Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Utorak 07.01.2014.
16:23
b92.net A

"Budite mirni, neće biti viza"

Mehanizam EU za brzo vraćanje viza stupa na snagu za dva dana, ali razloga za paniku nema kaže Nenad Banović, predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima.

Foto: Arhiva
 

Banović u razgovoru za B92 uverava da Srbiji neće biti vraćene vize, ali ipak najavljuje rigorozniju kontrolu graničnih prelaza i rešavanje problema lažnih azilanata.

Takozvana suspenzivna klauzula omogućava zemljama članicama EU da po skraćenoj proceduri zatraže uvođenje viza za zemlje iz kojih je povećan priliv lažnih azilanata. Ipak, iako olakšana, procedura nije jednostavna.

"Kako stvari sada stoje, s obzirom na aktivnosti koje preduzimaju Vlada Srbije, glavni pregovarač Tanja Miščević i Komisija za praćenje bezviznog režima, mogu da umirim građane i da kažem da neće biti skorog uvođenja viza za građane Srbije", kaže Banović.

On ističe da je preduzet niz mera za smanjenje broja lažnih azilanata, kao i da su pooštrene kontrole na graničnim prelazima.

Pročitajte još: Vize od 9. januara?

"Izričito se traži da budu ispunjeni uslovi za izlazak iz zemlje. Svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom", navodi Banović.

Granična policija je od donošenja Uredbe o povećanim nadležnostima granične policije vratila 6.500 građana sa graničnih prelaza jer nisu ispunili najmanje jedan od uslova za izlazak iz zemlje. Policija takođe vodi istrage protiv organizatora prebacivanja azilanata u zemlje zapadne Evrope, što se pokazalo kao unosan biznis.

Banović kaže da je u 2013 godini broj lažnih azilanata smanjen za 10 odsto u odnosu na 2012. godinu, što su potvrdile i nadležne evropske službe. Problem ostaje sa Nemačkom, gde se na rešavanje zahteva za azil čeka i do 6 meseci, a kandidati za to vreme dobijaju značajnu novčanu nadoknadu.

"Optimista sam i uveren sam da ćemo sa nemačkim partnerima naći rešenje koje bi zadovoljilo sve strane. Mi imamo apsurd da 80 odsto naših građana koji traže lažni azil, traže ga u Nemačkoj zbog izuzetno visokih socijalnih davanja. To je jedini razlog, žeđ za brzom i lakom zaradom, ekonomski, naši građani tamo ne idu jer su politički progonjeni", kaže Banović.

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin pridružio se pozivima da se ne širi panika u vezi sa novim zastitnim mehanizmom u eu i dodao da Srbiji ne preti direktna opasnost od ponovnog uvodjenja viza.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.01.2014. 19:09
Najtužnije je da ovi misle da smo mi narod bez mozga! Onaj ko hoće da ode iz zemlje Srbije ili bilo koje druge, uvek može, išao je i za vreme najgorih sankcija a neće danas, međutim danas idu iz Srbije jer u Srbiji nemaju ni za hleb da kupe! Ova bagra, današnji vlastodršci kao i prethodnici su sve upropastili....
Utorak 07.01.2014. 18:13
Pa isti djavo,sve dok obican radnik u Srbiji ne moze da zaradi i priusti sebi putovanje makar do Sofije,za vize me bas briga.A naravno da ih nece ukinuti,Dacic je toliko uradio za nezavisno Kosovo i Vucic da Estonova nece dozvoliti,a kasnije videcemo.
Utorak 07.01.2014. 18:45
Ma jeb..... za vize i ovako nemam para ni da odem na Frusku Goru da napravim rostilj,a ne da putujem u EU MAFIJU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online