Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 12.12.2013.
18:51
Beta A

Nemačka: Prvo dogovor o pravosuđu pa datum!

Nemačka očekuje da Srbija i Kosovo sutra u Briselu postignu dogovor o pravosuđu što je poslednji uslov za određivanje datuma početka pregovora Srbije i EU, izjavio je Peter Bejer, poslanik u nemačkom Bundestagu iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Foto: Ilustracija

"Poslednje, najveće pitanje koje je još otvoreno u vezi sa primenom Briselskog sporazuma je pravosuđe. Od dve strane, Beograda i Prištine, očekujemo rešenje u petak", rekao je Bejer za Radio Slobodna Evropa (RFE).

Bejer i poslanica Zelenih Mariluiz Bek boravili su danas u Beogradu gde su razgovarali sa vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. "To je ono što smo poručili (u razgovoru). Kao što znate, to će uticati na odluku koju treba da donesemo na samitu šefova država i vlada 20. decembra, kada se odlučuje o konkretnom datumu otvaranja pregovora Srbije i EU", rekao je Bejer, ističući da je "optimista" da će se sutra biti postignuto rešenje.

Upitan o spremnosti srpskih vlasti za otvaranje pregovora, Bejer je rekao da je "pređen dug put". "Kada bismo se vratili u prošlost i pre jedne i po do dve godine razgovarali o ovim temama, sigurno niko ne bi govorio o ovolikom napretku Srbije i Kosova. Pokazali su da mogu da iskorače, a za članstvo u EU je upravo to i potrebno", rekao je on.

"Sada su pred Srbijom veće obaveze, jer su na prekretnici za početak pregovora sa EU. Za razliku od Kosova, koje otpočinje pregovore o stabilizaciji i pridruzivanju. Tako da je prirodno da su pred srpskom stranom veće obaveze", dodao je nemački poslanik.

Delegacije Beograda i Prištine sutra će u Briselu nastaviti dijalog o funkcionisanju pravosuđa na Kosovu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.12.2013. 18:56
Nemci su odavno rekli šta misle i žele SRBIJI . DRUGA je stvar što mi nikako da im poverujemo pa oni moraju to da nam dokazuju .
Četvrtak 12.12.2013. 18:55
Тако је пријатељи!само нас газите!
Četvrtak 12.12.2013. 19:23
Ја не знам што ове швабе мрљаве овако миц по миц,нека лепо траже да Србија и званично призна независно Косово и крај.А ови државни непријатељи који нам воде земљу - крљави љаџа,пицоусти љигавац и пијани коферџија ће та се утркују ко ће пре да призна Косово и да добије звање нај-европљанина.Проста ствар,не знам зашто компликују.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online