Subota 30. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 20.01.2014.
19:52
Beta A

Mišić, Bojović i Šturm umrli u januaru

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predvođena načelnikom Generelštaba Ljubišom Dikovićem, polaganjem venaca odala je danas na Novom groblju u Beogradu počast vojvodama Živojinu Mišiću i Petru Bojoviću i armijskom generalu Pavlu Jurišiću Šturmu povodom godišnjice njihove smrti.


Polaganje venaca na grob generala Šturma
 

Diković je rekao da u trenucima dostojanstva dugujemo zahvalnost vojvodama Mišiću i Bojoviću i generalu Šturmu za sva dela koja su sa Srpskom vojskom činili u Prvom svetskom ratu.

Živojin Mišić, jedan od najbrilijantnijih učesnika Prvog svetskog rata, rumro je na današnji dan pre 93 godine. General Mišić bio je učesnik svih ratova Srbije od 1876. go 1918. godine.

Spomenik vojvodi Bojoviću na Novom groblju
 

Mišić je vojno obrazovanje stekao je na Artiljerijskoj školi u Beogradu i austrijskoj Streljačkoj školi, a na Vojnoj akademiji u Beogradu od 1898. do 1904. predavao je strategiju.

Vojvoda Mišić - vojskovođa za sva vremena
 

Živojin Mišić je panzionisan 1904. godine uz obrazloženje da kao Obrenovićevac mora da ode iz vojske. Preko praga Živojinove kuće nijedan oficir nije prešao dugi niz godina. Sa šestoro dece i bez para zapao je u siromaštvo. Prodao je oba konja i prionuo na posao sređivanja spisa sa svojih predavanja dok je bio profesor na Vojnoj akademiji. Posle četiri meseca iz štamparije Ljube Davidovića izašla je knjiga "Strategija" u tiražu od 1.500 primeraka. Interesovanje je bilo ogromno, pa je već prvih meseci rasprodato 1.250 primeraka, a ostatak je Živojin ustupio oficirskoj zadruzi uz procenat.

Vojvode Mišić i Bojović i general Šturm preminuli su u Beogradu, - Mišić 20. januara 1921, Jurišić 14. januara 1922, a Bojović 19. januara 1945. godine i sahranjeni su na Novom groblju.

Jubilej Velikog rata

 

Povodom jubileja Velikog rata, Vojni muzej priprema izložbu "Ratne zastave Prvog svetskog rata", a u organizaciji ministarstava odbrane i kulture i informisanja planirano je otvaranje Broda muzeja početka Prvog svetskog rata Bodrog.

 

Na nekoliko lokacija u Beogradu, uključujući Vojni i Istorijski muzej, u drugoj polovini godine biće održana izložba "Srbija 1914".Vojnofilmski centar "Zastava film", u koprodukciji sa RTS-om, snima dokumentarni film "Srbija u Velikom ratu".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.01.2014. 20:33
Hvala vam što nas i danas podsećate šta znači biti živ ! nismo dostojni ni blata sa vaših čizama....
Ponedeljak 20.01.2014. 22:54
Izostavili ste da napisete da je Vojvoda Misic vise puta penzionisan. Kao castan oficir odan poslednjoj Srpskoj dinastiji Obrenovica koje su anglosaksonske i francuske zveri zverski pobile uz pomoc svojih pulena Karadjordjevica, Vojvoda Misic je penzionisan iz straha Kralja Petra od kontrapuča. Zahvaljujuci njemu, dosao je u situaciju da se smrzava i prodaje svoje oredenje za tovar drva. Medjutim, to Karadjordjevicima nije smetalo da ga ponovo vuku za ruku svaki put kad nas uvuku u blato. Po zavrsenom ratu on ce opet biti penzionisan kao veliki protivnik Jugoslavije i kralja Aleksandra grobara svih Srba.
Ponedeljak 20.01.2014. 20:20
vecna slava i hvala nasim vojvodama na celu sa Kraljem Petrom Prvim Oslobodiocem !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online