Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 24.01.2014.
15:01
Piše: Dejan LUKIĆ A

Kako smo srušili Srbiju (2): Bler pritiska, saveznici oklevaju

U subotu, prvog maja (1999. godine) Kambel unosi u dnevnik ("Sila i odgovornost 1999-2001"): "Još jedna neprijatna noć na kosovskom frontu... NATO je napao jedan most, pogodio putnički autobus, pa sam odmah predložio komandi u Briselu da moramo da pripremimo dve verzije (!)ovog događaja, dok još nismo znali šta se u stvari dogodilo.

Toni Bler
 

Jedna verzija treba da bude istinita, a druga bi se pripisala srpskoj propagandi (!). Ali, istovremeno, imali smo i oboren naš "F-16". U vezi sa ovim oborenim avionom odlučili smo da to prikažemo kao primer heroizma i hrabrosti (naše strane)... Toni Bler je baš tog dana držao govor povodom 300. godišnjice nastanka religije Sika, pa smo došli na ideju da u njegov govor, u okviru teze o "borbi vrednosti" (među narodima) ubacimo i Kosovo. Tu smo udenuli, kao zgodan primer, sudbinu izbeglica na Kosovu".

Albanci u propagandnom filmu

Bler nikako ne miruje i već 3. maja upućuje Klintonu poruku sa predlogom da Britanija i SAD uspostave u Londonu "Nervni centar" iz kojeg bi, odvojeno od NATO komande, rukovodili krizom na Kosovu, posebno pitanjem izbeglica koje - kako Bler predlaže - "treba efikasno propagandno iskoristiti protiv Srba".

U nedelju, drugog maja, Kambel unosi u dnevnik: "Upravo smo bili pred bombardovanjem električne centrale u Beogradu, kako bi ceo grad potopili u mrak, na čemu mi Britanci insistiramo od početka kampanje". Međutim, napad je bio odložen, jer je Bler imao zakazan sastanak u Ministarstvu odbrane, pa tim povodom nalaže Kambelu da prosledi instrukciju vojnom vrhu, u kojoj će da im kaže kako je udarac ne električne centrale "legitimna akcija" jer struja služi (Srbima) u vojne svrhe.


Privatno, Bler se žali Kambelu, da je frustriran ponašanjem Amerikanaca i kaže kako "američki sistem ne reaguje potrebnom brzinom na događaje na Kosovu".
Ovo je, prema Kambelovim beleškama tog dana, momenat kada britanski ambasador u Vašingtonu, Kristofer Majer, šalje Bleru poverljivu depešu u kojoj kaže da se Klinton "pomalo i sve više, dezangažuje na Kosovu". Ovo tumači naraslom unutrašnjom averzijom prema ratu na Balkanu.


Istovremeno, komandant britanskih snaga na Kosovu, general Džekson, slaže se sa Blerom da "mi nemamo šansu da pobedimo u ovom sukobu ako odmah sada ne počnemo da planiramo kopnenu invaziju".


Džekson u ovom momentu agresije "nije uopšte impresioniran" načinom na koji se vodi vojna kampanja protiv Srbije" i traži od Blera da "još jače pritisne saveznike" kako bi "još snažnije udarili i to brzo".


Posle odlaska među dislocirane stanovnike Kosova kako bi još malo nahranio svoj napoleonski ego, Bler kaže - prema Kambelovoj belešci - kako je sada, kada je sve ovo video, još više tvrd u uverenju da ne postoji nikakva, "ni teoretska mogućnost sporazumevanja sa Miloševićem... Bez obzira kakav se dogovor na kraju postigne - Milošević mora da ode". Dodaje da ne može da shvati da jedan političar takvog profila kakav je Bil Klinton, "ne gleda na sve ovo kao što gledamo mi, Britanci".


Prilikom Blerove posete Skoplju, Kambel notira kako je sa makedonskim rukovodstvom Bler razgovarao o načinu "kako da se barata sa srpskim optužbama da gađamo civilne ciljeve" i kako da se prepoznaju "srpske lažne tvrdnje" od stvarno bombardovanih civilnih ciljeva.


Bler, zatim, putuje u Rumuniju da tamo pridobije Rumune za aktivnije učešće u ratu protiv Srbije (zatvaranjem vazdušnog i kopnenog prostora za eventualnu pomoć Srbiji iz Rusije) i navodi kako se i tamo, u Bukureštu, Bler žalio na Amerikance, pa u tom kontekstu se savetuje sa Kambelom i pita ga: Kako bi bilo da izađe u javnost i "povuče Amerikance malo za rep". Bler, čak, predlaže da saveznici ponude brzi ulazak Rumuniji u NATO i Evropsku uniju ako uđe aktivnije u kampanju protiv Srbije.


Klinton je u ovom trenutku imao ideju da se napravi pauza u bombardovanju, ali Bler misli da bi to "nama Britancima stvorilo izvesne probleme".


U Bukureštu je (4. maja), kako zapisuje Kambel koji prati premijera, Bler stalno izražavao bojazan da bi "ranjeni Milošević prigrabio još veću vlast i postao još tvrđi, ako ga pustimo da politički preživi". Vesli Klark je bio istog mišljenja i insistirao da Milošević "mora da ode" i da se sa njim" ne sme praviti nikakva nagodba".

Sutra - Kako smo srušili Srbiju (3): Još jedan Blerov rat - "po svaku cenu"

POVEZANE VESTI

Petak 24.01.2014. 19:05
Nisam znao da je Bler bio veci ker od Klintona, ali to samo pokazuje koliko im je gorelo pod nogama. Na kocki je bio NATO, a Bler dobro zna koliko prisustvo NATOa pomaze Britancima da odrze kakvu-takvu ravnotezu sa Nemcima. Jedan prijatelj rece tad, za Milosevica "Nemoj sad da potpisujes (posle svog bombardovanja i ubijanja), ruku da ti odsecemo!". I da nije, Srbija bi mozda jos jednom promenila istoriju sveta. Ovako, ne znam tacno gde smo, ali mirise kao septicka jama...
Petak 24.01.2014. 19:25
DA DA KO BI REKO ZMALI SMO ZA engleze DA SU NAM NEPRIJATELJI,AL TEK NA TREĆEM MESTU POSLE nemaca i amerikanaca,jedno tvrdim da nato zlikovci nisu smeli kopneno da udju na Kosovo,jer su znali da SRPSKA VOJSKA I POLICIJA SE NEBI PREDALI.A DA BI ŽRTVE NA NJIHOVOJ STRANI BILE NEUPOREDIVO VEĆE,TO MI JE U RAZGOVORU POTVRDILO VIŠE OFICIRA IZ KFORA I UNMIKA 2000.G-NJIHOVE REČI PAMTIM I DAN DANAS KAD SU MI LIČNO REKLI-----ZAPAD TREBA MILOŠEVIĆU DA PODIGNE SPOMENIK 100,ETARA UVIS, ZBOG KUMANOVSKOG SPORAZUMA.TVRDIM DA SU TI OFICIRI U PRAVU SRBIN KAD RATUJE PRSA U PRSA POBEDJUJE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online