Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 23.01.2014.
13:51
Đ. Barović - Vesti A

Ministri uče kako da čuvaju državu

Ukupno 15 visokih zvaničnika državne uprave, Vojske Srbije i MUP Srbije, uključujući i tri ministra - energetike, finansija i onog zaduženog za Kosmet - počelo je da pohađa Visoke studije bezbednosti i odbrane na Vojnoj akademiji u Beogradu. Osnovni cilj je priprema polaznika za preuzimanje visokih dužnosti u sistemu bezbednosti?!

Studije bezbednosti: Polaznici i predavači
 

Studije traju 21. nedelju, a među polaznicima su i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Slobodan Nedeljković i službenici BIA, Skupštine Srbije, kao i visoki državni službenici iz BiH, Hrvatske i Makedonije.
 

Prvo predavala pa onda učila!?

I Dragišić i Dimitrijević ističu da su bezbednosne studije nastale po uzoru na istovetne institucije u Evropi i SAD, ali nekadašnji pomoćnik ministra odbrane kaže da je u Srbiji problem nedostatak metodologije.
- U vreme dok je Ministarstvo odbrane držala DS, ministri su bili predavači na tim studijama i to je bila osnovna koncepcija. To je sada promenjeno, pa je Zorana Mihajlović prošle godine drugoj generaciji održala predavanje kao ministar, a sada je i sama polaznik studija - zapaža Dimitrijević.

Svi koji su se ponadali da bi uskoro mogli da vide Zoranu Mihajlović u Generalštabu u utegnutom vojničkom kombinezonu, Lazara Krstića na paradnoj uniformi neke od specijalnih jedinica ili Aleksandra Vulina u odori specijalaca iz BIA moramo da razočaramo.


- Možda lepo zvuči, ali niko od pomenutih ministara nije započeo ove studije da bi kasnije preuzeo funkcije u Ministarstvu odbrane ili MUP-u. Osnovna svrha studija jeste da se najviši državni službenici upoznaju s bezbednosnim sistemom zemlje, a zatim i pripreme za donošenje strateški važnih odluka - kaže profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić.


Nekadašnji pomoćnik ministra odbrane, istoričar Bojan Dimitrijević, koji je učestvovao u formiranju ovih studija, kaže da je ove godine napravljen presedan jer su prvi put kao polaznici uključeni i ministri.


- Očigledno je prevagnula želja vojnog vrha da se približi političkoj eliti. Pretpostavljam da je to urađeno da bi se doprinelo boljem položaju bezbednosnog sektora - kaže za "Vesti" Dimitrijević.


On sumnja da će ministri "štreberski" pristupiti ovim studijama, mada je ministarka Mihajlović već izjavila da neće propuštati časove.
- Iskreno sumnjam da će im dnevne obaveze dozvoljavati da budu na svim predavanjima - zaključuje Dimitrijević

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.01.2014. 14:00
Nema šta da nauče, a i nema više šta da se čuva.
Četvrtak 23.01.2014. 14:45
Ни овце они не умеју да сачувају.
Četvrtak 23.01.2014. 16:59
to se ne uči..... sa tim se rađa....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online