Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.03.2010.
13:18
Tanjug A

Kosovo falsifikuje srpsku baštinu

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić izjavio je da su do sada obnovljena 22 manastirska kompleksa od 35 koliko ih je uništeno ili oštećeno u nasilju Albanaca nad Srbima na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine. On je rekao da od samoproglašenja nezavisnosti Kosovo falsifikuje srpsko kulturno nasleđe kako bi stvorilo sopstveni identitet.

Ministar kulture Nebojša Bradić

Uoči šeste godišnjice od martovskog pogroma nad Srbima, srpskom imovinom i kuturnom baštinom, Bradić je u intervjuu Tanjugu rekao da su u okviru ta 22 manastirska kompleksa obnovljene crkve, manastirski konaci, bogoslovija i episkopska rezidencija u Prizrenu.

"Zaštita je jedan aspekt koji se odnosi na zgrade i određene vrednosti koje ti objekti imaju, ali je u ovim vremenima posebno važno da prenosimo informaciju o umetničkom i istorijskom značaju te baštine kao i o uništavanju koje ih je zadesilo o čemu građani Evrope i sveta malo znaju“, naglasio je Bradić.


On je podsetio da je UNESKO još 2006. godine na svoju Listu sveteske kulturne baštine u opasnosti dodao i manastire Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, pored Visokih Dečana koji se tu ubrajaju od ranije.


"Ovaj važan rezultat ih nije stavio u središte pažnje međunarodne javnosti. Na nama je da neprekidno i sistematično ukazujemo na vrednosti te baštine i da je dobro organizovanom medijskom kampanjom predstavljamo na međunarodnim forumima. Publikacija "Svetska baština-Srbija“ ukazuje na vrednosti kulturne baštine u Srbiji ali kao deo velike baštine sveta. Sada , u još težim uslovima posle samoproglašenja samostalnosti Kosova, potreba za takvom kampanjom je još veća“, rekao je minister kulture.

Pokušaje privremenih institucija u Prištini da srpsku kulturnu baštinu preinači i preimenuje on je nazvao falsifikatom.

"U prethodnom periodu bilo je pokušaja da Albanci kulturno nasleđe Srba na Kosovu i Metohiji upotrebe za politiku kreiranje novog identiteta, istorije i istorije umetnosti. To je falsifikat“, rekao je ministar kulture, napominjući da se pokušaji zloupotrebe dešavaju na međunarodnim konferecijama, koliko i u medijskom predstavljanju.

"Zato je na nama“, smatra on, "da na različitim jezicima učinimo dostupnim informacije o istorijskom i umetničkom nasleđu koje imamo na Kosovu i Metohiji. To, ocenio je, sada iziskuje dodatni napor svih naših institucija i njenih predstavnika jer je međunarodni ambijent donekle izmenjen pošto je jedan broj država priznao samoproglašenu državu Kosovo“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online