Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 17.12.2013.
19:47
Beta A

Afrika i Srbija k’o dva brata rođena

Premijer Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Komisije Afričke unije Erastus Mvenča ocenili su u utorak u Beogradu da postoje velike mogućnosti za dugoročno unapređenje saradnje Srbije i afričkih zemalja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Erastus Mvenč (sa okruglim bedžom na reveru) i Ivica Dačić (sa značkicom Srbije na reveru) na susretu u Beogradu
 


Srbija je spremna da pruži razvojnu, stručnu i medicinsku pomoć afričkim zemljama, posebno u okviru programa Afričke unije za postkonfliktnu privrednu obnovu, rekao je Dačić.


On je istakao principijelni odnos Afričke unije prema rešavanju problema na Kosovu i Metohiji i najavio učešće Srbije na narednom redovnom Samitu Afričke unije koji će biti održan u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije.


Na sastanku su razmatrane mogućnosti poboljšanja privredne, obrazovne i naučno-tehnološke saradnje Srbije sa afričkim zemljama. 

Da se razvijamo, sarađujemo, razumemo

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić i potpredsednik Komisije Afričke Unije Erastus Mvenča razgovarali su u Beogradu o načinima za jačanje ekonomske saradnje, naročito u oblasti namenske i farmaceutske industrije, mašinstva, građevinarstva i obrazovanja.


"Afrika je kontinent koji se najbrže razvija, posebno u domenu prirodnih resursa. Na sreću Srbija ima slične karakteristike, jer ste vi ekonomija bazirana na prirodnim resursima, i takođe, Srbija ima jednu prednost u odnosu na Afriku, vi ste tehnološki napredniji. Mi u Srbiji vidimo kapacitet u mašinogradnji, građevinarstvu, vojnoj i farmaceutskoj industriji", rekao je Mvenča na zajedničkoj konferenciji sa Mrkićem.
 

Ma mi smo ti ko neki Jugosloveni, šta li...

"Srbija je na određen način nastavak Jugoslavije i sada sa našim približavanjem članstvu u EU imamo vremena i da se posvetimo svom snagom našim tradicionalnim prijateljima, naročito Africi, s kojom nas vezuju čvrste veze... Želimo najbližu moguću saradnju sa Afrikom", istakao je Mrkić.

Šef srpske diplomatije je dodao da će dve strane u narednih nekoliko dana izraditi nacrt za Memorandum o razumevanju kojim će biti inicirani konkretni koraci u saradnji Srbije i Afrike, a u planu je i formiranje zajedničke komisije koja će usmeravati rad na jačanju saradnje.


Mrkić je poručio da dve strane u saradnji "idu malim korcima, ali sa ambicioznim planovima koji reflektuju srpske kapacitete i afričke potrebe" i dodao da je "moguće da će se prvi konkretni rezultati osetiti pre polovine naredne godine".


Srpski ministar je zahvalio Mvenči na stavu Afričke unije prema Kosovu, navodeći da Srbiji to veoma znači u nastavku njenih napora da "pacifikuje, normalizuje prilike, ali da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova".


"Nadamo se da će narod Srbije naći mir kada se radi o Kosovu", poručio je Mvenča.


Ukazujući da je ove godine obeležena 50-godišnjica osnivanja Afričke unije, čiji cilj je ujedinjenje Afrike u smislu napretka, mira i razvoja, on je pozdravio i težnju Srbije ka evrointegracijama.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.12.2013. 20:15
Afrika i Srbija k’o dva brata rođena BRAĆA U****IH gaća
Utorak 17.12.2013. 20:33
"... mi smo ti kao neki Jugosloveni a vi ste kao neki nesvrstani a ja nisam ni tito ni slobo nego kao neki tu ..."
Sreda 18.12.2013. 08:23
Srbi i africka plemena jesu braca, zive i jedni i drugi u Banana drzavama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online