Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.12.2014.
09:03
Z. Marjanović - Vesti A

Bledi sećanje na bitku heroja

Polaganjem venaca na spomen-bistu generalu Živojinu Mišiću ispred zgade Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu, gde je slavni vojskovođa drugog decembra 1914. godine izdao naredbu o pokretanju rudničke ofanzive, u rudničko-takovskom kraju je na najskromniji način obeležena stogodišnjica Velikog rata i istorijske pobede srpske vojske.

Venac na bistu Živojina Mišića položili predstavnici Vojske Srbije
 

Venci su položeni i na spomenik đeneralu Terziću na gradskom groblju, na spomenik 1.300 kaplara i u selu Boljkovci gde je u seoskoj kafani neko vreme bila i komanda srpske vojske u toku Suvoborske bitke.


Polaganju venaca prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, garnizona Vojske Srbije u Gornjem Milanovcu i još pedesetak Milanovčana što je, po mišljenju prisutnih, preskromno ako se uzme u obzir da se obeležava 100 godina od pobede srpske vojske koja se izučava i u najelitnijim vojnim školama u svetu.

"Vreme" o proslavi 1939.

Trebalo je, po mišljenju Milanovčana, da na proslavi stogodišnjice budu predstavnici državnog vrha, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, policije... kao što je to bilo trećeg decembra 1939. godine kada je proslavljena dvadesetpetogodišnjica velike pobede o čemu je detaljno pisao beogradski list "Vreme", u tekstu objavljenom dan kasnije.

Licem ka Rudniku

Stare zastave, njih 20, svih pukova koji su učestvovali u rudničkoj ofanzivi donesene su u pratnji straža i muzike. Svi prisutni bili su okrenuti licem ka planini Rudnik, pisao je novinar "Vremena".

Prema detaljnom pisanju novinara "Vremena" "rano ujutru otpočela je arhijerejska služba u crkvi Sv.Trojice koju su vršili episkop žički g. dr Nikolaj Velimirović i episkop dalmatinski g. dr. Irinej. Nakon službe, episkop g. dr Nikolaj, saslušana u dubokoj tišini, u prisustvu velikog broja naroda i prisutnih službenika predstavnika, održao je besedu u znak zahvalnosti učesnicima u suvoborskoj pobedi.


Dok je trajala služba, kaže se u novinskom izveštaju, "na trgu ukrašenom jugoslovenskim i srpskim trobojnim zastavama, zelenilom i okružena masom, formirali su se strojevi učesnika u svečanosti. Ispred svih stajala je počasna četa sa muzikom i zastavom četvrtog pešadijskog puka i stroj Prvog diviziona Devetnaestog artiljerijskog puka.

 

Izaslanik kralja

Na počasnoj tribini 1939. sedeli su predstavnici Kraljevske vlade, ministri, vojni komandanti, predsednici opština, a kada su episkopi g. dr Nikolaj i dr Irinej zauzeli svoja mesta na tribini stigao je i izaslanik Nj. V. Kralja, armijski general g. Jovan Naumović, komandant armije u Nišu. Nakon dolaska generala Naumovića, otpočeo je pomen na kome su služili episkopi sa sveštenstvom nakon čega je episkop g. dr Irinej održao govor.


Nakon govora episkopa g. dr Irineja izaslanik Nj. V. Kralja general g. Naumović je prišao ulaznim vratima u sudsku zgradu. S desne strane uzidana je velika ploča na tamnom mermeru: General Naumović rekao je:


"U ime Nj. V. Kralja otkrivam ovu spomen-ploču i predajem je na čuvanje predsedniku opštine Gornji Milanovac", što je predsednik Čivivić prihvatio nakon što je spomen-ploču osveštao episkop Nikolaj Velimirović.


U podne, u Domu dečjeg hranilišta, na jednom bregu iznad Gornjeg Milanovca priređen je ručak. Njemu su prisustvovali svi službeni predstavnici koji su uzeli učešća na ovim svečanostima.


Danas je malo živih Milanovčana koji se sećaju proslave Kolubarske bitke iz 1939. godine.


Savremenici obeležavanja stogodišnjice velike pobede srpske vojske gotovo da neće imati čega da se sećaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online