Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.01.2014.
13:51
R. Lukić - Vesti A

Nacisti opljačkali Rome iz Srbije

Noću u selu Zere kod Hildeshajma u kući je napadnuta sedmočlana romska porodica Igora U. (32), poreklom iz Srbije, a prema njegovom opisu u policiji i Savetu za izbeglice zaključili su da su razbojnici verovatno neonacisti.

Foto: Ilustracija
 

Igor i njegova godinu dana starija supruga Hermina s petoro dece bili su smešteni u posebnoj zgradi u kojoj je nekada bila kafana. U prostranoj kući stanovali su sami i smeštajem su bili zadovoljni. Problema do napada nisu imali ni sa meštanima. A onda je za ovu azilantsku porodicu sve pošlo naopako.

Ništa od azila

Porodica Igora U. ranije je devet meseci boravila u Nemačkoj i proterana je u julu prošle godine. Došli su u Nemačku ponovo, ali nije im odobren azil koji su tražili uz tvrdnju da ih u Beogradu matretiraju, da njihovu decu tuku i nazivaju Ciganima. Igor će prezimiti u Nemačkoj, ali izvesno je da će proleće sigurno dočekati u Srbiji.

 

- U noći između 2. i 3. januara neko nam je džepnom lampom zavirivao kroz prozor, a sledeće noći su nas napali. Neko je noću zvao upomoć i panično lupao na vrata. Kada sam vrata otvorio, našao sam se se pred maskiranim čovekom koji mi je pištolj prislonio na čelo i zahtevao novac. Dok me je gurao unutra, drugi me je tukao. Izbacio sam im 1.300 evra koje sam dan ranije dobio od Ureda za socijalnu pomoć. Napadač je bio ćelav u crno obučen i sa crnim čizmama - ispričao je Igor policajcima koji su na poziv komšija brzo došli.


Međutim, kada su policajci sledećeg dana ponovo došli, Igorovu porodicu u kući nisu našli. U Savetu za strance koji se uključio u istraživanje slučaja zaključili su na osnovu Igorovog opisa da je verovatno reč o razbojnicima iz redova neonacista, tim pre što ih je i Igor nazvao tim imenom. Istraga je zalutala, a porodica iznenada nestala.


Nakon nekoliko dana sami su se javili. Igor U. i njegova familija pobegli su iz kuće i smestili se kod makedonske romske porodice u obližnjem selu. Glava makedonske romske porodice primio ih je iako ih ima četvoro. Tako je na 65 kvadrata stambene površine živelo jedanaest Roma.


Igor je ponovo saslušan uz pomoć prevodioca i ispostavilo se da je napadače nazvao nacistima jer je to za njega sinonim zla i lošeg čoveka uopšte. Međutim, niko ne osporava da su ga verovatno napali nacisti. Igoru i njegovoj porodici nađen je novi smeštaj.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.01.2014. 15:20
Kad ih švabe vrate, odmah ih protjerati preko granice kad je Igor toliko blatio Srbiju i BG, pa nek idu u 3 lijepe 3.14cke materine !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online