Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 12.12.2013.
14:36
Srna A

"Prvo progon Srba, pa progon ćirilice"

Šef Katedre za srpski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu profesor Veljko Brborić upozorava da je u Hrvatskoj na delu progon ćirilice i da se sve čini da ona nestane.

Veljko Brborić, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu
 


"Oni žele da ćirilicu potpuno izbrišu, da ćirilice ne bude ni u promilima. To je, takođe, jedna vrsta pritiska na Srbe koji su ostali u Hrvatskoj. Oni koji se bave doktrinama nazvali bi to 'oblikom specijalnog rata", ističe Brborić za Srnu.

On ocenjuje da u istoriji jezika i naroda, izvan naših prostora, nema podataka da je neko pismo posmatrano kao neprijateljsko - kao što se to dešava u Hrvatskoj.

Pročitajte sve o dvojezičnim tablama u Vukovaru OVDE

"Ne mogu da shvatim da će preko toga kulturna Evropa tako lako preći", navodi Brborić i napominje da je nekada ćirilica u Hrvatskoj bila drugo pismo i da je bila vezana za srpski živalj, koga u Hrvatskoj nekada nije bilo tako malo. Brborić smatra da "nije došlo samo do progona Srba iz Hrvatske nego i progona ćirilice".

Prema njegoviim rečima, "ono što se u 21. veku dešava u Hrvatskoj, gde se ruši sve što je ćirilično, predstavlja jasnu poruku, a hrvatska vlast na to blagonaklono gleda iako daje izjave u stilu da - 'to nije u redu', koje su više ili manje pomirujuće".

"Nije u redu da onog trenutka kada u Vukovaru imate ćiriličnu tablu - imate i organizovanu grupu i krampe da to ruše", navodi Brborić.

Podsetivši na ustaški zakon iz aprila 1941. godine, gde se u Zakonskoj odredbi o zabrani ćirilice navodi da se na području NDH zabranjuje upotreba ćirilice, Brborić ocenjuje da se "onako kako se u tadašnjoj Hrvatskoj postupalo prema jednom pismu - jedino postupalo prema Jevrejima".

On je podsetio da današnja Hrvatska ima jasne zakone sa međunarodnim standardima, ali da su Hrvati odlučili da promene zakon, pošto su shvatili da su Srbi sastavni deo tih odredaba.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.12.2013. 20:12
По мом мишљењу, дошло је време да престанемо да се убеђујемо са усташама ко су и шта су.. Нека они себе СТАЛНО убеђују да су оно што нису, како би што пре заборавили оно што јесу.. Ми то не морамо... Ми са поносом можемо да се сетимо и аскурђела, и да знамо да је био Србин... они већ имају проблем са тим.. Према томе - усташе - мрш... !
Petak 13.12.2013. 22:46
Šef Katedre za srpski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu profesor Veljko Brborić upozorava da je u Hrvatskoj na delu progon ćirilice i da se sve čini da ona nestane. Прогон ћирилице у Хрватској. Ако се у Хрватској врши прогон ћирилице, може се и разумети зашто, али зашто је у Београду и Србији већ одавно ћирилица прогнана ? Који су разлози за то ? О томе нико не говори. Крените београдским улицама и шта ћете видети, сви натписи су на латиници. Ту и тамо може се видети један или два на ћирилици па имате утисак да се налазите у Хрватској а не у Србији.
Petak 13.12.2013. 22:48
Обиђите београдске књижаре, све књиге су штампане на латиници, ретко можете наћи неку књигу на ћирилици. Шта о томе мисли професор Брборић и други надлежни за очување српског језика и писма од заборава ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online