Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 05.02.2014.
07:16
Z. Marjanović - Vesti A

Čačak: Deca srpska, imena grčka

Prilikom određivanja imena deci mnogi su ubeđeni da su detetu dali "čisto srpsko ime", "da su poštovali srpsku tradiciju" a da često nisu upućeni u poreklo imena. Prema etimološkoj analizi profesora čačanske gimnazije Dejana Krunića, koji je analizirao imena 1.100 učenika ove škole, pokazalo se da se na osnovu ovog ne malog uzorka deci najčešće daju grčka imena, zatim slovenska, pa hebrejska, latinska, a nisu retka ni arapska, persijska, gruzijska i aramejska imena.

Čačanska gimnazija
 


- Rezultati do kojih sam došao analizirajući imena 1.100 učenika za mene su poražavajući. Od 1.100 učenika, njih 478 nosi grčka imena, 374 učenika nose slovenska imena, 196 učenika imaju hebrejska imena, a 43 imena su latinska. Najčešća imena su: Nikola, Luka, Aleksandar, Miloš, Lazar, Stefan... Među dečacima imamo 21 grčko ime, 10 hebrejskih, tri latinska, tri ruska, jedno mađarsko i 49 slovenskih imena, a 675 devojaka dele 123 imena među kojima je najčešće ime Jovana koje je hebrejsko ime, ali je veoma često i ime Milica koje je slovenskog prekla - kaže za "Vesti" Krunić.

MAŠINKA I TRAKORKA
Prema etimološkoj analizi profesora Krunića, među učenicima ima i 15 hebrejskih, devet latinskih, dva persijska, dva aramejska, dva ruska, dva staroslovenska (Vida i Vesna), jedno gruzijsko i 31 ime koje u osnovi ima srpski koren. Sedam devojaka nosi ime po biljkama (Dunja, Iva, Koviljka i Ljubica), dva imena u osnovi imaju toponime (Una i Dubravka), a dva imena su sa greškama (Mia i Andriana). Ova imena imaju pravopisnu grešku jer bi morala da budu Mija, Andrijana i Danijela.


Analizirajući imena u Srbiji kroz istoriju, profesor Krunić naglašava da su na davanje imena deci veoma uticali značajni istorijski događaji kao što je tursko osvajanje srpskih teritorija i Prvi svetski rat, a posebno Drugi svetski rat nakon kojeg je nastupila poplava neobičnih imena kao što su: Staljin, Mašinka, Traktorka, Traktomirka, Petoletka, Kaćuša...

ŽENSKA IMENA

Grčka imena: Aleksandra, Anđela, Andrea, Andrijana, Anđelka, Anastasija, Đurđa, Isidora, Emilija, Iva, Irena, Jana, Jelena, Katarina, Kristina, Ksenija, Kristijana, Lidija, Sofija...
Hebrejska imena: Ana, Anja, Anica, Danijela, Ivona, Ivanka, Ivonka, Jovana, Jelisaveta, Marija, Marjana, Sara, Tanjana, Teodora
Latinska imena: Antonina, Valentina, Valerija, Violeta, Glorija, Julijana, Martina, Natalija, Olivera
Persijsko ime: Jasmina
Aramejska imena: Marta
Ruska imena: Nađa i Olga
Arapsko ime: Emina
Staroslovenska imena: Vesna i Vida

Zaboravili smo slovenska imena: Profesor Dejan Krunić

I danas roditelji u želji da budu originalni deci daju imena kao što su: Dinarko, Brus Li, Tarzan, Ronaldo, Edip, Gricko, Ruzvelt, pri tom ne razmišljajući da deca sa takvim imenima mogu da postanu predmet podsmeha.
 

Prema francuskim zakonima, ali i zakonima nekih drugih zemalja, deci se mogu davati imena samo sa liste dozvoljenih imena, u Nemačkoj je, recimo, zabranjeno deci davati izmišljena imena.

Prema Zakonu o porodici, deci se ne smeju davati pogrdna imena zato što deca mogu imati nesagledive negativne posledice u toku odrastanja, a i kasnijem životu jer mogu biti predmet ismevanja okoline. Takođe, prema zakonu, ukoliko se neko zove Lutka, Običan, Tarzan, Bronza, a da mu se ime ne sviđa, može ga i promeniti bez ičije saglasnosti.

NEČASTIVE SILE
U našem narodu bilo je perioda kada su deci davana zaštitna imena koja su imala značenje zaštite deteta da ga ne odnesu nečastive sile.


- Takva imena su Grdan, Zloban, Emil, Mrzan, koja su danas veoma nepopularna, ali u ne tako davnim vremenima roditelji koji su imali želju da prekinu rađanje dece, ili samo da prekinu rađanje ženske dece, novorođenčadima davali imena Staka, Stanoje, Stanojka, ali slično je bilo i kod drugih naroda. Italijansko ime Basta u prevodu znači "dosta, ili ime Fermo što znači "prestani" - ističe Krunić.

Jeftine takse

Uslov za promenu imena jeste da je osoba starija od 15 godina i da matičnoj službi uz zahtev za promenu imena priloži izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu da nije osuđivana, uverenje o državljanstvu i potvrdu da je izmirila poreske obaveze. Procedura za promenu imena vrlo je jednostavna i jeftina jer takse za promenu imena koštaju svega 1.500 do 1.700 dinara u zavisnosti od opštine do opštine.

Danas se u Srbiji deci daju strana imena, uglavnom iz neznanja ili neupućenosti, umesto staroslovenskih, odnosno srpskih, čime se na neki način čuva i nacionalni identitet.


Dejan Krunić proučavanjem imena pokušava da utvrdi da li ime govori nešto o onome ko ga nosi.


- Deca su oduševljena značenjem svojih imena. Deca se obraduju kada čuju da ime Aleksandar znači zaštitnik ljudi, Nikola (narod pobeđuje), Luka (svetlost), Stefan (venac, ovenčan), Lazar (pomaže Bog), Jovan Bogu mio), Marko ( ratnik), Uroš (gospodin), Katarina (čista), Teodora (dar od Boga), Marija (opora), Hana (blaga), Sara (princeza). Svi ja ovo deci govorim, ali im i preporučujem da, kada za to dođe vreme, svojoj deci daju staroslovenska imena kao što su: Borivoje, Bogdan, Vladimir, Predrag, Vuk, Dušan, Željko, Stanko, Darko, Ljubomir, Zoran, Zdravko, Živko, Vesna, Vida, Dunja, Iva, Koviljka, Zorica, Dubravka, Dragana, Branka.

MUŠKA IMENA

Grčka imena: Aleksa, Aleksandar, Atanasije, Dimitrije, Đorđe, Vasilije, Nikola, Pavle, Steva, Todor, Filip, Saša, Kosta, Konstantin, Pavle, Petar, Stefan, Srđa, Todor.
Latinska imena: Viktor, Marko, Martin
Ruska imena: Aljoša, Igor, Evgenije
Mađarsko ime: Uroš

Sreda 05.02.2014. 07:36
Postoji i ona izreka-Zovi me i lonac samo nemoj da me razbijes-
Sreda 05.02.2014. 12:13
Зато се мој син зове Душан ! :)
Sreda 05.02.2014. 15:22
Tesko da je ovo tacno! Prost primer, ime Aleksandar. To nije Grcko ime, vec Grcizovan oblik cisto Srbskog imena. Aleksandar je nastalo od Lesandar, les (suma) + dar = dar Bozanstvuu/duhu sume , kao sto je npr Bozidar, Boziji dar, tako je i Lesandar, ili ti odomaceno Aleksandar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online