Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 12.12.2013.
12:12
D. N. Petrović - Vesti A

U penziju kod Tačija

Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić, ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, zamenik direktora policije Bratislav Mitrović i generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović zadovoljni su napustili sastanak u Leposaviću na kome su sa predstavnicima MUP-a Srbije na Kosmetu razgovarali o njihovoj integraciji u Kosovsku policijsku službu.

Od Beograda penzija, od Prištine plata: Sve više Srba ulazi u Kosovsku policiju

Pripadnici MUP-a prihvatili su integraciju zato što poštuju svoju državu i Vladu i zato što će u najskorijoj budućnosti preuzeti brigu o sudbini Srba na Kosovu i Metohiji.

Ovo neće biti zemlja bezvlašća, ovde će Srbi štititi Srbe, tamo gde nemaju svog komandanta policije, gradonačelnika i sudije, tamo nema ni Srba. Integracija će uspeti 100 odsto - rekao je Aleksandar Vulin posle sastanka.

Oko 300 srpskih policajaca, dosadašnjih radnika MUP-a Srbije, penzionisano je posebnom uredbom Vlade Srbije uz preporuku da se u što većem broju, po mogućstvu svi, priključe Kosovskoj policijskoj službi. Penzije u iznosu 60 odsto od plate u poslednja tri meseca dobiće svi bez obzira da li su u MUP-u Srbije tri ili trideset godina. Oni koji imaju više od dve decenije staža dobijaće još dva odsto na svaku godinu iznad dvadesete. Policajcima nije dozvoljen premeštaj u gradove van Kosova i Metohije iz razloga da bi sa svojim porodicama ostali na svojim ognjištima.

Ponovo barikade?

 

Vulin je najavio da će na Brnjaku i Jarinju od 14. decembra početi naplata dažbina koje, kako je naglasio, neće biti carina. On je istakao da će narednih dana biti formiran Fond u koji će se slivati sav novac sa ova dva prelaza i koristiće za razvoj infrastrukture na severu Kosova i Metohije i drugih srpskih sredina.
Srbi, međutim, veruju da je u pitanju klasična granica i prava carina, a neki srpski privrednici se pripremaju da odgovore barikadama.


- Svako ko napusti Kosovo i Metohiju neće moći da računa na privilegije koje je Vlada Srbije omogućila radnicima MUP-a - poručio je Vulin.


Mada većina policajaca - Srba veruje da im je Vlada Srbije ponudila relativno korektne uslove za raskid radnog odnosa u MUP-u Srbije, neki ne dele mišljenje Aleksandra Vulina da će se svi integrisati u KPS gde će, osim srpske penzije, imati i solidne plate.


- Mada su predstavnici Vlade Srbije tvrdili da ostajemo deo Srbije i deo srpskih snaga bezbednosti, činjenica je da, ako obučemo uniformu KPS-a, postajemo deo MUP-a Kosova i da ćemo, bez obzira što će nam komandir biti Srbin, biti pod kontrolom Vlade Kosova i premijera Hašima Tačija. Većina će, pošto nema drugog izbora, teška srca, ovu ponudu prihvatiti, dvadeset-trideset odsto policijaca zadovoljiće se penzijom, mnogi će za koju godinu otići sa Kosova, najveći problemi za sve nas nastupiće kada se Srbija potpuno povuče sa Kosova i Metohije kažu policajci.


Aleksandar Vulin je najavio i da će srpske sudije ostati na Kosovu i Metohiji i da će njihov status biti rešen u skladu sa briselskim sporazumom i "na zadovoljstvo ljudi koji na Kosmetu žive". 

Priština sprema nove izbore


Prema informacijama iz Prištine, Vlada Kosova za iduću godinu priprema izbore na svim nivoima, pa i nove lokalne izbore u koje Srbija više neće moći da se meša. Cilj je da na birališta izađe bar polovina Srba, da kosovska vlast dobije legitimitet i u srpskim sredinama i da na čelo opština dođu Srbi odani Prištini.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.12.2013. 12:58
Klasicna IZDAJA..Nek vam je Bog u pomoc.
Četvrtak 12.12.2013. 13:08
Sve je to lepo zamisljeno od Srbije ali su drugi Srbi koji nisu radili u MUP pitaju sta ce biti s njima.Ukinuce se lokalna samouprava t.j. postojace samo jedna a ona nemoze da apsorbuje sve koji su u njoj radili, ukinuce se mnogo radnih mesta u javnim preduzecima i sudovima jer Srbija se mora povuci sa Kosova , dali ce svi ovi ljdi biti penzionisani kao policajci kojima ce biti debele penzije i plus plate u KPS . Dali ovoznaci dasu samo policajci povlasceni a svi drugi lojalni gradjani koji nisu prihvatili sluzbe u kosovskim institucijama biti pusteni niz vodu.Sta se ovo desava ?kuda ovo vodi.
Četvrtak 12.12.2013. 18:19
...naime Ey datum,Bg prodao KiM.a sto ce na taj deo srbije,srbski narod propast to nji(bg)marvu ne interesuje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online