Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.12.2013.
20:07
rts.rs A

Užičani mogu da odahnu, počinje čišćenje vode

Užički "Vodovod" će od ponedeljka početi sa hemijskim prečišćavanjem vode sa akumulacije Vrutci, kako bi se poboljšao kvalitet vode dodatnim tehnologijama i neutralisalo prisustvo algi u vodi, izjavio je tehnički direktor "Vodovoda" Dragoljub Kostić.

Užice (Foto: Arhiva)
 

"U ponedeljak ćemo početi sa ugradnjom uređaja na crpnoj stanici u Turici i doziranjem hemikalija u narednih 48 sati. Kada dobijemo čistu vodu u fabrici vode, počećemo sa sanacijom vodovodne mreže, ali ne znam koliko će trajati", rekao je Kostić.

Nema razloga za strah

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Biljana Mijović naglasila je da Užičani ne treba da budu previše zabrinuti zbog higijenski neispravne vode, jer u njoj nije izolovan najtoksičniji produkt algi, odnosno da mikrocistina LR ima u količini manjoj od 1, što je zakonom dozvoljeno i bezbedno za zdravlje ljudi.

"Zavod će u laboratoriji u Mariboru uraditi i dodatne analize koje će pokazati da li u vodi ima i drugih produkata algi. Te analize se ne rade u institutu 'Batut'", rekla je Mijovićeva.

Kostić je napomenuo da je ovo samo prelazno rešenje i da će oprema koštati 5.000 evra, a tretiranje vode hemikalijom 400 evra dnevno.

Šef proizvodnje vode u užičkom "Vodovodu" Jelenko Kurćubić objasnio je da se radi o hlor-dioksidu, sredstvu koje je efikasnije od hlora i čija je primena pouzdana i efikasna, ali i skupa, a primenjuje se za prešicšćavanje vode u Kruševcu.

Tehnički direktor Kostić istakao je da će se ovo preduzeće obratiti za pomoć "Srbija vodama" kojima pripadaju brana i akumulacija Vrutci, koju koristi samo Užice.

Kostić je ukazao na to da je alga koja se nalazi u jezeru Vrutci vrlo nepredvidiva.

"Prema mišljenju stručnjaka, alge su verovatno bile i ranije u jezeru, ali na većim dubinama. Sada su zbog suše ove i prethodne godine, one prvo promenile boju iz modro-zelene u crvenkastu i zbog klimatskih uslova pojavile se na površini. Može se desiti da se one povuku za mesec dana, a mogu ostati u jezeru i narednih godina", rekao je Kostić.

Cisterne svuda po gradu

Zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević, koji je na čelu Štaba za vanredne situacije, rekao je da će pored postojećih 20-tak, od subote 28. decembra, u gradu biti postavljeno još 13 stacionarnih cisterni za snabdevanje građana pijaćom vodom.

 

On je naveo da su se užičkom "Vodovodu" već javljale neke firme koje su bile zainteresovane za sanaciju jezera Vrutci, ali je problem što u akumulaciji ima 40 miliona kubika vode.

Prema njegovim rečima, čeka se i analiza alternativnih izvora snabdevanja Užica pijaćom vodom.

"Alternativni izvori se nalaze na reci Đetinji, 10 kilometara nizvodno od brane Vrutci, i mora se ustanoviti da li su alge prisutne i u toj vodi", rekao je Kostić.

Pročitajte još: Voda u Užicu nije za piće! "Spasilac" Knjaz Miloš

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online