Četvrtak 12.12.2013.
18:51
Beta

Nemačka: Prvo dogovor o pravosuđu pa datum!

Foto: Ilustracija

"Poslednje, najveće pitanje koje je još otvoreno u vezi sa primenom Briselskog sporazuma je pravosuđe. Od dve strane, Beograda i Prištine, očekujemo rešenje u petak", rekao je Bejer za Radio Slobodna Evropa (RFE).

Bejer i poslanica Zelenih Mariluiz Bek boravili su danas u Beogradu gde su razgovarali sa vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. "To je ono što smo poručili (u razgovoru). Kao što znate, to će uticati na odluku koju treba da donesemo na samitu šefova država i vlada 20. decembra, kada se odlučuje o konkretnom datumu otvaranja pregovora Srbije i EU", rekao je Bejer, ističući da je "optimista" da će se sutra biti postignuto rešenje.

Upitan o spremnosti srpskih vlasti za otvaranje pregovora, Bejer je rekao da je "pređen dug put". "Kada bismo se vratili u prošlost i pre jedne i po do dve godine razgovarali o ovim temama, sigurno niko ne bi govorio o ovolikom napretku Srbije i Kosova. Pokazali su da mogu da iskorače, a za članstvo u EU je upravo to i potrebno", rekao je on.

"Sada su pred Srbijom veće obaveze, jer su na prekretnici za početak pregovora sa EU. Za razliku od Kosova, koje otpočinje pregovore o stabilizaciji i pridruzivanju. Tako da je prirodno da su pred srpskom stranom veće obaveze", dodao je nemački poslanik.

Delegacije Beograda i Prištine sutra će u Briselu nastaviti dijalog o funkcionisanju pravosuđa na Kosovu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

2024 © - Vesti online