Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 16.12.2013.
04:27
D. Đorđević - Vesti A

Dva đaka - dva podstanara

Za selo Gradnju, smešteno u centralnom delu Poljanice kod Vranja, meštani kažu da je nekada bilo selo ljubavi i sloge, ali i trgovaca, majstora kovača, albatina (potkivača) i mutavdžija (pravili vreće i predmete od kostreti). Na Građanskoj reci svaka veća familija imala je vodenicu, selo se ponosilo crkvom Svetog Nikole, i ostacima manastira Svete Petke, brojnim popovima i učiteljima koji su tu živeli i dali pečat selu. Zato je Gradnja bila sinonim za uspešne ljude koji su odlazili najviše u Beograd i tamo stvarali svoje profesionalne karijere.

Škola u gradnji: Učiteljica Maja Savić sa dvoje dece Aleksića

Do Gradnje se stiže kada su u centru Vlasa skrene desno uskim asfaltnim putem i stigne do mosta gde počinje Građanska reka. Asfalta ima do škole, potom na nekoliko strana vode putevi sa dosta kamenja koje nanose kiše. Nekad je Poljanica bila srez, a Gradnja posebna opština, ali je 60-ih godina prošlog veka ukinuta.


Izdaja naroda

- Selo je u 19. veku i prvoj polovini 20. veka doživelo prosperitet u svakom pogledu. Bilo je popova, učitelja, pismenih ljudi. Osnovna škola je imala preko 300 đaka i 1.000 stanovnika. Još su Turci govorili onima koji su tražili bolju službu: "Idi u Gradnju, opismeni se pa dođi". Šezdesetih godina prošlog veka u školi nas je bilo oko 50 đaka, od 1. do 4. razreda.

- Danas je njih dvoje iz porodice Aleksić, koja živi kao podstanar u selu. Po najnovijem popisu ima 187 žitelja, ali sumnjamo da ih je toliko. Za 10 godina, između dva popisa nestalo je 20 domaćinstava, broj stanovnika se smanjio za oko 80 žitelja - počinje priču Moma Jović, penzioner koji je rođen u Gradnji, a živi u Beogradu.
 

Čuveni učitelj

Đaci čuvenog Žike Miloševića, učitelja iz Beograda, a to je vreme 60-ih godina prošlog veka, bili su daleko najbolji u vranjskom kraju, ali malo se ko od njih vratio posle školovanja u Vranje. U Poljanicu niko, otkako je Vlase izgubilo status opštine.

Iseljavanje iz Gradnje i ostalih sela u Poljanici krenulo je još 1965. godine kada je ukinuta centralna opština Vlase.


- Poljanica je bila opštinsko mesto a sedište opštine je bilo u selu Vlase. Čim je prodata opština Vranjancima, počelo je sve da propada. Nestala je zadruga, koja je ljudima mnogo značila, jer nakupci nisu harali tako da se ne isplati čuvati stoku. Bilo je prave policijske stanice, prave elektrodistribucije i poštene opštinske uprave. Nekoliko ljudi je prodalo opštinu za lične interese, naglašavam prodalo opštinu, izdalo svoj narod i sve je krenulo naopako - sa ogorčenjem priča Moma.
 

Pronevera para

Oronula crkva Svetog Nikole
 

Seoska slava im je 4. maja, a zovu je Todorica. Slavu i tradiciju održavaju i danas. Popa su imali do pre šest godina. Sada im dolazi sveštenik iz Golemog Sela.
 

Beli pop

 

Pošto su ostali bez sveštenika, predstavnici Gradnje su krajem 18. veka došli u Vranje da traže popa. Pošto nije bilo učenog bogoslova, izbor je pao na Iliju abadžiju, pismenog, bistrog i naočitog mladića.

 

Bio je zapažen kao pevač narodnih i crkvenih pesama. On se prvo kolebao, a potom je prihvatio ponudu i rukopoložio se za sveštenika. Nosio je belo džube (vrsta kratkog kaputa bez rukava) i bele pantalone, pa su ga seljaci prozvali Beli pop.

 

Mudar i vešt čovek, pop Ilija je umeo da priđe Turcima, da zadobije njihovo poverenje i nesmetano obavlja verske poslove i uči ljude pismenosti. Njegovi su potomci bili sveštenici i jedan učitelj.

- Dogovorili smo se da obnovimo crkvu i svaka kuća je dala pare, koja koliko je mogla. Sakupili smo tada oko 2.000 maraka. Bile su pare, kupljen materijal i započeti radovi, ali je to sve preko noći palo u vodu. Pop reče da će dok ne počne obnova, pare biti kod njega, na sigurnom. Pare su otišle za crkvu i popovsku kuću u Golemo Selo, a materijal, cement i kreč su bačeni jer su se skamenili. Sada nemamo ni mosta preko reke koji vodi do groblja jer ga je odnela skorašnja poplava - pričaju vremešni meštani Gradnje.
 

Momo Jović

Moma Jović stalno dolazi u rodno selo gde mu živi majka Smiljka, koja je ušla u devetu deceniju života, uvek sa velikom radošću dočekuje svog sina, koji je nakon završene osnovne škole otišao u Sremsku Kamenicu, u Srednju školu unutrašnjih poslova.


- Sada je većina kuća naseljena starijim ljudima, ispisnicima, kako se međusobno u šali nazivamo. Selo oživi za vikend, dolaze svi koji ovde imaju svrtku (svratište). Sade pasulj, beli i crni luk, krompir, paradajz, krastavce. Rodi, dao Bog, i ponekad pretekne - priča Smiljka.


Gradnja je nekada bila poznata po majstorima. Kovačkim zanatom u familiji Jovića bavi se četvrto koleno. Voja i Nastas drže kovačke radnje, Vojin sin Bora nastavlja tradiciju, ali posla je sve manje.
 

Kovač Nastas Jović
 

- Dođe neko ako se polomi motika, otpadne komad od sekire. Ostalo je malo familija na okupu. Jedino kod nas je devetoro, radi se od jutra do mraka, obrađujemo devet hektara plodne zemlje. Imamo poljoprivredne mašine, težak je to rad, ali ne žalimo se - kaže Vojislav Jović iz familije Ramčinci.

Ruševine manastira

Za vreme turske vlasti u zaseoku Ramčinci nalazio se manastir Sveta Petka, u kojem su mnogi naučili da čitaju i pišu. On je u nekom ratu porušen, a kaluđeri su pobijeni ili se razbežali.


- Na mestu gde je sadašnja seoska crkva ranije je postojala pletara s malim otvorom koji je gledao na potok, pored kojega je krivudala staza. U pletari je kaluđer učio mladiće da pišu, pevaju crkvene pesme i obavljaju verske obrede. Jedan mladić je stalno dežurao i budno motrio prema potoku. Ako bi se pojavili sejmeni, svi su bežali u gustu šumu Lug, koja se prostirala iza pletare. U ovoj zgradi omladinu je učio pismenosti i pop Veljko iz Stanca, a čiji je grob pored ruševina manastira Svete Petke - kaže Moma.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.12.2013. 08:32
Pop ukrao pare, malo je onih pravih svestenika danas,zato narod sve manje ide u crkve. Bolje je moliti se Bogu kuci i udeliti milostinju ko koliko moze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online