Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.03.2010.
14:21
Tanjug A

SVM ne prekraja političku većinu

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da je ta stranka od majskih izbora 2008. godine do sada deo parlamentarne većine, da to želi da ostane i da nema nikakvu ambiciju za prekrajanje političke većine u Srbiji.

Pastor je novinarima u paralmentu Srbije kazao da je to preneo izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Jelku Kacinu sa kojim je danas razgovarala Poslanička grupa manjina.

Pastor je kazao i da je Tadiću preneo da je SVM čvrsto opredeljena u evropskoj putanji Srbije, ali isto tako i da u nekim momentima ima pravo na sopstevni stav, jer to proističe iz njene situacije kao manjinske i regionalne stranke.


"Ako se to bude desilo ili kada se desi, to nije upereno ni protiv koga, već je samo u cilju ambicija koje SVM iznosi i voleli bi da u takvim situacijama imamo normalnu komunikaciju i da se kroz tu komunikaciju izbegnu situacije kojima smo bili svedoci ili koje smo trpeli u proteklim mesecima", zaključio je Pastor.

On je dodao da su predstavnici te grupe Kacinu rekli i da su generalno zadovoljni dešavanjima u Srbiji u proteklih godinu i po dana.


Pastor je kazao da je SVM zadovoljna usvajanjem Statuta Vojivodine i Zakona o prenosu nadležnosti, Zakona o izboru Nacionalnih saveta manjinskih zajednica.


Prema njegovim rečima, SVM je zainteresovana da se nastavi putanjom kojom je država krenula, da se usvojena zakonska rešenja ne prekrajaju novim zakonskim projektima i da se realizuje ono što je započeto u cilju regionalizacije i decentralizacije.


Pastor je kazao da je Kacinu preneo i da je nastao bitan pomak u međuetničkim odnosima u Vojvodini - "da ono što nas je karakterisalo 2003 - 2004. godine na sreću nije realnost" i da ima sporadičnih sukoba na nacionalnoj osnovi, koji su bolni, ali su pojedinačni i više nisu pojava.


On smatra da je to dobro i da je u razgovoru sa Kacinom podvukao da je u postupku otkrivanja učinilaca tih dela policijski postupak mnogo efikasniji nego što je bio, ali da je ipak u "postpolicijskoj fazi" nedovoljno efikasan, a izrečene mere blage.


Odgovarajići na pitanja vezana za odnos SVM i Demokratske stranke Pastor je rekao da je 8. marta imao sastanak sa predsednikom Srbije i DS Borisom Tadićem na kojem je potvrđeno strateško parnerstvo dve stranke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online