Petak 13.12.2013.
16:55
Beta

Selaković: Albanci sa juga nerealni!

"Nije tačno da Abanci iz jugoistočne Srbije neće moći da overavaju dokumenta koja su do sada mogli"
 

"Mislim da su njihovi zahtevi neracionalni, nerealni, ne znam zašto se nijedna druga nacionalna manjina u Srbiji ne buni. Vodili smo računa u projektovanju nove mreže da zadovoljimo potrebe svih, koliko je to bilo moguće, višenacionalnih sredina" kazao je Selaković i dodao je da smatra da su to pitanja koja treba da se rešavaju  dijalogom, te da se ucenama, pretnjama i napuštanjem razgovora neće ništa rešiti već će se problem samo produbiti.

Ministar je podsetio da je Zakon donet, da je najrealniji moguć u ovom trenutku, te da se već sprovodi u delu koji se tiče početka rada nove mreže.

Precizirao je da u Preševu postoji poseban prekršajni sud, da nova mreža predviđa poseban osnovni sud u Bujanovcu te da je analiza, koju su nadležni uradili, a koja se tiče isključivo kadrovskih kapaciteta i broja predmeta koji postoje u Preševu i Bujanovcu, pokazala da će potrebe te dve opštine zadovoljiti jedan osnovni sud.

"Da smo se držali samo toga i da nismo uzimali u obzir etničku strukturu stanovništva u tom delu Srbije tu ne bi bilo ni osnovnog suda. Nekada broj stanovnika uopšte ne mora da ima za posledicu potrebu za postojanjem suda", rekao je Selaković i naveo da nisu tačni navodi Albanaca iz jugoistočne Srbije da neće moći da overavaju dokumenta koja su do sada mogli, jer će uspostavljanjem javno-beležničkog sistema, tamo gde su bile sudske jedinice ostati da rade prijemne kancelarije u kojima će se vršiti sve sudske overe, dok će u Bujanovcu biti Osnovni sud.

"Mnogo je veći problem što nemamo odgovarajuće kandidate, koji su pripadnici albanske zajednice, a koji bi se prijavili za javno beležničcki ispit, za izvršiteljski ispit, koji bi potražili mesto na sudijskoj ili tužilačkoj funkciji, imamo problem poverenja u
institucije koje među tom našim sugrađanima gotovo nepostojeće i na tome moramo da radimo", kazao je ministar.

Albanci iz opština sa juga centralne Srbije nedavno su napustili razgovore sa Vladom Srbije, nezadovoljni mrežom sudova u svojim opštinama. 

2024 © - Vesti online