Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.12.2013.
16:55
Beta A

Selaković: Albanci sa juga nerealni!

Zahetvi Albanaca sa juga Srbije u vezi sa mrežom sudova su nerealni i neracionalni, smatra ministar pravde Srbije Nikola Selaković dodajući da su nadležni prilikom izrade nove mreže sudova vodili računa da se zadovolje potrebe višenacionalnih sredina.

"Nije tačno da Abanci iz jugoistočne Srbije neće moći da overavaju dokumenta koja su do sada mogli"
 

"Mislim da su njihovi zahtevi neracionalni, nerealni, ne znam zašto se nijedna druga nacionalna manjina u Srbiji ne buni. Vodili smo računa u projektovanju nove mreže da zadovoljimo potrebe svih, koliko je to bilo moguće, višenacionalnih sredina" kazao je Selaković i dodao je da smatra da su to pitanja koja treba da se rešavaju  dijalogom, te da se ucenama, pretnjama i napuštanjem razgovora neće ništa rešiti već će se problem samo produbiti.

Ministar je podsetio da je Zakon donet, da je najrealniji moguć u ovom trenutku, te da se već sprovodi u delu koji se tiče početka rada nove mreže.

Precizirao je da u Preševu postoji poseban prekršajni sud, da nova mreža predviđa poseban osnovni sud u Bujanovcu te da je analiza, koju su nadležni uradili, a koja se tiče isključivo kadrovskih kapaciteta i broja predmeta koji postoje u Preševu i Bujanovcu, pokazala da će potrebe te dve opštine zadovoljiti jedan osnovni sud.

"Da smo se držali samo toga i da nismo uzimali u obzir etničku strukturu stanovništva u tom delu Srbije tu ne bi bilo ni osnovnog suda. Nekada broj stanovnika uopšte ne mora da ima za posledicu potrebu za postojanjem suda", rekao je Selaković i naveo da nisu tačni navodi Albanaca iz jugoistočne Srbije da neće moći da overavaju dokumenta koja su do sada mogli, jer će uspostavljanjem javno-beležničkog sistema, tamo gde su bile sudske jedinice ostati da rade prijemne kancelarije u kojima će se vršiti sve sudske overe, dok će u Bujanovcu biti Osnovni sud.

"Mnogo je veći problem što nemamo odgovarajuće kandidate, koji su pripadnici albanske zajednice, a koji bi se prijavili za javno beležničcki ispit, za izvršiteljski ispit, koji bi potražili mesto na sudijskoj ili tužilačkoj funkciji, imamo problem poverenja u
institucije koje među tom našim sugrađanima gotovo nepostojeće i na tome moramo da radimo", kazao je ministar.

Albanci iz opština sa juga centralne Srbije nedavno su napustili razgovore sa Vladom Srbije, nezadovoljni mrežom sudova u svojim opštinama. 

POVEZANE VESTI

Petak 13.12.2013. 17:12
Selaković se pita "što tako?" Pa zat što hoće Veliku Albaniju, ali je gledat neće, jer nema matematičke mogućnosti. Šiptarima bolje da vode računa da im Grčka ne potegne pitanje Himere i drugih gradova gdje je po 90% pravoslavnih i dosta Grka. "Dragi" Šiš.. Šiptari, pardon, kada sredite vaš jug Albanije da bude čisto šiptarski, onda možete da sanjate veliku državu, i naravno kad ne budete na Kosovu umirali ka miševi od osiromašenog uranijuma i prekidali 40% trudnoća da ne biste imali djecu sa po 10 glava i sl.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online