Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 06.01.2014.
13:02
D. N. Petrović - Vesti A

Priština crta pravu granicu

Posle prekjučerašnje intervencije Dragana Jablanovića, predsednika opštine Leposavić i koordinatora Upravljačkog tima za sprovođenje briselskog sporazuma, pripadnici kosovske granične policije prestali su da na Jarinju i Brnjaku dele letke kojima su najavljivali početak naplate (od 8. januara) osiguranja za vozila koja iz Srbije ulaze na Kosovo i Metohiju.

Prelaz Brnjak
 

Da pripadnici KPS-a, uglavnom Albanci, nisu prestali sa ovom aktivnošću, verovatno bi se suočili sa ozbiljnim problemima, jer je Jablanović oštro zapretio da će, za nekoliko sati, okupiti hiljade Srba i, ako bude trebalo, zatvoriti ili potpuno ukinuti punkt u Jarinju. Veruje se da je podela letaka prestala i na intervenciju Euleksa koji bi trebalo da bude glavni i neutralni kontrolor protoka saobraćaja između Srbije i severnog Kosmeta.
 

Nisu se nadali

U subotu su na albanskom delu integrisanog prelaza u smeni bili uglavnom policajci i carinari Albanci i Bošnjaci. Njihov ragovor sa Draganom Jablanovićem nije bio ni malo prijatan, nisu očekivali njegovu vrlo oštru reakciju i upozorenje da će ih, ako ne prestanu sa deljenjem letaka, narod odatle ukloniti, neki od njih nekorektno su se odnosili i prema novinarima koji su bili u Jablanovićevoj pratnji.

- Morali smo oštro da ih upozorimo da ne krše briselski sporazum, da ga ne sprovode po svojoj volji i da ne uznemiravaju srpski narod na severu Kosova i Metohije. Nigde u briselskom sporazumu nije predviđena naplata osiguranja na integrisanim prelazima Brnjak i Jarinje. I ubuduće nećemo dozvoliti ništa što je u suprotnosti sa dogovorenim u Briselu - ističe Jablanović.

Oglasio je i Aleksndar Vulin, ministar za Kosovo i Metohiju koji je poručio da neće biti nikakve naplate osiguranja na Brnjaku i Jarinju i da ništa što nije dogovoreno u Briselu neće biti sprovedeno na terenu.


Neočekivano oštar nastup Dragana Jablanovića i odlučnost da se zaustavi svaki samovoljni i jednostrani akt Prištine ohrabrili su Srbe u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici koji su mesecima morali da ćute i sprovode sve što je iz Prištine naloženo.


- Živim u Raški, a radim u Leposaviću, svakodnevno, godinama, kolima putujem do Leposavića i istog dana se vraćam kući. Pošto imam vozilo registrovano u Srbiji morao bi da, kad god uđem na Kosovo, kupujem polisu osiguranja, plata mi ne bi bila dovoljna da pokrijem samo taj namet - kaže Dragan Petrović, nastavnik iz Raške.

Avantura Beograda

- Izlazak dela Srba na nedavne izbore koje je raspisala predsednica Kosova Atifete Jahjaga u Prištini su shvatili kao priznanje države Kosovo i našu i obavezu da u takvoj državi živimo i sprovodimo njene zakone. Bojim se da ćemo se, nakon što nas je Beograd gurnuo u tu avanturu, suočavati sa još većim problemima i da ćemo se teško odupreti planovima Prištine, sada je mnogo teže nego pre izbora - kaže ugledni profesor iz Kosovske Mitrovice.

Srbi na severu Kosova još ne znaju: šta je sve potpisano briselskim sporazumom i boje se novih nameta Albanaca koji se na Jarinju često ponašaju drsko i pokušavaju da svima daju do znanja da se radi o pravoj granici, klasičnom međudržavnom prelazu i ulazu u suvernu državu Kosovo. Puno je nesporazuma i oko carinjenja robe koja ulazi iz Srbije, a veliki je i pritisak da se i na severu Kosova istaknu simboli Republike Kosovo, kao i da se skupštine opština formiraju po zakonima države Kosovo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.01.2014. 13:10
IZDAJNICI koji vode Srbiju DOGOVORILI su sa šiptarima granicu koju oni crtaju . Sada se prave blesavi ali će ih brzo urazumiti realnost na koju su pristali .
Ponedeljak 06.01.2014. 17:02
AMAN koji jablanović oštro zapreti pa on je i doprineo sa Julinom da do ovoga dodje,terao je i pretio narodu da izadje na izbore a sad on kao nešto pere sa sebe odgovornost,nikad neće sopratisa sebe izdaju u kojoj je lično učestvovao,kasno se probudio biće sve kako tači kaže.
Ponedeljak 06.01.2014. 21:09
Pa Dacic samo sto ne spava sa Tacijem ako vec nije.On i Vucic su potpisali i priznali Kosovo,a ovo je zamajavanje naroda i krije se definitivno obecanje koje je dao Dacic svom pobratimu Taciju.Naterali su narod da izadje na izbore i sada nema nazad,srpski narod je naivno da saglasnost za nezavisno Kosovo.Onu izdaju koju je zapoceo Djindjic,nastavio Tadic,sada su definitivno potvrdili Vucic i Dacic sa blagoslovom grobara Srbije Nikolica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online