Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.12.2013.
13:10
D. N. Petrović - Vesti A

Azilanti: Bojimo se džihadista sa Peštera

Mada su Sjenica i Tutin spremni da prime po stotinu azilanata iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Somalije, Eritreje i drugih država, još je neizvesno da li će i kada ti ljudi doći i koliko će ih biti. Mediji u Srbiji nagađaju da je do zastoja došlo zbog toga što izbegli Sirijci strahuju da u Sjenici i Tutinu ima radikalnih islamista (vehabija) od kojih neki ratuju u njihovoj zemlji za Al Kaidu i od kojih su morali da beže.

Izbegli Sirijci strahuju da u Sjenici i Tutinu ima radikalnih islamista (vehabija) od kojih neki ratuju u njihovoj zemlji za Al Kaidu i od kojih su morali da beže
 

Njihov strah pojačali su i neki portali u Novom Pazaru koji podržavaju džihad-ratnike iz Sandžaka, Bosne i sa Kosova. Oni kritikuju, pozivajući se na islam u Kuran, azilante iz Sirije što se nisu borili u svojoj domovini, što su uopšte bežali i pitaju se da li zaslužuju pomoć.


- Ako nisu poslušali naredbu Uzvišenog i ako su izdali svoju domovinu, vredi li biti dobar prema njima i treba li im pomagati - pita se portal "Sandžak-haber".


Mnogi mediji prenose izjave Muhameda, Amira i Saida, koji su izbegli iz Damaska i Alepa, a trenutno su u Bogovođi, koji se boje odlaska u Sandžak.
- Muslimani smo, ali ne želimo da idemo u Sjenicu, Tutin i Novi Pazar. Pobegli smo od radikalnih islamista u našoj zemlji, znali smo, dok smo još bili tamo, da iz Srbije u Siriju dolaze mudžahedini koji se bore na strani pobunjenika. Možda su neki od njih pucali i ubili neke od naših rođaka i prijatelja. Šta ako saznaju da smo mi u Sjenici i Tutinu?! Šta će biti sa našim porodicama u Siriji, a šta sa nama - ističu ova trojica mladića.


Uprkos svemu, koordinator za saradnju sa Komesarijatom za izbeglice Hazir Dacić iz Sjenice kaže da su pripreme za prihvat azilanata u ovom gradu pri kraju i da će prva grupa od 60 azilanata stići početkom iduće nedelje.


- Oni će biti smešteni u novom hotelu "Berlin" gde će imati dobro grejanje i tri obroka. Nemaju razloga da se plaše, narod će im ovde pružiti pomoć i gostoprimstvo - ističe Dačić.


Humanitarno društvo "Merhamet" i Kancelarija za mlade u Sjenici već prikupljaju pomoć, i veliki broj pojedinaca izrazio je želju da im, čim stignu, pomogne.
 

Kazniti organizatore i ratnike

Iz Sandžaka u Siriji ratuje oko 30 mudžahedina koji otuda šalju grozne slike mrtvih i ubijenih, a i prete NVO-aktivistima, političarima i novinarima u Sandžaku. Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić se zalaže da organizovani odlazak naših državljana na poprišta sukoba, poput Sirije, bude tretiran kao krivično delo.
- Kazna bi trebalo da bude pet godina za organizatore, a tri godine za one koji odlaze - kazao je Ljajić povodom sve češćih
odlazaka građana iz Sandžaka u Siriju.

POVEZANE VESTI

Subota 07.12.2013. 15:41
Izgleda da ćemo najebati. Zadržaće nam EU ove azilante, jer sad će i nas da čeka ISLAMIZACIJA u smislu naseljavanja, a od tih azilanata dobar dio će postati vehabije. Svi će se smještati tamo gdje je kritično da bi pokrenuli otcjepljenje "Sandžaka". Neka nam je Bog u pomoći! Ove nam vlasti ne žele dobro. Azilanti i u CG stvaraju probleme - svaku noć se tuku međusobno i lome kafiće čak gađajući se stolicama. Preseliće nam i Rome i dio novopridošlih Turaka u EU. Zgrade koje se dižu ovih godina preko noći jesu zaista za azilante, što sam davno čuo ali nisam mogao vjerovati. Evo sad na djelu. O tome i pričaju upravo na radiju Snaga Naroda - Niš i druga mjesta kao Romska Republika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online