Četvrtak 12.12.2013.
14:36
Srna

"Prvo progon Srba, pa progon ćirilice"

Veljko Brborić, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu
 


"Oni žele da ćirilicu potpuno izbrišu, da ćirilice ne bude ni u promilima. To je, takođe, jedna vrsta pritiska na Srbe koji su ostali u Hrvatskoj. Oni koji se bave doktrinama nazvali bi to 'oblikom specijalnog rata", ističe Brborić za Srnu.

On ocenjuje da u istoriji jezika i naroda, izvan naših prostora, nema podataka da je neko pismo posmatrano kao neprijateljsko - kao što se to dešava u Hrvatskoj.

Pročitajte sve o dvojezičnim tablama u Vukovaru OVDE

"Ne mogu da shvatim da će preko toga kulturna Evropa tako lako preći", navodi Brborić i napominje da je nekada ćirilica u Hrvatskoj bila drugo pismo i da je bila vezana za srpski živalj, koga u Hrvatskoj nekada nije bilo tako malo. Brborić smatra da "nije došlo samo do progona Srba iz Hrvatske nego i progona ćirilice".

Prema njegoviim rečima, "ono što se u 21. veku dešava u Hrvatskoj, gde se ruši sve što je ćirilično, predstavlja jasnu poruku, a hrvatska vlast na to blagonaklono gleda iako daje izjave u stilu da - 'to nije u redu', koje su više ili manje pomirujuće".

"Nije u redu da onog trenutka kada u Vukovaru imate ćiriličnu tablu - imate i organizovanu grupu i krampe da to ruše", navodi Brborić.

Podsetivši na ustaški zakon iz aprila 1941. godine, gde se u Zakonskoj odredbi o zabrani ćirilice navodi da se na području NDH zabranjuje upotreba ćirilice, Brborić ocenjuje da se "onako kako se u tadašnjoj Hrvatskoj postupalo prema jednom pismu - jedino postupalo prema Jevrejima".

On je podsetio da današnja Hrvatska ima jasne zakone sa međunarodnim standardima, ali da su Hrvati odlučili da promene zakon, pošto su shvatili da su Srbi sastavni deo tih odredaba.

2024 © - Vesti online