Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.03.2010.
05:15
Tanjug A

Drašković: EU nema alternativu!

Evropska unija i evroatlantske integracije za Srbiju nemaju alternativu, izjavio je danas lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković na svečanosti povodom dve decenije od osnivanja i postojanja te stranke na političkoj sceni Srbije.

"Neka niko ne računa možemo pod ovim uslovom, ne možemo pod onim uslovom. Tu cenkanja sa budućnošću ove zemlje nema", rekao je Drašković.


"Onog trenutka kada Srbiju uredimo na evropski način, od nje ćemo stvoriti državu koja će dobiti svojstva magneta", predvideo je Drašković i objasnio da će takva Srbija biti privlačna za sve narode i zemlje, pre svega bivše Jugoslavije.


"Od njih mi sutra u EU nemamo, niti možemo imati, nikoga bližeg, ni dražeg. To mora da nam bude strateški cilj", rekao je Drašković.

"Bićemo privlačni i za druge u ovom regionu i niko neće zazirati od takve Srbije", ocenio je Drašković i poručio da "Srbija više ni jednom ne sme da bude poražena".

On smatra da se "Srbija, u ovom trenutku, još batrga neznajući i dvoumeći se kud će".
"Sve su snažniji pritisci da se okrene od Evrope, da ponovo stupi u nekakve neprijateljske ili poluneprijateljske odnose sa zemljama zapada", upozorio je Drašković.

Prema njegovoj oceni, "sve su snažniji oni recidivi nacionalne i duhovne politike iz poslednje decenije 20. veka".

"Srbija kasni na putu u budućnost i zbog toga su pred nama, i to veoma brzo, neke nove bitke, u novim uslovima, bez žrtava i terora", procenio je Drašković i istakao da te bitke neće proći bez SPO.

Drašković je napomenuo da "iznad svih stranaka postoji zajednička tačka, krov, zajednička stranka kojoj je ime Srbija".

Od osnivanja SPO 14. marta 1990. godine, pa do jeseni 2002. godine, podsetio je Drašković, SPO je inicirao i predvodio sve proteste i demonstracije demokratske opozicije u Srbiji.

Okupljao je opoziciju u borbi protiv tadašnjeg režima, dodao je Drašković, inicirao sve koalicije, od DEPOS, preko Zajedno, do pobedničke koalicije DOS.

Gosti na prijemu SPO-a

 
"Pri tome, 95 odsto žrtava podnetih u toj deceniji u borbi za novu i demokratsku Srbiju podneo je SPO", precizirao je Drašković i konstatovao da je "SPO u toj deceniji okupljao i na akcije, u ovom ili onom smeru, pokretao sve".

On je rekao da je druga decenija SPO počela kad je "svanulo, kad su zvona oglasila pobedu".

Drašković je, međutim, ukazao da je od "2000. godine sloboda zapevala glasom koji je bio ružniji od onog glasa kojim smo dozivali slobodu i demokratiju u Srbiji od 1990. do 2000. godine".

Drašković je rekao da je u drugoj deceniji SPO koja se poklapa sa decenijom vlasti demokratskih, proevropskih snaga "točak tranzicije pregazio", pre svega, ljude koji su se borili i žrtvovali za novu, demokratsku Srbiju.

Danas je u Srbiji najteže radnicima, seljacima, poštenom svetu biznisa, intelektualcima i omladini, ocenio je Drašković.

"Čini mi se da sada sledi novi uspon SPO, krivulja će krenuti u vis, zato što to traže događaji", rekao je Drašković.

Prijemu su, pored rukovodstva SPO, prisustvovali Boris Tadić, Dušan Petrović, Božidar Đelić, Dragoljub Mićunović, Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić, Aleksandar Vučić, Miloš Aligrudić, predstavnici diplomatskog kora i medija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online