Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 23.01.2014.
12:04
D. DEKIĆ i B. ĐOKIĆ - Vesti A

Toma "Gromom" na Vučića

Porukom javnosti da narko-dileri imaju doušnike u policiji, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je ne samo doveo u pitanje uspeh velike policijske akcije "Grom", već i nanovo ukrstio koplja sa Vladom Srbije i podgrejao spekulacije da "udara" na premijera Ivicu Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića.

Ko dalje vidi: Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić
 

- Ponovljena akcija "Grom" dva nije dala rezultate koje građani Srbije sa pravom očekuju u borbi protiv narko-mafije. Očito informacije cure i neko unapred obaveštava šefove narko-mafije - saopštio je predsednik naciji i dodao da će tako proteći sve buduće akcije ako budu izvođene na ovakav način.

Hajde da tresemo policiju

- Hajde da danas slavimo most, a sutra ćemo da tresemo policiju - jučerašnja je izjava Tomislava Nikolića prilikom obilaska mosta u izgradnji Zemun-Borča. Šef države je u poslednje vreme u više navrata napao policiju. Krajem 2013. uoči konferencije za novinare na kojoj je Vučić istakao uspehe policije i tužilaštva u istrazi o 24 sporne privatizacije, Nikolić se požalio da ga još uvek prisluškuju i izrazio nezadovoljstvo radom "jednog dela policije". Početkom decembra, kad je najavljivano da Vlada priprema "pakleni decembar" upletenima u kriminal i korupciju, šef države jadikovao je kako mu MUP nije zamenio letnje gume i zapretio otkazivanjem policijskog obezbeđenja.

Njegov odnos prema MUP-u i Vladi proizveo je u političkim krugovima spekulacije da napadom na uspehe državnih organa kojima koordinira njegov naslednik na čelu naprednjaka pokušava da sačuva sopstvenu političku poziciju, ugroženu velikim Vučićevim rejtingom. Zato, kažu, udara na Vučića, ali i Dačića koji je i ministar policije.


Ovakva izjava predsednika Srbije, prema rečima stručnjaka za bezbednost Orhana Dragaša, deluje ne samo kao udar na Vladu, odnosno Vučića kao koordinatora službi bezbednosti, već prvenstveno kao udar na zdrav razum.


- Nesumnjivo je reč o političkoj izjavi jer odakle Nikoliću da je akcija "Grom" neuspela, osim ako nije čuo od svojih divnih savetnika i njihovih analiza, za koje su im, ne treba zaboraviti, potrebne policijske informacije. Uopšte ne vidim osnov za stručnu ocenu šefa države, a kako je akciju osmislio i njom rukovodio Vučić, rekao bih da ovakvim obraćanjem Nikolić upravo vrši udar na Vučića - ističe Dragaš za "Vesti".


On dodaje da kao stručnjak za bezbednost veruje vicepremijeru i Kriminalističkoj policiji da su akcije "Grom 1 i 2" uspele i da će borba sa narko-dilerima biti permanentna.
 

"Grom" uživo: Hapšenje na monitoru
 

Predsednik Srbije bi, smatra politički analitičar Branko Radun, da povrati okrnjeni autoritet i pokuša da se nametne se kao politički arbitar, što bi prema funkciji i trebalo da bude.
 

Divlja gradnja u drugom planu

Mediji su nedavno prozvali Nikolića za divlju gradnju, otkrivajući da su njegovi sinovi u Beogradu nelegalno sagradili vikendice na Savi. Zato on, smatraju upućeni, nameće druge teme, da bi se ova zaboravila. Radun smatra da šef države sve više deluje kao da nije bitan politički faktor u državi.
- Zato je izabrao je momenat kada je u izvršnoj vlasti došlo do zamora i krize i priča o mogućim novim izborima kako bi javnim nastupom poslao signal Vladi da se i prema tom i drugim pitanjima mora računati na njega- objasnio je Radun.

- Očita je želja Nikolića da se kritikom Vlade i MUP-a postavi kao autoritet i pošalje poruku: "Ne možete vi bez mene" - kaže Radun za "Vesti".
Povodom spekulacija koje se dugo provlače u javnosti da Nikolić i Dačić zajedno "rade o glavi Vučiću", ovaj analitičar ističe da šta god Nikolić imao u planu, on nikako nije za potcenjivanje.


- Aktuelni predsednik Srbije je čovek koji je dugo u politici i na njenoj prvoj liniji. On ima veliko iskustvo na tom polju, pa nije nimalo bezazlen igrač - ukazao je Radun.

Udar i na načelnika Milovića?

Kritika Tomislava Nikolića upućena policiji za curenje informacija zbunila je mnoge u MUP-u Srbije.
- Nije jasno zašto predsednik države okrivljuje Upravu kriminalističke policije, a time i načelnika Rodoljuba Milovića pošto je upravo Nikolić bio taj koji je posle promene vlasti i formiranja nove Vlade Srbije zadržao Milovića na ovoj poziciji - kaže izvor "Vesti" iz srpske policije.
 

Po volji predsednika: Veljović, Dačić i Milović

On potvrđuje mogućnost curenja informacija tokom akcija Grom, i to zbog njihovih obimnosti, zbog čega je teško sačuvati tajnost.


- U takvim akcijama angažuje se i po nekoliko hiljada policajaca, možda i čitavih 10.000. Svi treba da se okupe u tri sata ujutru, sudije za prethodni postupak treba da napišu hiljadu naredbi za pretres.

 

- Jedan od njih je, samo u Beogradu, izdao 150 takvih naredbi. Onda se angažuju tužioci koji prate akciju, prihvataju osumnjičene, saslušavaju ih i određuju pritvor. Hiljade policajaca, tužilaca i sudija unapred znaju da će biti angažovani tokom noći i jutra. Kako u takvim okolnostima ne zaključiti da se sprema nešto krupno - kaže sagovornik "Vesti" iz MUP-a Srbije.


S druge strane, sasvim je izvesno da narko-dileri ne sede kod kuće sa po dva kilograma droge i čekaju policajce. Oni drogu kriju po tzv. štek stanovima, kod saradnika. Akcija kao što je "Grom" ima za cilj samo da šokira dilere.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.01.2014. 12:16
koja ''akcija grom''....totalni promašaj i sramota.. u javnom wc-u u Beogradu bi bila veća zaplena droge nego u ovoj ''akciji''...sprdnja...
Četvrtak 23.01.2014. 12:09
Pa sad je počeo da imitira Tadića. Voleo bi da postane i predsednik vlade.
Četvrtak 23.01.2014. 14:49
Valjda je logicno da se dileri sami sklone kad hapse sa najavom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online