Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.02.2014.
09:41
M. T. - Vesti A

Tesla iz Niša

Među dobitnicima tradicionalne Svetosavske nagrade, koja se svake godine dodeljuje povodom školske slave Svetoga Save, 27. januara bio je i 14-godišnji Predrag Cvetković, učenik osmog razreda Osnovne škole "Đura Jakšić" u Jelašnici, nedaleko od Niške Banje i Niša.

Predragu nagradu uručio ministar Tomislav Jovanović
 

Jedini osnovac među dobitnicima velike i prestižne nagrade primio je priznanje iz ruku ministra prosvete u Vladi Srbije prof. dr Tomislava Jovanovića, o čemu nam je ispričao:


- Nisam se zbunio, iako sam, priznajem, imao malu tremu. Ipak sam bio u društvu univerzitetskih profesora, dekana fakulteta, direktora uspešnih obrazovnih ustanova i studenata i učenika srednjih škola.

Dilema

Četrnaestogodišnji Predrag Cvetković živi u selu udaljenom od Niške Banje tri, a od centra Niša samo desetak kilometara, sa starijim bratom i roditeljima. Majka je domaćica, a otac, majstor za elektriku na automobilima, vodi auto-servis. Ne krije Predrag da već narednog leta namerava da upiše jednu od dve škole - ili Matematičku gimnaziju u Beogradu, ili nišku gimnaziju "Svetozar Marković", u kojoj postoje specijalizovana odeljenja za izuzetno talentovane đake.

Predraga je predložilo rukovodstvo škole u Jelašnici, a koliko je zavredeo nagradu i priznanje govore rezultati koje je on postigao u školi i van nje. Pre toga proglašen je najboljim đakom svih osnovnih škola na području Niša. A na državnim takmičenjima samo u prošloj 2013. godini osvojio je tri medalje - zlatnu iz fizike, srebrnu iz hemije i bronzanu iz matematike.


- Interesuje me sve, najviše prirodne nauke, elektronika, svemir. Pored redovnog učenja najviše informacija skupljam iz stručnih časopisa i sa interneta. Nadam se da će mi se ostvariti životni san i želja da postanem inženjer elektronike i jednoga dana radim na izradi programa za Majkrosoft - kaže skromni dečak.


Zbog njegovog interesovanja, ali i velikog angažovanja u nastavi i van nje, kao i znanja, Predraga već nekoliko godina zovu Mali Tesla, ispričala nam je nastavnica fizike u školi Svetlana Đikić:


- Na sebe je Predrag skrenuo pažnju još kao devetogodišnjak, kada je bio u trećem razredu i od tada ne prestaje da nas oduševljava i svojim interesovanjem za nauku, ali svakako i saznanjima do kojih dolazi. U našoj školi primenjujemo najsavremenije metode rada i nije on jedini koji osvaja nagrade na takmičenjima.
 

Ponos škole

Direktorka OŠ "Đura Jakšić" u Jelašnici, Slađana Miladinović nam je ispričala da se škola ponosi Predragom, ali i mnogim drugim slavnim ljudima koji su bili đaci škole:
- Našu školu u Jelašnici, koju će za nekoliko meseci završiti Predrag Cvetković - Mali Tesla, pohađali su svojevremeno i jedan od najpoznatijih i najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Ljubiša - Smoki Samardžić, legendarni odbojkaš, potom trener i selektor naše državne odbojkaške reprezentacije Lazar Grozdanović, univerzitetski profesori i akademski umetnici braća Miroslav i Miodrag Anđelković i mnoge druge poznate ličnosti. Verujemo da će Predrag nadvisiti njihovu slavu.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.02.2014. 10:57
Bravo Predraže,,velika šteta da si rođen u Srbiji a ne u Švajarskoj da si tamo rođen o tvom školovanju i brinula država a ne tvoji roditelji Srbija ulaže u političare ,Čedu čuvaju 5 policajaca koji primaju 90 hiljada platu tako da za tebe i tebi slične nema para u srbiji umiru bolesna deca jer roditelji nemaju para da ih leče srbiji su potrebni političari koji će svoje političke pojene dobijati na izvorima svake godine koji srbiju koštaju milione u srbiji su budućnost političari i stranke a takvi kao ti potrebni su Americi Nemačkoj Švetskoj srbija za na brdovitom balkanu zemlja seljaka i političara a ne naučnika u srbiji je prazno 1456 sela srbija umire polako ali sigurno bez znanja i nauke
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online