak potreban da bi se ispravila potvrđena greška tako što će ponovo uzeti u razmatranje drugostepenu presudu u predmetu Perišić i odlučiti o Perišićevoj krivičnoj odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici na osnovi ispravnog pravnog standarda", piše u Bramercovoj izjavi.

Tužilaštvo naglašava da je to mera "na kojoj moramo insistirati", iako "uvažavamo činjenicu da je ponovo razmatranje (pravosnažne) presude vanredna mera". Prema pravilima Tribunala, uslov za vanredno preispitivanje pravosnažne presude je isključivo da su se pojavile "nove činjenice" koje tokom prvostepenog i drugostepenog postupka nisu bile poznate.

U dvadesetogodišnjoj istoriji Tribunala, usvojen je samo jedan zahtev za takvo preispitivanje, u slučaju bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina. Šljivančanin je zbog pomaganja i podržavanja zločina u Vukovaru najpre bio osuđen na pet godina zatvora, da bi mu žalbeno veće kaznu povećalo na 17 godina. Odbrana je, prezentirajući nove činjenice, uložila zahtev za vanredno preispitivanje pravosnažne presude, koji je žalbeno veće usvojilo i Šljivančaninu, na kraju, izreklo kaznu od 10 godina zatvora.

General Perišić je, posle pravosnažne presude, u februaru prošle godine bio pušten iz pritvora Tribunala.

General Perišić dobrovoljno se predao Tribunalu 7. marta 2005. godine, na dan kada je optužnica protiv njega obelodanjena, a dva dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv ni po jednoj tacki optužnice.

Od jula te godine bio je na privremenoj slobodi u Srbiji, a u pritvor Haškog tribunala vratio se 18. septembra 2008. Perišić je više puta na privremenu slobodu bio puštan i tokom procesa.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.02.2014. 23:05
Uzalud Bramerc traži preispitivanje,zna se da su ameri naredili da se on oslobodi a zna se i zbog čega,zbog te izdaje, treba da mu sudi Srbija
Utorak 04.02.2014. 05:02
da mu se posteno sudi pa da ga besimo ko izdajbika !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online