Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 29.12.2013.
01:15
D. N. Petrović - Vesti A

Nema mosta bez carine

Posle tri dana čekanja u Jarinju, molbi, zapomaganja i brojnih intervencija iz Beograda, Prištine i Brisela, albanski carinari juče su konačno pustili radnike Mostogradnje iz Beograda da sa svojom mehnizacijom pređu na sever Kosova i poprave most na Ibru u selu Kutinje kod Leposavića.

Most u Kutinju čeka Mostogradnju na Jarinju
 

Carinari su od radnika Mostogradnje tražili da plate carinu za betonske i metalne elemente koje su poneli za privremenu sanaciju mosta na Ibru oštećenog u poplavama prošle jeseni. Planirano je da za tri dana izbetoniraju betonske lukove koji bi dok traje zima omogućili deci iz ovog i okolnih sela da idu u školu, a žiteljima da imaju bar pešačku vezu sa opštinom Leposavić.


 

Kako su prošli?

 

Dragan Jablanović je juče bio na sastancima, pa nismo mogli da utvrdimo kako su radnici Mostogradnje prošli: da li su molbe urodile plodom, da li je možda plaćena carina ili je Prištini data neka druga garancija da će sve što su uneli na sever Kosova i vratiti.

"Rečeno nam je da je privremeno zabranjen uvoz na sever Kosova, da treba da tražimo odobrenje Prištine i da dobijemo garancije banke. Objasnili smo im da se u ovom slučaju ne radi o uvozu već samo o dopremanju delova za most koji će biti vraćeni kada vremenski uslovi dozvole da se u Kutinju gradi novi most", kaže Dragan Jablanović, novoizabrani predsednik opštine Leposavić i član tima za implementaciju Briselskog sporazuma.


U delu Briselskog sporazuma precizirano je da se roba koja se iz centralne Srbije na sever Kosova doprema kao sirovina za dalju proizvodnju samo evidentira, a dažbine se plaćaju samo na gotove proizvode, ali to se ne poštuje. Praktično, sada se radi o duplom oporezivanju, najpre se naplaćuju dažbine na sirovinu koja se doprema iz centralne Srbije, a potom i na gotove proizvode što je nedopustivo.

Od Jablanovića se na kraju nije saznalo kako je Mostogradnja prošla
 


"Ovo je još jedan dokaz da Priština ne poštuje Briselski sporazum i odluke koje su, u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice, donele srpska i albanska strana. Ako se ovakva praksa nastavi, sve fabrike na severu Kosova moraće da zaustave proizvodnju", ističe Jablanović.


Mašine će, po svemu sudeći, morati da zaustave: Lola-for u Lešku, Simpo u Zubinom Potoku, flotacija Kopaonik u Leposaviću i druge. Ovi pogoni upošljavaju oko 1.000 radnika i direktno su vezani za Srbiju gde im se nalaze matične fabrike.
Srbi na severu Kosova koji su bili protiv izlaska za izbore, jer su znali šta sve donosi Briselski sporazuma, sada podsećaju da su upozoravali na svu njegovu štetnost i da sever tek očekuje "zatvaranje" i bolje na nesagledivim posledicama.
 

"Izaslanici iz Beograda i dalje narodu pričaju bajke o velikom uspehu, a kad se suoče se problemima sličnim ovima koje imaju radnici Mostogradnje ili uvoznici sirovina iz Srbije ćute. Sam po sebi Briselski sporazum za Srbe na severu je poguban, a još je pogubniji kada ga Albanci, koji su nam, uz blagoslov Beograda, zauzeli Brnjak i Jarinje, sprovode onako kako njima odgovara", kaže Zlatibor Đorđević, predsednik udruženja Stara Srbija u Leposaviću.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.12.2013. 01:48
Narod Srbije ocigledno nije mnogo pametan, jer jos uvek nije shvatio, ali kad shvati videcemo koliko je tanka linija izmedju ljubavi i mrznje!
Nedelja 29.12.2013. 02:36
Još jedna pobeda u nizu, neartikulisane izdajničke vlasti.
Nedelja 29.12.2013. 02:44
Ни неморају инсекти да поштују споразум кад нису добили датум! Они који су га добили мораће, да не изгубе дугогодишњу ЕУ опсесију.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online