Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Četvrtak 16.01.2014.
14:31
Beta A

EP: "Crna Ruža" udarila po Srbiji

Evropski parlament je danas u Strazburu dao punu podršku predstojećem pokretanju pregovora Srbije s Evropskom unijom o članstvu i u rezoluciji koju je usvojio, ocenio da je to "istorijski korak za proces evropske integracije Srbije" i dokaz da je EU posvećena politici prijema novih članica. Ipak, bilo je i drugačijeg stavova, pogotovo iz susedna nam Hrvatske.

Prepoznatljivi stavovi: Ruža Tomašić
 

Poslanik Ruža Tomašić iz Hrvatske demokratske zajednice je iznela tvrdnju da se, iako je u interesu Hrvatske da Srbija uđe u EU, "srpska politika nije promenila". Ona je rekla da ne može biti označena kao dobra srpska politika koja ne priznaje zločine u prošlom ratu, odbija dati podatke o nestalima i "do kraja vratiti opljačkano blago", dodavši da se u Srbiji "rehabilituje Draža Mihajlović".

Pročitajte OVDE sve "bisere" Ruže Tomašić

Hrvatski poslanik Tonino Picula je rekao da srpske vlasti moraju obezbediti otkrivanje sudbine 1.665 nestalih, rešavanje problema u sukcesiji bivše SFRJ, sprovesti dogovor o podeli arhiva, rešavanju graničnih pitanja.

Jedan mađarski poslanik u ime političke grupacije desno od centra EPP iznedo je i stav da će Srbija morati da menja ustav jer u njemu stoji da je Kosovo deo njene teritorijem, dok je, takođe, poslanik naših severnih suseda je izneo tvrdnju o ugroženosti Mađara u Vojvodini, na šta mu je drugi poslanik uzvratio da će upravo ulaskom Srbije u EU biti uspostavljena "zajednica prava" čime će i vojvođanski Mađari uživati sva prava kao i Srbi i ostali u EU.

Za rezoluciju je glasalo 528 poslanika EP, 43 su bila protiv, a 51 uzdržan. Rezolucija je politička, neobavezujuća preporuka za Savet ministara EU i Evropsku komisiju, ali daje jasno viđenje stavova glavnih političkih snaga u EU o evropskoj integraciji Srbije.

U ovom dokumentu koji je pripremio izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin, pozdravlja se posvećenost srpske vlade procesu evropske integracije i podstiče Srbija da nastavi sistemske i društveno-ekonomske reforme koje će omogućiti efikasnu primenu obaveza iz budućeg članstva u EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.01.2014. 14:37
"Opljačkano blago". Da li je opljačkano ili su ponijeli svoje. Pa vi da su "Miroslavljevo jevanđelje" ponijeli sa sobom rekli biste "opljačkano blago Hrvatske". Ruška, nisi zrela kao kruška - nije srpska politika ta koja se ne mijenja, nego je hrvatska ta koja se ne mijenja, koja je u kontinuitetu USTAŠKA i nikako drugačija. Da se ja nešto pitam, ne bi se svama kontaktiralo uopšte, a Hrvat i hrvatska preduzeća radili bi više decenija da se zaposle ili otvore neko preduzeće. Svugdje bi i svako osjetio reciprocitet dok se ne nauči ponašati prema Srbima.
Četvrtak 16.01.2014. 15:00
Jedan mađarski poslanik u ime političke grupacije desno od centra EPP iznedo je i stav da će Srbija morati da menja ustav jer u njemu stoji da je Kosovo deo njene teritorijem, dok je, takođe, poslanik naših severnih suseda je izneo tvrdnju o ugroženosti Mađara u Vojvodini Pametnom dovoljno!
Četvrtak 16.01.2014. 15:01
Има нечега и доброг у свему овоме јер сада имамо веома јасну слику о томе шта нам ко мисли у тој ђаволској ЕУ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online