Ponedeljak 06.01.2014.
13:02
D. N. Petrović - Vesti

Priština crta pravu granicu

Prelaz Brnjak
 

Da pripadnici KPS-a, uglavnom Albanci, nisu prestali sa ovom aktivnošću, verovatno bi se suočili sa ozbiljnim problemima, jer je Jablanović oštro zapretio da će, za nekoliko sati, okupiti hiljade Srba i, ako bude trebalo, zatvoriti ili potpuno ukinuti punkt u Jarinju. Veruje se da je podela letaka prestala i na intervenciju Euleksa koji bi trebalo da bude glavni i neutralni kontrolor protoka saobraćaja između Srbije i severnog Kosmeta.
 

Nisu se nadali

U subotu su na albanskom delu integrisanog prelaza u smeni bili uglavnom policajci i carinari Albanci i Bošnjaci. Njihov ragovor sa Draganom Jablanovićem nije bio ni malo prijatan, nisu očekivali njegovu vrlo oštru reakciju i upozorenje da će ih, ako ne prestanu sa deljenjem letaka, narod odatle ukloniti, neki od njih nekorektno su se odnosili i prema novinarima koji su bili u Jablanovićevoj pratnji.

- Morali smo oštro da ih upozorimo da ne krše briselski sporazum, da ga ne sprovode po svojoj volji i da ne uznemiravaju srpski narod na severu Kosova i Metohije. Nigde u briselskom sporazumu nije predviđena naplata osiguranja na integrisanim prelazima Brnjak i Jarinje. I ubuduće nećemo dozvoliti ništa što je u suprotnosti sa dogovorenim u Briselu - ističe Jablanović.

Oglasio je i Aleksndar Vulin, ministar za Kosovo i Metohiju koji je poručio da neće biti nikakve naplate osiguranja na Brnjaku i Jarinju i da ništa što nije dogovoreno u Briselu neće biti sprovedeno na terenu.


Neočekivano oštar nastup Dragana Jablanovića i odlučnost da se zaustavi svaki samovoljni i jednostrani akt Prištine ohrabrili su Srbe u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici koji su mesecima morali da ćute i sprovode sve što je iz Prištine naloženo.


- Živim u Raški, a radim u Leposaviću, svakodnevno, godinama, kolima putujem do Leposavića i istog dana se vraćam kući. Pošto imam vozilo registrovano u Srbiji morao bi da, kad god uđem na Kosovo, kupujem polisu osiguranja, plata mi ne bi bila dovoljna da pokrijem samo taj namet - kaže Dragan Petrović, nastavnik iz Raške.

Avantura Beograda

- Izlazak dela Srba na nedavne izbore koje je raspisala predsednica Kosova Atifete Jahjaga u Prištini su shvatili kao priznanje države Kosovo i našu i obavezu da u takvoj državi živimo i sprovodimo njene zakone. Bojim se da ćemo se, nakon što nas je Beograd gurnuo u tu avanturu, suočavati sa još većim problemima i da ćemo se teško odupreti planovima Prištine, sada je mnogo teže nego pre izbora - kaže ugledni profesor iz Kosovske Mitrovice.

Srbi na severu Kosova još ne znaju: šta je sve potpisano briselskim sporazumom i boje se novih nameta Albanaca koji se na Jarinju često ponašaju drsko i pokušavaju da svima daju do znanja da se radi o pravoj granici, klasičnom međudržavnom prelazu i ulazu u suvernu državu Kosovo. Puno je nesporazuma i oko carinjenja robe koja ulazi iz Srbije, a veliki je i pritisak da se i na severu Kosova istaknu simboli Republike Kosovo, kao i da se skupštine opština formiraju po zakonima države Kosovo.

2024 © - Vesti online