Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 02.01.2014.
12:01
D. DEKIĆ A

Dačić traži zaštitu od Vučića

Srpski socijalisti obratili su se evropskim parlamentarcima žaleći se na medije pod kontrolom naprednjaka koji napadaju lidera stranke.

Dačić i Vučić: Dva oka u glavi ili dva roga u vreći?
 

Nova potvrda sve turbulentnijih odnosa u vladajućoj srpskoj koaliciji je pismo socijalista Evropskoj uniji u kojem optužuju naprednjake da putem medija "poturaju" afere njihovom lideru, premijeru Ivici Dačiću. Prvenstveno, vezane za učešće premijera u briselskim pregovorima o Kosovu.
 

Optužuje i opozicija


Na stanje u medijima se već mesecima žali najjača opoziciona Demokratska stranka. Oni su krajem jula uputili pismo komesaru Štefanu Fileu u kojem su ga obavestili da su izloženi medijskom pritisku. Pre desetak dana su se požalili i šefu delegacije EU u Srbiji Majklu Devenportu da je na delu "medijski progon opozicije".

Dačićevi ljudi, nezadovoljni situacijom u srpskim javnim glasilima, adresirali su tokom novogodišnjih praznika protest na evropske parlamentarce od kojih su zatražili hitnu reakciju.


"Iako u svakodnevnoj komunikaciji naši koalicioni partneri govore da je vlada stabilna, kako dobro sarađujemo i slično, više je nego očigledno da pojedini mediji, za koje sumnjamo da su pod uticajem naprednjaka, svako malo vode kampanju protiv Dačića, i to pričama koje se uglavnom odnose na Brisel i pregovore sa Hašimom Tačijem", deo je prepiske koji je nezvanično stigao iz SPS-ovog jata.


Poznato je da se iz Brisela u više navrata poručeno da će reforme pravosuđa i stanje u medijima biti jako važni u ocenjivanju Srbije na putu ka EU. 

Iz Dačićeve stranke se čuje da su evropski parlamentarci na njihovo pismo u prvi mah reagovali rezervisano, uz opasku da će proveriti o čemu je reč, ali je u poslednjoj nedelji stare godine istim povodom usledio i neformalni susret delegacije SPS-a sa nekim evropskim zvaničnicima. Tom prilikom je premijerova partijska delegacija dobila uveravanja da će iz Brisela srpskoj vladi biti upućena "preporuka" kojom se sugeriše da demokratija i sloboda medija ne smeju biti ugroženi.


U političkim krugovima se priča i da socijalistima smeta i nekorektno medijsko igranje njihovih koalicionih partnera sa raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora. Odnosno što neformalno iz SNS-a uveravaju SPS da nisu za izbore kad Srbija treba da počne pregovore sa EU, dok se javno Vučićevi ljudi svesrdno zalažu za izlazak na birališta.


Zanimljivo je da je predsednik Izvršnog odbora socijalista, ministar za evropske integracije Branko Ružić za "Naše novine" negirao da je iz SPS-a put Brisela krenulo bilo kakvo pismo o stanju u medijima.


"Evropska komisija poznaje dobro sve elemente tog segmenta društva, pa nema razloga niti je normalno da bilo ko iz SPS-a ili druge partije ukazuje na stanje u medijskoj sferi", kaže Ružić.

Narko prijatelj


Lider SNS-a Aleksandar Vučić je na pitanje jednog beogradskog tabloida da li je primereno da premijer Dačić kaže da mu je Miša Banana, desna ruka narko-bosa, porodični prijatelj, odgovorio da je ključno da li je bilo krivičnog dela ili ne.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.01.2014. 12:07
Eto praznih upornih priča, ponavljanih laži Dačića i Vučića: "Mi se volimo!" Dobar vic najčešće ponavljan od Ivice Dačija Logana.
Četvrtak 02.01.2014. 13:26
"... жалили се европским парламентарцима..". Е нашли сте цркву где да се молите. Који глупани.
Četvrtak 02.01.2014. 14:52
Dačić i Vučić: Dva oka u glavi ili dva roga u vreći? А ја кажем,,,, два бриселска говнара !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online