Četvrtak 12.12.2013.
12:12
D. N. Petrović - Vesti

U penziju kod Tačija

Od Beograda penzija, od Prištine plata: Sve više Srba ulazi u Kosovsku policiju

Pripadnici MUP-a prihvatili su integraciju zato što poštuju svoju državu i Vladu i zato što će u najskorijoj budućnosti preuzeti brigu o sudbini Srba na Kosovu i Metohiji.

Ovo neće biti zemlja bezvlašća, ovde će Srbi štititi Srbe, tamo gde nemaju svog komandanta policije, gradonačelnika i sudije, tamo nema ni Srba. Integracija će uspeti 100 odsto - rekao je Aleksandar Vulin posle sastanka.

Oko 300 srpskih policajaca, dosadašnjih radnika MUP-a Srbije, penzionisano je posebnom uredbom Vlade Srbije uz preporuku da se u što većem broju, po mogućstvu svi, priključe Kosovskoj policijskoj službi. Penzije u iznosu 60 odsto od plate u poslednja tri meseca dobiće svi bez obzira da li su u MUP-u Srbije tri ili trideset godina. Oni koji imaju više od dve decenije staža dobijaće još dva odsto na svaku godinu iznad dvadesete. Policajcima nije dozvoljen premeštaj u gradove van Kosova i Metohije iz razloga da bi sa svojim porodicama ostali na svojim ognjištima.

Ponovo barikade?

 

Vulin je najavio da će na Brnjaku i Jarinju od 14. decembra početi naplata dažbina koje, kako je naglasio, neće biti carina. On je istakao da će narednih dana biti formiran Fond u koji će se slivati sav novac sa ova dva prelaza i koristiće za razvoj infrastrukture na severu Kosova i Metohije i drugih srpskih sredina.
Srbi, međutim, veruju da je u pitanju klasična granica i prava carina, a neki srpski privrednici se pripremaju da odgovore barikadama.


- Svako ko napusti Kosovo i Metohiju neće moći da računa na privilegije koje je Vlada Srbije omogućila radnicima MUP-a - poručio je Vulin.


Mada većina policajaca - Srba veruje da im je Vlada Srbije ponudila relativno korektne uslove za raskid radnog odnosa u MUP-u Srbije, neki ne dele mišljenje Aleksandra Vulina da će se svi integrisati u KPS gde će, osim srpske penzije, imati i solidne plate.


- Mada su predstavnici Vlade Srbije tvrdili da ostajemo deo Srbije i deo srpskih snaga bezbednosti, činjenica je da, ako obučemo uniformu KPS-a, postajemo deo MUP-a Kosova i da ćemo, bez obzira što će nam komandir biti Srbin, biti pod kontrolom Vlade Kosova i premijera Hašima Tačija. Većina će, pošto nema drugog izbora, teška srca, ovu ponudu prihvatiti, dvadeset-trideset odsto policijaca zadovoljiće se penzijom, mnogi će za koju godinu otići sa Kosova, najveći problemi za sve nas nastupiće kada se Srbija potpuno povuče sa Kosova i Metohije kažu policajci.


Aleksandar Vulin je najavio i da će srpske sudije ostati na Kosovu i Metohiji i da će njihov status biti rešen u skladu sa briselskim sporazumom i "na zadovoljstvo ljudi koji na Kosmetu žive". 

Priština sprema nove izbore


Prema informacijama iz Prištine, Vlada Kosova za iduću godinu priprema izbore na svim nivoima, pa i nove lokalne izbore u koje Srbija više neće moći da se meša. Cilj je da na birališta izađe bar polovina Srba, da kosovska vlast dobije legitimitet i u srpskim sredinama i da na čelo opština dođu Srbi odani Prištini.

2024 © - Vesti online