Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Nedelja 02.02.2014.
14:28
Beta A

"Zaboravite 2020! Potrebno je 10 godina"

Generalni sekretar Evropskog pokreta Nemačke Bernd Hiteman izjavio je da nije moguće da Srbija završi pregovore sa EU do 2018. godine i postane punopravna članica 2020. godine, a da je za to potrebno najviše 10 godina.

Nije moguće, a nije ni dobro, da Srbija završi pregovore sa EU do 2018. i postane punopravna članica 2020.: Generalni sekretar Evropskog pokreta Nemačke
 

"Ne, ni u kom slučaju kraj pregovora za četiri godine. Zaboravite to. Deset godina bio bi maksimum za pristupanje Srbije EU. Mogu da zamislim da je potrebno pet do 10 godina, ali pet godina je zaista kratak period, to je apsolutni optimizam", rekao je Hiteman u intervjuu agenciji Beta.

Hiteman je naveo da je bivša Istočna Nemačka pristupila EU trenutno, za manje od sekunde, ali je to pokazalo mnoge slabosti, jer bilo je mnogo neznanja što je stalno svrbelo zapadni deo zemlje.

"Najveća pretnja za Srbiju je raspoloženje u drugim zemljama za proširenje EU, koje mora biti veće. Bilo je mnogo protivljenja čak i ulasku Hrvatske, koja ima mnogo veći ugled u Nemačkoj", rekao je Hiteman i istakao da je Nemačkoj jasno i vlada takvo raspoloženje da Hrvatska ne može biti predugo u EU bez Srbije.

"Bio je jedan rat i mora biti jedna budućnost. Načinjena je jedna greška i mora biti jedna budućnost da bi se greška ispravila. Ovaj region ne sme biti zanemaren. Ne mislim da je protivljenje ulasku Srbije jednako protivljenju ulasku Turske, kojem možda postoji stvaran otpor, ali nisam siguran u to. Mislim da politički niko ne želi da Srbija ne bude u EU ako može da ispuni uslove. To je van svake sumnje, bar u Nemačkoj", rekao je Hiteman i naveo da će najveći izazov za Srbiju biti reforma pravosudnog sistema i modernizacija administracije, jer i građani Srbije i nemački investitori moraju imati poverenja u sistem, a toga nema ako nema temelja.

On je proces pregovora sa EU uporedio sa strpljivim uzgojem biljaka koji kasnije daje rezultate za razliku od lova u kojem se juri trenutni uspeh.

"Ako Vlada samo pokušava da lovi radi trenutnog uspeha, onda imamo problem. To važi i za medije, jer ako se kontrolom medija samo lovi pažnja javnosti, gubi se u drugoj rundi, pošto nema razvoja civilnog društva", rekao je Hiteman.

"Zabava je počela otvoranjem pregovora, ali važno je istaći da sledi veliki posao. Srbija će biti suočena sa mnogo tehničkih zahteva, mnogo pravnika će govoriti šta je potrebno uraditi i doći će politički i tehnički savetnici koji će pomoći Srbiji da ispuni kriterijume za članstvo", rekao je Hiteman i istakao da će Evropski pokret Nemačke pomoći Srbiji u ispunjavanju kopenhaških kriterijuma, razvoju demokratije i civilnog
društva.

"Moguće je modernizovati Srbiju. Tačka. Srbija ima mnogo mladih, dinamičnih i proevropski orijentisanih ljudi, ali oni ne smeju biti isključeni iz političkog procesa. Nemačka Vlada, kulturne organizacije i drugi trebalo bi da pomognu u stvaranju novog duha u Srbiji, a moraju se uključiti i pravnici i tehnički savetnici kako bi se stvorio pravni okvir i, na primer, usvojili medijski zakoni i modernizovala administracija", rekao je Hiteman i objasnio da je moguće ostvariti napredak u jednostavnim stvarima.

"Neka se uvede besplatni bežični internet na beogradskom aerodromu. To ništa ne košta, a svaki stranac koji sleti video bi da je Srbija otvorena za inovacije", rekao je Hiteman.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.02.2014. 14:31
Stap i sargarepa,dok Srbiju ne raskomadaju i nestane sa karte sveta.ali nece ni nji.a da cvetaju ruze, bice svetskog rata nazalost i nesrecu dobronamernih ljudi sirom sveta.
Nedelja 02.02.2014. 15:43
Odavno nam Njemačka daje do znanja da nama nema mjesta u njihovom društvu, jer nas preziru ! Postavili su nam najteže uvjete, kao i odricanje sopstvene teritorije i sopstvenog naroda, na koje smo mi budale pristali ! Sada nam opet otvoreno kažu da put pregovora ima da traje i to jako dugačko, što naši opet zanemaruju i predvidjaju mnogo kraći put, pošto su ponovo spremni na nevidjene ustupke ! Pitanje glasi : Ko to u Srbiji ima interes da Srbija bude članica EU pod bilo koju cijenu ???? Narod Srbije, sigurno NE !!!
Nedelja 02.02.2014. 15:55
"Nemačka Vlada, kulturne organizacije i drugi trebalo bi da pomognu u stvaranju novog duha u Srbiji, a moraju se uključiti i pravnici i tehnički savetnici kako bi se stvorio pravni okvir i, na primer, usvojili medijski zakoni i modernizovala administracija", rekao je Hiteman" Ово овде показује највећу опасност по нас. Браћо Срби, прочитајте књигу "Дух Самопорицања" од Мила Ломпара, обавезно. Значи то дело треба да нам буде путоказ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online